Κραυγή αγανάκτησης και απελπισίας

Του Ιωάννη Γκόγκα*

(Το παράπονο ενός Βορειοηπειρώτη)
Μήπως είναι τώρα η ώρα και μήπως θα ήταν καλύτερα να κινηθούμε δικαστικά.
Γιατί όχι και στην Ευρώπη
Γιατί όπως λέει και μια παλιά και σοφή παροιμία του λαού μας : ''Στου κουφού την πόρτα όσα θες βροντά''

Εως 1/1/2013 ήμασταν Έλληνες πολίτες, χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις, με όλα τα δικαιώματα και της υποχρεώσεις μας, λαμβάναμε κανονικά τη σύνταξη του ΟΓΑ Ανασφάλιστου Υπερήλικου που ανερχόταν στο ποσό των 360 Ευρώ μηνιαίως,

Ξαφνικά πάψαμε να είμαστε Έλληνες, ίσοι μεταξύ μας, έτσι το Φεβρουάριο του 2013, βάσει του νόμου 4093/2012, διεκοπη αναδρομικά, από 1/1/2013 και αδικαιολόγητα η σύνταξη από ολους τους Ανασφαλιστους Υπερηλικους του ΟΓΑ που προερχόμαστε από την Βόρειο Ήπειρο.

Με την απόφαση αυτή μας πέταξαν κυριολεκτικά στον ‘’Καιάδα της Φτώχειας’’

Μετά από 3 χρόνια και 9 μήνες, δυσκολίας, χωρίς καμιά οικονομική στήριξη και βοήθεια, αντί να μας χορηγήσουν ξανά την κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ, των 360 ευρώ, μας πέταξαν ψίχουλα βάσει του Ν.4387/2016, Εγκύκλιος 8/2018, αρθρου 93, που το ονόμασαν Κοινωνικο Επίδομα Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερήλικων, και χωρίς ιατρική περίθαλψη. Έίναι φανερό ότι μας βλέπουν πια σαν τα παιδιά της ‘’Μητριάς’’.

Παρόλη την μεγάλη ιστορία που κουβαλάνε οι παππούδες και οι πατεράδες μας, και η ίδια η Βόρειος Ήπειρος μας , παρόλο που οι περισσότεροι σήμερα έχουν νόμιμα αποκτήσει και στα χαρτιά την Ελληνική υπηκοότητα, και ζούμε νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, παρόλο που ολοι οι Ανασφάλιστοι Υπερήλικοι, (ουδεμία εξαίρεση), βιώνουμε την οικονομική κρίση, ζούμε υπό τις ίδιες δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, έχουμε και μοιραζόμαστε τις ίδιες ανάγκες, τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες δυσκολίες κτλπ.  Παρ’ολα αυτά η κυβέρνηση δεν συγκινείται, μας χειρίζεται σαν να είμαστε Άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας.

Είναι φανερό ότι μιλάμε για μια άνιση μεταχείριση.

Ενώ οι Ανασφάλιστοι Υπερήλικοι ανω των 67 ετων, που δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη η επίδομα από το εξωτερικο η από την Ελλάδα, και μένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, έχουν το προνόμιο από την κυβέρνηση να λαμβάνουν πλήρως το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, που το μηνιαίο ποσό ανέρχεται σε τριακόσια εξήντα (360) ευρώ συν την ιατρική περίθαλψη....... ενώ η δικοί μας παππούδες και πατεράδες, που δεν διαφέρουν από τους υπόλοιπους, παρόλο που έχουν και νόμιμα αποκτήσει και στα χαρτιά την Ελληνική υπηκοότητα και μένουν από το 1990 μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα μας, μόνο και μόνο επειδή παίρνουν μια πενιχρή σύνταξη φτώχειας από το εξωτερικό λαμβάνουν πολύ μικρότερη επίδομα από το πλήρες επίδομα των 360 και χωρίς ιατρική περίθαλψη.

Είναι φανερο ότι ο Ν. 4387/2016 διαχωρίζει τους Έλληνες πολίτες σε δύο κατηγορίες

Το ουσιαστικό νόημα της υπόθεσης αυτής βρίσκεται στη σκέψη ότι η Αρχή της Ισότητας Παραβιάζεται όταν το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με την Διοίκηση του ΟΓΑ, ΟΠΕΚΑ, βάσει του άρθρου 93 του Ν.4387/2016 και της Εγκυκλίου 8/2016, χορήγει νομίμως και πλήρες το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, στους Ανασφάλιστους Υπερήλικους ανω των 67 ετων, που δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη η επίδομα από το εξωτερικο η από την Ελλάδα, και μένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, αλλα από την άλλη πλευρά, αδικαιολόγητα κάνει διακρίσεις και με διάφορα μαθηματικά τρικ και τεχνάσματα βάζει περιορισμούς και μειώνει συνειδητά και αισθητα το υψος του ποσού του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, στους Ανασφάλιστους Υπερήλικους ανω των 67 ετων, που μένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, και το μόνο "έγκλημα" που έχουν πράξει οι περήφανοι υπερήλικοι Έλληνες από την Βόρειο Ήπειρο είναι ότι :

Πρώτον συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να κρατάνε γερά τα πάτρια μας εδάφη, την μικρή αδερφή Βόρειο Ήπειρο μας, και δεν το εγκατέλειψαν ποτέ μα ποτέ όπως μερικοί πολιτικοί που με αυτές της διακρίσεις που κάνουν δεν βοηθάνε σε καμία κατεύθυνση.

Δεύτερον ότι λαμβάνουν μια πενιχρή σύνταξη φτώχειας η επίδομα από το εξωτερικό.

…. Έλεος πια ….

Από τα παραπάνω όμως, διαπιστώνετε την Άνιση μεταχείριση την οποία υφιστάμεθα όλοι μαζί σε σχέση με τους υπολοίπους Υπερηλίκους Ανασφάλιστους κατά παράβαση των συνταγματικών διατάξεων περί ισότητας, προστασίας δικαιωμάτων και αναγκαιότητας της ανεξάρτητης, αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Δυο μέτρα και δυο σταθμά.
Αυτό που μας πνίγει κυριολεκτικά, είναι ότι καμία τροποποίηση δεν έχει γίνει ακόμη στις άδικες ρυθμίσεις του Ν.4387/2016 οι οποίες αφαιρούν το δικαίωμα θεμελίωσης πλήρους σύνταξης στους Βορειοηπειρώτες. που εργάστηκαν σκληρά για πολλά χρόνια συνεχόμενα και πλήρωσαν όλες της εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες.

Στο άρθρο 7 αναφέρεται πως το ποσό της σύνταξης μειώνεται κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα ετών διαμονής στην Ελλάδα.

Θεωρούμε απαράδεκτη την αδικία του Ν.4387/2016 κατά των Ελλήνων - Βορειοηπειρωτών που τους συνδέουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα και την διάρκεια και το ύψος των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία με τα χρόνια διαμονής στην χώρα, στην Ελλάδα μας.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΖΗΤΆΜΕ
Να τηρηθεί η αρχή της ισότητας, και να μας χορηγήσουν στο σύνολο 360 Ευρώ μηνιαίως, σύνταξη (συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό το ποσό και την πενιχρή σύνταξη φτώχειας από το εξωτερικό) συν την ιατρική περίθαλψη.

Ζητάμε την ομοιόμορφη και την ίση μεταχείριση όλων των Υπερηλίκων Ανασφάλιστων που ζουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα η και στην Βορειο Ηπειρο, εκεί που μάχοντε καθημερινά για να κρατήσουν με νύχια και δόντια ζωντανό το ελληνικό στοιχείο και για όλα τα νόμιμα δικαιώματα τους κάτω από το καθεστώς του Αλβανικού κράτους.

Ζητάμε την τήρηση της αρχής της ισότητας, Ζητάμε την ομοιόμορφη και την ίση μεταχείριση ολων και για τους Βορειοηπειρώτες. που εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά για πολλά χρόνια συνεχόμενα και πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν όλες τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ζητάμε την κατάργηση των αδικιών του νόμου του Ν .4387/2016,όσο αφορά το δικαίωμα της θεμελίωσης πλήρους της Εθνικής σύνταξης των Βορειοηπειρωτών.

ΖΗΤΑΜΕ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

*Ο συμπατριώτης μας Ιωάννης Γκόγκας είναι γιος του Δημήτρη Γκόγκα από την Κακαβιά Άνω Δρόπολης, κάτοικος Αγίων Σαράντα. Από ατύχημα, σε μικρή ηλικία, έχασε τα δυο του χέρια. Εντούτοις δεν έχασε το κουράγιο του. Τελείωσε την Μεσαία Γενική σχολή της πόλης και στη συνέχεια αγγλική φιλολογία στο πανεπιστήμιο Τιράνων. Ήρθε στην Ελλάδα και εργάστηκε ως λογιστής, πληκτρολογώντας στον υπολογιστή με τα δάχτυλα του ποδιού. Διδάχτηκε την  ελληνική γλώσσα και  οδηγεί το δικό του αυτοκίνητο.

Διαβάστε ακόμη:


Σχόλια