Αλβανία: Δημοτικές εκλογές και Εκλογικός Κώδικας οι μεγαλύτερες προκλήσεις για το Συνταγματικό Δικαστήριο

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, αυτός ο σημαντικός θεσμός, αποτελείται πλέον από επτά δικαστές, καθιστώντας το νομικά λειτουργικό.
Χρειάστηκε η προσωπική συμμετοχή της πρέσβης των ΗΠΑ, Γιούρι Κιμ, για να συμπληρωθεί η απαραίτητη ποσόστωση για την ανασύσταση του Δικαστηρίου.

Τρεις κενές θέσεις προτάθηκαν από την Αλβανική Συνέλευση και δύο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Γιούρι Κιμ κέρδισε το στοίχημά της, το δικαστήριο άρχισε να λειτουργεί εντός Δεκεμβρίου.
Όμως η πίεση από την πρεσβεία των ΗΠΑ συνεχίζεται. Το Δικαστήριο χρειάζεται ακόμη δύο μέλη για να είναι πλήρες. Τα άλλα δύο πρόσωπα πρέπει να προταθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ωστόσο, τώρα που το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει φτάσει στην απαραίτητη απαρτία που του επιτρέπει να έχει λόγο σε σημαντικά θέματα, θα ανοίξει επίσημα τις εργασίες του στις 5 Ιανουαρίου.

Τι περιμένει το Συνταγματικό Δικαστήριο, τρία χρόνια μετά τη διακοπή των καθηκόντων του; Υπάρχουν αρκετά «καυτά» ζητήματα που εκκρεμούν για την αξιολόγησή του όχι μόνο στη νομική σφαίρα, αλλά και πολιτικές διαφορές όπως οι τοπικές εκλογές της 30ης Ιουνίου που αμφισβητήθηκαν από την αντιπολίτευση.

Τον Ιούλιο του 2019, ο Σύνδεσμος Αλβανικών Δήμων υπέβαλε καταγγελία χαρακτηρίζοντας τις τοπικές εκλογές ως «αντισυνταγματικές» λόγω της έλλειψης επιλογών, καθώς στους περισσότερους Δήμους υπήρξε μόνο ένας υποψήφιος.

Επιπλέον, ο νέος Εκλογικός Κώδικας αναμένεται επίσης να αξιολογηθεί καθώς αρκετά μικρότερα πολιτικά κόμματα προσέφυγαν πριν από λίγες ημέρες.
👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια