Ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον Ράμα με επίσημη τελετή στην Άγκυρα - Ποιες συμφωνίες υπέγραψαν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλωσόρισε τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα με επίσημη τελετή στην Άγκυρα σήμερα, Τετάρτη.

Οι δύο ηγέτες στάθηκαν μπροστά από την προεδρική φρουρά ενώ έπαιζαν οι εθνικοί ύμνοι και μετά μετακινήθηκαν μέσα στο προεδρικό μέγαρο.

Τούρκοι υπουργοί εξωτερικών, περιβάλλοντος, νεολαίας και αθλητισμού, εσωτερικών υποθέσεων, πολιτισμού και τουρισμού, εκπαίδευσης, υγείας, μεταφορών, υποδομών, καθώς και οι Αλβανοί ομόλογοι τους ήταν παρόντες στην πομπώδη τελετή.
Αλβανία και η Τουρκία υπογράφουν συμφωνίες για την ενίσχυση της συνεργασίας
Η Αλβανία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία με στόχο τη δημιουργία του Ύπατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής διάσκεψης όπου σφραγίστηκαν πολλές συμφωνίες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θεωρεί τις σχέσεις με την Αλβανία ως «αδελφικές», αναφέροντας ότι η συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα είναι «ένα βήμα προς την κατεύθυνση στενότερης συνεργασίας».

«Υπογράψαμε κοινή δήλωση για τη δημιουργία του Ύπατου Συμβουλίου Συνεργασίας, μια δήλωση που θα ενισχύσει τους δεσμούς μας», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τον αγώνα εναντίον εκείνων που χαρακτηρίζονται ως «τρομοκρατικές οργανώσεις» από την Άγκυρα.

«Δεν θα επιτρέψουμε στο FETO (γνωστό ως κίνημα Γκουλεν) να δηλητηριάσει τις σχέσεις μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος καθώς ανακοίνωσε ότι πολλές από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν προβλέπουν επίσης περαιτέρω συνεργασίες μεταξύ πανεπιστημίων στα Τίρανα και στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν υπενθύμισε διάφορα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε αλβανικό έδαφος, όπως η ανακατασκευή 500 σπιτιών οικογενειών που έμειναν άστεγοι μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα τον Νοέμβριο.

Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα είπε ότι η συμφωνία πηγαίνει τις διμερείς σχέσεις σε «ένα άλλο επίπεδο», καθώς θα επιτρέψει τη δημιουργία κοινών ομάδων εργασίας που θα κάνουν «πιο εύκολο να ξεπεραστούν οι κοινές προκλήσεις».

«Είμαι πολύ χαρούμενος που ο Πρόεδρος εξέφρασε την προθυμία του, όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Πιστεύω ότι είναι μεγάλη είδηση ​​ότι το Πολυτεχνικό της Κωνσταντινούπολης, θα είναι σύντομα παρόν στην Αλβανία, ενώ είμαι επίσης χαρούμενος που το περιφερειακό νοσοκομείο του Φίερι θα γίνει σύντομα πραγματικότητα », δήλωσε ο Ράμα. 
Η Τουρκία συμφώνησε να υποστηρίξει τον τομέα της υγείας με την κατασκευή αρκετών νοσοκομείων και την παροχή βοήθειας στην εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού.

Μια άλλη συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα είναι η αποκατάσταση ενός τζαμιού στη Σκόδρα, ενώ στον τομέα της εκπαίδευσης συμφωνήθηκε περαιτέρω ακαδημαϊκή συνεργασία.

Η δημιουργία ενός Ύπατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων για τουλάχιστον 2 χρόνια.
Το Συμβούλιο θα διευκολύνει και θα ενισχύσει τη συνεργασία σε διάφορους βασικούς τομείς, όπως: ασφάλεια, άμυνα, ενέργεια, τουρισμός, υποδομές, εκπαίδευση και πολιτισμός.
apenadi.blogspot.com
👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια