Η μάχη της Τρεμπεσίνας


Στις 7:00 π.μ. της 29ης Ιανουαρίου 1941 το 14ο Σύνταγμα Πεζικού του Ελληνικού Στρατού, με διοικητή τον αντισυνταγματάρχη Πεζικού Θεόφιλο Κόντη, εξαπέλυσε επίθεση κατά των ιταλικών δυνάμεων στην περιοχή της Κλεισούρας, με αντικειμενικό σκοπό την κατάληψη της κορυφογραμμής της Τρεμπεσίνας, όρους της Αλβανίας (υψόμετρο 1.923) που δεσπόζει στην κοιλάδα του ποταμού Αώου.

Τα προηγηθέντα
Το 14ο Σύνταγμα Πεζικού Χανίων υπαγόταν στην V Μεραρχία Κρητών του Ελληνικού Στρατού, η οποία είχε αρχίσει να εισέρχεται στη ζώνη επιχειρήσεων του Β΄ Σώματος Στρατού (περιοχή Κλεισούρας) από τις 26 Ιανουαρίου.

Η αποστολή που είχε ανατεθεί από το Β΄ Σώμα Στρατού στην V Μεραρχία, στο πλαίσιο των χειμερινών επιχειρήσεων του Ελληνικού Στρατού στη Βόρεια Ήπειρο (τρίτη περίοδος του Ελληνοϊταλικού Πολέμου 1940-41), ήταν αρχικά η κατάληψη της κορυφογραμμής της Τρεμπεσίνας, ακολούθως δε η προώθηση και η εκ δυσμών εξασφάλιση της στενωπού της Κλεισούρας.

Το Β΄ Σώμα Στρατού είχε δώσει την εν λόγω διαταγή στην V Μεραρχία, καθώς είχε αποκρούσει ισχυρή ιταλική επίθεση κατά του κόμβου της Κλεισούρας και ελάμβανε μέτρα για την περαιτέρω αντιμετώπιση της κατάστασης και την αποφυγή ενδεχόμενου νέου κινδύνου.

Η V Μεραρχία είχε περατώσει τη συγκέντρωσή της και τις απαραίτητες αναγνωρίσεις της μέχρι το βράδυ της 28ης Ιανουαρίου, διατηρώντας το 14ο Σύνταγμα στην περιοχή της Κλεισούρας και τα άλλα δύο νοτιότερα, το 43ο Σύνταγμα Πεζικού Ηρακλείου στο χωριό Κούκιαρι και το 44ο Σύνταγμα Πεζικού Ρεθύμνου στην περιοχή Κοσίνα.

Το ιστορικό της μάχης – Οι μεγάλες απώλειες
Οι άνδρες του 14ου Συντάγματος Πεζικού, αφού εξόρμησαν με δύο τάγματα από την περιοχή Γκρόμπα, κατέλαβαν ύστερα από σκληρό αγώνα το Ύψωμα 1733.

Οι ιταλικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αμέσως αντεπίθεση, η οποία αποδείχθηκε εντέλει ατελέσφορη, αλλά και οδυνηρή από την άποψη των απωλειών.

Στη συνέχεια οι ελληνικές δυνάμεις επιτέθηκαν κατά του Υψώματος 1923 του ορεινού συγκροτήματος της Τρεμπεσίνας.

Το εν λόγω ύψωμα κατελήφθη εξ εφόδου προς το σούρουπο, έπειτα από ηρωική προσπάθεια των Ελλήνων, οι οποίοι συνέλαβαν μάλιστα 173 αιχμαλώτους (ανάμεσά τους, επτά αξιωματικούς) και έγιναν κύριοι αξιοσημείωτης ποσότητας εχθρικού πολεμικού υλικού.

Οι απώλειες του ελληνικού συντάγματος ανήλθαν σε πέντε αξιωματικούς τραυματίες (μεταξύ των οποίων και ο διοικητής του ΙΙΙ/14 Τάγματος), 22 οπλίτες νεκρούς και περίπου 140 οπλίτες τραυματίες.

Την επομένη, στις 9:00 της 30ής Ιανουαρίου, τα ιταλικά στρατεύματα εξαπέλυσαν ισχυρή επίθεση με σκοπό την ανακατάληψη του Υψώματος 1923, έχοντας τη συνδρομή δυνάμεων Πυροβολικού και αεροσκαφών.

Οι αμυνόμενοι, χάρη στην αποτελεσματική αντίδραση του διοικητή του Ι/14 Τάγματος και την αυτοθυσία που επέδειξαν, κατάφεραν όχι μόνο να διατηρήσουν τις θέσεις τους αλλά και να διενεργήσουν αντεπίθεση, που προκάλεσε την άτακτη υποχώρηση των Ιταλών.

Η Ιταλική Αεροπορία ανέπτυξε στις 28 και 29 Ιανουαρίου ιδιαίτερη δραστηριότητα, βομβαρδίζοντας τις θέσεις των ελληνικών μονάδων και το Σταθμό Διοικήσεως της V Μεραρχίας.

Οι απώλειες εξαιτίας των βομβαρδισμών κατά τη δεύτερη ημέρα ήταν μεγάλες (11 οπλίτες νεκροί, τρεις αξιωματικοί νεκροί και 21 οπλίτες τραυματίες).

Στις 31 Ιανουαρίου σφοδρή χιονοθύελλα εμπόδισε τη συνέχιση των επιχειρήσεων πέραν του Υψώματος 1923.

Η κατάληψη της κορυφογραμμής της Τρεμπεσίνας (29-31 Ιανουαρίου 1941) εξασφάλισε τον έλεγχο της αμαξιτής οδού Κλεισούρας-Τεπελενίου από τα ελληνικά στρατεύματα.
👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια