Το Κανάλι «Θωμάς Φιλιπαίος»: Το τραγικό τέλος του σχεδιαστή, η βοήθεια της Ελλάδος και η σημερινή ανάγκη

Κατέρρευσε μετά από έξι δεκαετίες λειτουργίας η κεντρική αρτηρία που μετέτρεπε σε ποτιστικά 22.000 στρέμματα κάμπου στο Βούρκο. Το κανάλι που πήρε το όνομα του σχεδιαστή του, Θωμά Φιλιπαίου, σχεδιάστηκε το 1961, ολοκληρώθηκε το 1968 και ήταν από τα μεγαλύτερα εγγειοβελτιωτικά έργα στην περιοχή.

Αποτελείται από το βασικό κορμό (Υδροηλεκτρικό Σταθμό Μπίστριτσας – Λιβαδειά) και δύο διακλαδώσεις που καλύπτουν σχεδόν όλα τα χωριά του κάμπου του Βούρκου. Το συνολικό μήκος μαζί με τις διακλαδώσεις φτάνει τα 39 χλμ και η αρχική παροχή νερού στα 2.2 m3 / sec.
Μετά το 1991, το κανάλι υπολειτουργούσε, το νερό έφτανε μόλις στα πρώτα 7 χιλιόμετρα, εξυπηρετώντας το 25% της επιφάνειας που είχε σχεδιαστεί.

Το 2005 η «Ομόνοια» Αγ. Σαράντα είχε καταφέρει να εντάξει στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υ.Δ.Α.Σ την επισκευή του καναλιού.

Ως συντάκτης αυτής της πρότασης, δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω και τώρα δημόσια τον τότε Υφυπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον συνεργάτη του (σήμερα Υφυπουργό Παιδείας) Άγγελο Συρίγο που μεσολάβησαν για την έγκριση. Με τρεις φάσεις χρηματοδότησης βελτιώθηκε αρκετά η κατάσταση αλλά το έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, σκοντάφτοντας σε γραφειοκρατίες και άλλα προβλήματα της αναδόχου ΜΚΟ.

Απαιτείται άμεση αποκατάσταση
Το κανάλι αυτό έχει ζωτική σημασία για τους αγρότες της περιοχής και πρέπει να αποκατασταθεί πριν το ερχόμενο καλοκαίρι. Αρμόδιος φορέας είναι ο Δήμος Φοινίκης και αν δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα, πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες για την απορρόφηση πόρων από την κεντρική εξουσία. Άλλωστε στον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπονται κονδύλια για αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές.

Για την ιστορία
Ο Θωμάς Φιλιπαίου γεννήθηκε στο χωριό Λεούσα της Πρεμετής το 1900. Μαθήτευσε στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως Πολιτικός Μηχανικός στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Πολλά μεγάλα έργα στην Αλβανία, όπως φράγματα, τεχνιτές λίμνες, η διευθέτηση του ποταμού Lana στην πρωτεύουσα κ.α. φέρουν την υπογραφή του. Το καθεστώς του Χότζα εκμεταλλεύτηκε τις γνώσεις του αλλά όπως όλους τους διανοούμενους, ειδικά αυτούς που σπούδασαν στο εξωτερικό, τους έβλεπε με καχυποψία. Σύμφωνα με μαρτυρία της κόρης του, πολλά από τα έργα τα σχεδίασε στη φυλακή και τα επέβλεπε με τη συνοδεία αστυνομικών του καθεστώτος. Πέθανε από αδιευκρίνιστες συνθήκες το 1963.

Λεωνίδας Παππάς via facebook
Πολιτικός Μηχανικός / Πρώην Γενικός Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ
👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια