Ερώτηση Κούρτη στον Χατζηδάκη για το συνταξιοδοτικό των Βορειοηπειρωτών

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σήμερα Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο επικεφαλής της Ανεξάρτητής Συμμαχίας για την Αττική και εντεταλμένος σύμβουλος του περιφερειάρχη Αττικής για τα θέματα των Βορειοηπειρωτών, Ανδρέας Κούρτης, ο οποίος είναι και μέλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Στην τοποθέτησή του, ο κύριος Κούρτης, έθεσε προς τον κύριο Υπουργό και το φλέγον για την κοινότητά μας ζήτημα του ασφαλιστικού.
Ο κύριος Κούρτης, ανέφερε μεταξύ άλλων, προς τον κύριο Χατζηδάκη:
"....Κύριε υπουργέ είμαι γεννημένος στον Άγιο Ανδρέα της Βορείου Ηπείρου πιστεύω καταλάβατε για το θέμα που θέλω να ρωτήσω. Είμαι επικεφαλής της παράταξης Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική,  εντεταλμένος σύμβουλος του περιφερειάρχη Αττικής για τα θέματα των Βορειοηπειρωτών που ζουν στην Περιφέρεια.
Γνωρίζουμε όλοι ότι το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα χρεοκόπησε το 2016. Ήρθε η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αποφασίζει τα ανταποδοτικά των ασφαλισμένων να κουρευτούν πάνω από πενήντα τοις εκατό και σε διάφορες κατηγορίες. Συγκεκριμένα ένας ασφαλισμένος που έχει δεκαπέντε χρόνια ασφάλισης που αντιστοιχούν σε 4500 ένσημα έπαιρνε από τα ανταποδοτικά του περίπου στα 550 Ευρώ. Με το κούρεμα έγιναν 250 με 270 ευρώ και έρχεται το κράτος και λέει ένας Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να ζήσει με 250 ευρώ και καθορίζει τότε με το νόμο Κατρούγκαλου Εθνική Σύνταξη στα 384 Ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενσωματώνει τα ανταποδοτικά με την Εθνική Σύνταξη. Μέχρι εδώ όλα καλά. Ο περίφημος νόμος Κατρουγκαλου (4387/2016 και συγκεκριμένα το άρθρο 7) λέει πως για να πάρει ένας Έλληνας πολίτης πλήρης την Εθνική Σύνταξη πρέπει να έχει 40 χρόνια μόνιμα στην Ελλάδα. 
Ξέρουμε ότι αυτός ο νόμος αφήνει απ' έξω το μεγαλύτερο κομμάτι των Βορειοηπειρωτών και των Ποντίων. 
Ξέρουμε ότι οι Βορειοηπειρώτες έχουν μπει στην Ελλάδα μετά το 1990 και αναγνωρίζεται η νόμιμη διαμονή μετά το 1998. Και δεν μας λέει ο τότε κύριος υπουργός πως θα ζήσει ο Έλληνας Βορειοηπειρώτης με 250 €.
Είναι ένας νόμος προσβλητικός αλλά και ρατσιστικός απέναντι σε ένα κομμάτι του ελληνισμού που κράτησε την σημαία του ελληνισμού ψηλά, που πλήρωσε με αίμα και αγώνα.    
Ο σημερινός Πρωθυπουργός προεκλογικά δεσμεύτηκε ότι θα αντικαταστήσει αυτόν τον αντισυνταγματικό και ρατσιστικό νόμο που αδικεί τους Βορειοηπειρώτες.
Με την περσινή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ο τότε Υπουργός Βρούτσης δεν τροποποίησε τον νόμο αυτόν .
Τον Φεβρουάριο του 2020, σε συνάντηση στο επαγγελματικό επιμελητήριο, σε ερώτηση από εμένα προς τον τότε υπουργό Βρούτση μου απάντησε ότι σε επόμενο χρόνο θα κάνουμε τροποποίηση στην Εργάνη και θα διορθώσουμε αυτή την αδικία του νόμου.
Σε ερώτηση μέσα στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό κύριο Μητσοτάκη, δεσμεύτηκε για την κατάργηση του νόμου αυτού.
Πέρασε ένας χρόνος από τότε και τίποτε δεν έγινε. Να ξέρετε κύριε υπουργέ οι Βορειοηπειρώτες πραγματικά χάρηκαν που αναλάβατε εσείς αυτό το υπουργείο ελπίζοντας ότι θα έχουν μία καλύτερη μοίρα για την λύση του προβλήματος.
Έχετε αυτή τη στιγμή στο γραφείο σας ένα αίτημα συνάντησης από την Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική, την οργάνωση Ομόνοια και την επιτροπή συνταξιούχων Βορειοηπειρωτών.
Ελπίζω να τα πούμε από κοντά το συντομότερο.
Πρώτα συνάντηση με εσάς και ύστερα θα έχουμε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό.
Ευχαριστώ πολύ."


Ο κύριος Χατζηδάκης απάντησε πως δεν έχει γνώση του θέματος και περιμένει ένα υπόμνημα, από την ΑΣΑ, για να ενημερωθεί. "Να μου τα στείλετε και να τα δούμε", όπως είπε χαρακτηριστικά..
👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια