Τα δάκρυα της απροστάτευτης Φοινίκης, στη σύγχρονη οικειοποίηση της Ελληνικής ταυτότητάς της! Με συνδρομητές «απογόνους της»!

(σημειώσεις μετά από μια εκπομπή)

Ένας φίλος μου έστειλε να δω την τηλεοπτική εκπομπή για τη Φοινίκη και τον αρχαίο και διαχρονικό ελληνικό πολιτιστικό πλούτο του Δήμου Φοινικαίων σε προβολή του αλβανικού καναλιού FAX News.

Ένιωσα διπλά προσβεβλημένος.

Πρώτο για το περιεχόμενο της εκπομπής που γενικώς κατατάσσει αυτόν τον αρχαίο και διαχρονικό ελληνικό πολιτισμό μέρος της αλβανικής ταυτότητας, διαστρεβλώνοντας, παραχαράσσοντας και οικειοποιώντας την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Δεύτερο διότι εμείς όχι μόνο γινόμαστε συχνά πατερίτσες σ΄ αυτή την οργανωμένη εκστρατεία, παραχάραξης και οικειοποίησης του ελληνικού μας πολιτισμού, ιστορίας και ταυτότητας, αλλά δείχνουμε ότι είμαστε ανάξιοι να θεωρούμαστε κληρονόμοι αυτού του πολιτισμού, τόσο το περισσότερο να αποδείξουμε ότι μας ανήκει και ξέρουμε να τον προβάλλουμε και να τον υπερασπιστούμε…!

Δείχνουμε καθημερινά ότι είμαστε ρηχοί χωρίς ρίζες και κινούμαστε επιφανειακά σε ερασιτεχνικό επίπεδο και επειδή δεν μπορέσαμε να απεγκλωβιστούμε από το γνωσιολογικό επίπεδο του Χότζα, χειροκροτούμε και ασπαζόμαστε καθετί που βολεύει την επιβίωσή μας!!

Το γεγονός αυτό πάντως ενίσχυσε το ανερχόμενο τελευταία δίλημμα, ότι αν πρέπει ή όχι να τοποθετηθώ. Το δίλημμα βασίζεται σε μια άλλη πικρή για μένα πραγματικότητα. Ότι θα ενώσω περισσότερους «δικούς μας» εναντίον των θέσεων μου και εμού προσωπικά. Γι΄αυτό, έστειλα πρώτα στο φίλο μου τις δημοσιεύσεις μου και το συγγραφικό μου έργο για τη Φοινίκη, που προσωπικά για μένα αποτελεί πολιτισμό ιδιάζουσας σημασίας για τον Ελληνισμό, την ελληνική μυθολογία, το ελληνικό αλφάβητο…. Ακόμα, νομίζω ότι αποτελούν μια ακόμα επίκαιρη προσφορά στην αντιμετώπιση των αλβανικών ισχυρισμών.

Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο άρθρο στο Ένθετο «Milosao» της αλβανικής εφημερίδας «Gazeta Shqiptare» Νοέμβριο 2017 . Το ντοκιμαντέρ «Ήπειρος: μύθος στην πραγματικότητα», 
Το τρίτο κεφάλαιο «Η θεά Αθηνά η Ήπειρος και η Φοινίκη» του πρώτου τόμου του βιβλίου μου «Τα ταξίδια της Φηγού», Τα πανεπιστημιακά εγχειρίδια «Λαογραφικά» και «η Λογοτεχνία στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα».

Τα αναφέρω στη συγκεκριμένη ανάρτηση για να επισημάνω το δικαίωμά μου στην κρίση της προαναφερόμενης εκπομπής και όχι τόσο να απαιτήσω από τους Έλληνες να τα διαβάσουν, διότι γνωρίζω ότι δε θα το κάνουν.

ΝΑ ΕΠΑΝΕΡΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΑΧΗ ΕΚΠΟΜΠΗ
Η επίσημη σελίδα του Δήμου Φοινικαίων ανάρτησε την εκπομπή αυτή ως αξιοσημείωτο γεγονός!!! Σε λίγο χρονικό διάστημα δεκάδες Έλληνες έσπευσαν να την επικροτήσουν. Αριθμός ρεκόρ μέλη της δήθεν ελληνικής κοινότητας κοινοποίησαν και προώθησαν την ανάρτηση του Δήμου. Δεν πρόσεξαν όμως ότι ο αρμόδιος της διεύθυνσης πολιτιστικών θεμάτων του δήμου θεωρεί ότι αν δανειστεί την διαστρεβλωμένη αλβανική προφορά του ονόματος της αρχαίας μας πόλης, λέγοντάς της ΦΟΪΝΙΚΙ και όχι ΦΟΙΝΙΚΗ, θα αποδώσει καλύτερα στην αποστολή του! Ο Αλβανός καθηγητής Ceka, προκλητικότατος στα Αλβανικά ΜΜΕ για την οικειοποίηση του πολιτισμού μας, έδειξε ότι γνώριζε περισσότερα από τους δικούς μας για τα πολιτιστικά μνημεία του τόπου μας, αλλά ως μνημεία της αλβανικής ταυτότητας.

Στην εκπομπή μετείχαν τρεις ελληνικής καταγωγής ομιλητές. Κανένας απ΄αυτούς, όχι μόνο δεν αντέκρουσε την διαστρεβλωμένη, αναληθή και σκαρωμένη ιστορία της Φοινίκης που παρουσίαζαν με στόχο οι Αλβανοί ομιλητές, αλλά δεν είπαν ποτέ ότι πρόκειται για ελληνικό πολιτισμό, ότι η Ήπειρος είναι ελληνική, ότι εμείς είμαστε οι απόγονοι και κληρονόμοι αυτού του πολιτισμού. Χρησιμοποιούν χαρακτηριστικά στην εκπομπή τον όρο «ο δικός μας πολιτισμός» στην αλβανική γλώσσα. (Όχι «ο δικός μας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»), γεγονός που στο πλαίσιο της εκπομπής παραπέμπει στο ότι πρόκειται για αλβανική ταυτότητα της Φοινίκης και των υπόλοιπων ελληνικών μνημείων στον ελληνικό δήμο Φοινικαίων!!!! Τρομαχτικό!!!

Ο Δήμαρχος Κίτσιος αναφέρθηκε σε στρατηγική για την έρευνα και την προβολή του πολιτισμού στο δήμο του. Ανέφερε ότι η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει προετοιμασία διαφημιστικών φυλλαδίων και ως «μεγαλόπνοο» σχέδιο να βάλει ο δήμος στη σκηνή του θεάτρου της Φοινίκης ένα αρχαίο δραματικό έργο !!!

Δέχτηκε όμως την επίθεση από τον Τσέκα, ο οποίος για άλλους λόγους, δικούς του, θύμισε στο δήμαρχο το πυκνό δίκτυο πολιτιστικών μνημείων (αλβανικών κατ΄ εκείνον) που απαιτούν έρευνα, αναστήλωση, προβολή (και όχι φυλλάδια). Θύμισε στο δήμαρχο τα φτερά που έκαμαν 300 χιλιάδες Ευρώ από ένα πρόγραμμα IPA. (Για να θυμίσουμε εμείς στο δήμαρχο να δει τι έγιναν οι άλλες περισσότερες από 150 χιλιάδες ευρώ που δόθηκαν από ευρωπαϊκά επίσης προγράμματα μέσω Ελλάδας για το δήθεν φωτισμό της αρχαίας Φοινίκης;!!)

Να θυμίσουμε ακόμα κάτι πολύ σημαντικό! 20 χρόνια ανασκαφές και αρχαιολογικά ευρήματα στη Φοινίκη και δεν γνωρίζουμε τίποτε για την τύχη τους. Επίσης, μάθαμε στην εκπομπή, ότι έχουν γραφεί 6 τόμοι για την Φοινίκη….!!! Για τους οποίους δεν γνωρίζουμε τίποτε!!!!

Εδώ έγκειται η στρατηγική του Τσέκα και της αλβανικής προπαγάνδας, η οποία ήταν ξεκάθαρη στη συγκεκριμένη εκπομπή, και όπως είπα, εθνικά προσβλητική.

Μας είπε ο Τσέκα ότι η Ελλάδα και ο Ελληνισμός εκτείνεται, από την εποχή της Φοινίκης και της Δωδώνης, πέρα από την Ακαρνανία. Συνεπώς κατά τον ίδιο, η Φοινίκη και η Δωδώνη ανήκουν σε αλβανική καταγωγή. (!!) Οι δικοί μας ταγοί δεν ήξεραν και δεν είχαν κότσια να του πουν πώς η Φοινίκη μαζί με τη Δωδώνη, το Βουθρωτό και δεκάδες άλλες αρχαίες ελληνικές πόλεις στην Ήπειρο έχουν θεμελιακό ρόλο στην γέννηση της ελληνικής μυθολογίας και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού!

Ο Τσέκα και το πλαίσιο της εκπομπής ένιωθαν περήφανοι που η Τεύτα, βασίλισσας των Ιλλυριών, κατέχτησε τη Φοινίκη. Οι δικοί μας ταγοί δεν είχαν το κουράγιο να του πουν ότι την κατέστρεψε, σε χαλασμό , που όπως λέει ο δημοτικός μας στίχος, δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στον τόπο αυτό, που η λαμπρή αυτή πόλη που έβαζε στο χορό 9 χιλιάδες Μάρες, έγινε στάχτη από την καταστρεπτική μανία της Ιλλυρίδας Βασίλισσας, απόγονος της οποίας ισχυρίζεται ότι είναι ….!

Ο Τσέκα μας είπε ακόμα ότι το Δεσποτάτο της Ηπείρου αποτέλεσε το ισχυρότερο αλβανικό κράτος στο Βυζάντιο μετά την τέταρτη σταυροφορία (1206) και σ΄αυτό οφείλεται η ανάπτυξη στην Ήπειρο (μέχρι το Βεράτι) του πολιτισμού γενικά και του ορθόδοξου κλήρου ειδικά την περίοδο αυτή, ειδικά όταν το κυβέρνησαν οι ιταλικής προέλευσης Δέσποτες, (οι Ανζού ) (Συνεπώς, μπορεί να ονομάσουν το μοναστήρι του Αϊ Νικόλα στο Μεσοπόταμο Shën Kol, καθολικής προέλευσης!!)

Ο Τσέκα και η εκπομπή άφησαν να εννοηθεί ότι η σημερινή Φοινίκη χτίστηκε από κατοίκους που καμιά σχέση έχουν με την αρχαία πόλη και ως τέτοιοι κατέστρεψαν τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος κατά την εκπομπή ήταν λειτουργικός μέχρι τον 17ο αιώνα! (Άρα οι σημερινοί κάτοικοι είναι κουβαλημένοι το 18ο-19ο αιώνα!)

Η Αλβανίδα αρχαιολόγος στην Ιταλία αποκάλυψε την ιταλική στρατηγική στη Φοινίκη. Την απόδειξη του ρωμαϊκού πολιτισμού στην αρχαία πόλη μας, την Φοινίκη μας, ως κυρίαρχο πολιτιστικό στοιχείο!!! (Κάτι τέτοιο θα λένε και οι 6 τόμοι που ανέφερε ο Τσέκα στην εκπομπή)!!

Παναγιώτης Μπάρκας
17 Φεβρουαρίου 2021
Αναδημοσίευση από τη σελίδα https://www.facebook.com/panibar2011
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας

Σχόλια