Τι συζήτησαν Ράμα - Μακρόν στο Παρίσι

Με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκε στο Παρίσι ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, όπου παρακάθισε σε γεύμα εργασίας.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός μετά το γεύμα εργασίας έδωσε συνέντευξη όπου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι συζήτησε με τον Γάλλο Πρόεδρο, τα τρία έργα που υλοποιεί η Γαλλία στην Αλβανία, στον τομέα της ενέργειας, στην παροχή πόσιμου νερού στο Δυρράχιο κι ενός προγράμματος για τις γυναίκες και τα κορίτσια.
Στη συνέντευξη ο Έντι Ράμα τόνισε ότι «ήταν μια πρόσκληση του Προέδρου με τον οποίο δεν είχαμε συναντηθεί εδώ και αρκετό καιρό. Ήθελε να έχει μαζί μου ένα γεύμα εργασίας, για να συζητήσουμε τις διμερείς σχέσεις, την πρόοδο του προγράμματος του Γαλλικού Οργανισμού Ανάπτυξης, ο οποίος δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει τρία σημαντικά έργα. Το πιο σημαντικό έργο είναι η επένδυση για την ολοκλήρωση όλων των εργασιών που πρέπει να γίνουν για να ολοκληρωθούν οι πλήρεις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν για την παροχή νερού στην πόλη Δυρράχιο και τελικά να εγγυηθεί, επίσης, για το Δυρράχιο, την 24ωρη παροχή νερού χωρίς διακοπή, μια δέσμευση που ζήτησα και ο Πρόεδρος ανέλαβε μετά τον σεισμό»

Επίσης ο Ράμα αναφέρθηκε σε άλλη μια σημαντική χρηματοδότηση για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και σ’ ένα πρόγραμμα για γυναίκες και κορίτσια, ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η Αλβανία μαζί με τον Γαλλικό Οργανισμό Ανάπτυξης.
Ο Έντι Ράμα είπε ότι, «ταυτόχρονα, μιλήσαμε για τις επενδύσεις της Γαλλίας στην ενέργεια στην Αλβανία, όπου η εταιρεία «Voltalia» επενδύει στο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της περιοχής, στην Karavasta και επίσης σε 1 ή 2 άλλα σημαντικά έργα».
«Μιλήσαμε για το ευρωπαϊκό επενδυτικό σχέδιο για τα Βαλκάνια, το οποίο είναι ήδη ένα χρηματοδοτούμενο σχέδιο και όπου δραστηριοποιούμαστε ενεργά να λάβουμε χρηματοδότηση για ορισμένα σημαντικά έργα με εθνικό και περιφερειακό αντίκτυπο στις μεταφορές, τις υποδομές και την ψηφιοποίηση», είπε επίσης ο Ράμα.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός είπε ότι, «φυσικά παραμείναμε επί μακρόν για την κατάσταση στην περιοχή, στην πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής, για τη διαδικασία του διαλόγου μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, σχετικά με τη διαδικασία εφαρμογής των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ στο πλαίσιο της περιοχής Schengen και σε άλλα θέματα, τα οποία επίσης απασχόλησαν την μακρά μας συνομιλία μας».

Ερωτηθείς εάν έλαβε μηνύματα σχετικά με τη διαδικασία ένταξης, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας απάντησε ότι «είναι μια συνεχής διαδικασία. Το έχω πει και το επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει μυστικό. Είναι το μεγαλύτερο δημόσιο μυστικό, αν θα μπορούσα να το πω έτσι, ότι έχουμε κάνει τη δουλειά μας και όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τη δυναμική των χωρών της ΕΕ. Άρα αυτό είναι γνωστό και δεν χρειάζεται να το σκεφτόμαστε.» κατέληξε ο Ράμα.
/ibna,gr

Διαβάστε ακόμη:

👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας

Σχόλια