Βόρεια Ήπειρος - Η Γενέτειρά μου

Πιστεύω ότι για κάθε άνθρωπο όσο μικρό ή μεγάλο ταξίδι κάνει στη ζωή του η αφετηρία είναι η γενέτειρα του και μάλιστα χωρίς να είναι επιλογή του. 
Εκεί έχει ζήσει ο καθένας τα παιδικά του βιώματα, εκεί έκανε τους πρώτους φίλους του ,εκεί έζησε τις πρώτες χαρές ή τις πρώτες απογοητεύσεις ,εκεί έγινε ο μικρός εξερευνητής της φύσης, εκεί τον πρώτοτσίμπησε η μέλισσα καθώς έτρωγε τα γλυκά σύκοστάφυλα , εκεί γνώρισε το αλφαβητάριο , εκεί έζησε τον «φόβο» όταν πήγε αδιάβαστος στην τάξη και μέσα του ευχόταν ο δάσκαλος να μην τον σηκώσει στον πίνακα ,εκεί έπαιξε τα πρώτα ομαδικά παιχνίδια του, εκεί έσυρε πρώτος το χορό στο πανηγύρι, εκεί του δόθηκε η ευκαιρία να ξεδιπλώσει το εγώ του, εκεί ένιωσε ότι κανείς δεν μπορεί να τον κάνει να νιώσει «ξένος», εκεί έζησε ο καθένας όταν έμαθε ότι υπάρχει και άλλος κόσμος πέρα από αυτόν και συγκρίνοντάς τον αποφάσισε να πετάξει για άγνωστους προορισμούς αναζητώντας την καλύτερη ζωή και κατά δύναμιν να κάνει πράξη τα όνειρά του. 
Αλλά η γενέτειρα τον ακολουθεί όπου και αν πάει και οτιδήποτε κάνει το συγκρίνει με το πως το έκανε όταν ήταν στη γενέτειρα του, οτιδήποτε γεύεται το συγκρίνει με τις γεύσεις του χωριού του, οπουδήποτε χορεύει θυμάται το πως και με ποιους χόρευε στο χωριό του. 
Είναι κάτι που εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να αποβάλουμε από μέσα μας γιατί η σκέψη της γενέτειράς κυριαρχεί στο υποσυνείδητο μας. 
Ακόμα και αν εμείς αποφασίσουμε να την ξεχάσουμε αυτή θα μας ακολουθεί για πάντα επειδή είμαστε πνευματικά τέκνα της. 
Τα βιώματα του καθενός μας στη γενέτειρά είναι το μέτρο σύγκρισης άλλοτε με ότι καλύτερο και άλλοτε με ότι χειρότερο προκύπτει στην ζωή μας. 
Και όταν τα κατορθώματα κάποιων συμπατριωτών μας ή οι φυσικές ομορφιές ή το καθαρό περιβάλλον ή η αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα ή τα αρχαιολογικά ευρήματα ή οι ξεχωριστές πολιτισμικές δραστηριότητες ή κάποιο ιδιαίτερο φαγητό,… κ.λ.π. δώσουν φήμη θετική στην γενέτειρα μας τότε ο καθένας μας την γενέτειρα την βάζουμε πρόθεμα στο όνομα μας και από μόνοι μας επαινούμε την καταγωγή μας . 

Η απόκτηση της φήμης για καλό είναι μια ευγενής άμιλλα μεταξύ των συνανθρώπων , είναι η ασταμάτητη προσπάθεια δημιουργίας και σύγκρισης με το καλύτερο που τέλος ποτέ δεν έχει. Και όταν η προσπάθεια να γίνουμε καλύτεροι γίνεται συλλογικά τότε όλοι μαζί γευόμαστε την χαρά της δημιουργίας και την περηφάνεια για την γενέτειρά μας δίνοντάς της έτσι δύναμη και προοπτική για μια λαμπρότερη πορεία προς το άγνωστο αλλά ελπιδοφόρο μέλλον . 
Έστω γι’ αυτά και μόνον τα συναισθήματα αξίζει όλοι έμπρακτα να στηρίζουμε και να αγαπάμε την γενέτειρά μας στην προκειμένη περίπτωση την αγαπημένη μας Βόρεια Ήπειρο με τα όμορφα χωριά της και ας είναι προς το παρόν κάπως παραμελημένα που και αυτό είναι στο χέρι μας να το διορθώσουμε βοηθώντας τους συλλόγους μας και τους δήμους μας στην Βόρεια Ήπειρο. 
Στο χέρι μας είναι να προσφέρουμε στην γενέτειρα μας την Βόρεια Ήπειρο την φήμη την καλή που της αρμόζει ,στο χέρι μας είναι να διοργανώσουμε ξακουστά πανηγύρια στα χωριά μας, στο χέρι μας είναι να αναδείξουμε το άγριο μεν αλλά παρθένο φυσικό περιβάλλον της, στο χέρι μας είναι να τιμήσουμε επισκεπτόμενοι μαζί με Έλληνες Ελλαδίτες τους απλούς αλλά πολύ φιλόξενους κατοίκους της Βορείου Ηπείρου. Και σιγά σιγά θα έρθει και η φήμη η καλή για την Βόρειο Ήπειρο μια φήμη θετική για το είναι μας και όπως είμαστε και όχι για αυτό που οι άλλοι θα ήθελαν να είμαστε.

Αιακίδης Α
Apenadi.Blogspot.com

Διαβάστε ακόμη:

👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας

Σχόλια