Υποψήφια του Σοσιαλιστικού προκαλεί με θετικά σχόλια για τη δικτατορία του Χότζα

Σε μια πρόσφατη τηλεοπτική της συνέντευξη η υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Λουλέτα Μπόζο, μίλησε υπέρ του κομμουνιστή δικτάτορα Ενβερ Χότζα. Η Μπόζο ρωτήθηκε τι άποψη έχει για το καθεστώς και τον δικτάτορα Χότζα και απάντησε πως αν το βάλεις σε μια ζυγαριά" για μένα υπήρχαν περισσότερα θετικά παρά αρνητικά."
Τα σχόλιά της προκάλεσαν οργή καθώς είναι υποψήφια στις γενικές εκλογές της 25ης Απριλίου στην περιοχή των Τιράνων. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια τοποθέτηση ή καταδίκη για τα σχόλιά της από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Αντιθέτως, ένας από τους αξιωματούχους του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος και υποψήφιος στην Περιφέρεια Αυλώνας, ο Damian Gjiknuri, υπερασπίστηκε τη γνώμη που εξέφρασε η Μπόζο. 
«Το καθεστώς είχε τις δικές του καλές και κακές πλευρές […] Ήταν καλύτερο για τo δημόσιο τομέα αλλά όχι καλό για τον ιδιωτικό», δήλωσε ο Gjiknuri όταν ρωτήθηκε εάν υποστηρίζει τους ισχυρισμούς της συναδέλφου του ότι το κομμουνιστικό καθεστώς έφερε περισσότερα θετικά παρά αρνητικά για την Αλβανία .

Αλβανικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν τα σχόλια της υποψήφιας του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Μια ομάδα οργανώσεων της διασποράς απευθύνθηκε από κοινού στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ζητήσει βοήθεια για να πιέσει τα πολιτικά κόμματα της Αλβανίας να απομακρύνουν υποψηφίους που «επαινούν τον κομμουνισμό» από τη λίστα των υποψηφίων βουλευτών.

Η Διασπορά για μια Ελεύθερη Αλβανία, η Παν Αλβανική Ομοσπονδία Αμερικής VATRA (The Hearth) και η Πολιτική Αντίσταση καταδίκασαν τις τάσεις της αλβανικής πολιτικής προς την αναβίωση και την αποκατάσταση του κομμουνισμού και της ιδεολογίας του. Εξέφρασαν τη λύπη τους για την προώθηση στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση ατόμων που συμπαθούν το βίαιο καθεστώς που μετέτρεψε την Αλβανία σε ανοιχτή φυλακή για πέντε δεκαετίες.

Οι οργανώσεις υπενθύμισαν στα κοινοτικά όργανα κομμουνιστικά εγκλήματα στην Αλβανία και τους προέτρεψαν να βοηθήσουν τον λαό και τους θεσμούς της χώρας στην καταπολέμηση των νοσταλγικών τάσεων.
Υπενθύμισαν ότι το κοινοβούλιο της Αλβανίας ηγείται ο τελευταίος κομμουνιστής υπουργός Εσωτερικών, Γκραμόζ Ρούτσι, ο οποίος διέταξε την αστυνομία να χρησιμοποιήσει πυροβόλα όπλα εναντίον διαδηλωτών πριν από την πτώση του καθεστώτος, με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων. Επιπλέον, πρόσθεσαν ότι πάνω από 100 πρώην αξιωματικοί μυστικών υπηρεσιών υπό το καθεστώς εξακολουθούν να απασχολούνται στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Το κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας ήταν ένα από τα πιο βάναυσα και καταπιεστικά. Διατήρησε έναν πληθυσμό σχεδόν 3 εκατομμυρίων ανθρώπων απομονωμένο και αποκομμένο από τον κόσμο για σχεδόν 50 χρόνια.
Πάνω από 50.000 άτομα κρατήθηκαν σε στρατόπεδα εργασίας, 43.000 φυλακίστηκαν για πολιτικές απόψεις, πάνω από 6000 άτομα εκτελέστηκαν για πολιτικούς λόγους, πολλοί χωρίς δίκη.
Η καταστολή των θρησκευτικών δικαιωμάτων και πρακτικών πραγματοποιήθηκε κλείνοντας ή καταστρέφοντας πάνω από 2.000 θρησκευτικά κτίρια και εκτελώντας ή στέλνοντας σε στρατόπεδα εργασίας περισσότερους από 200 κληρικούς.
Υπάρχουν περίπου 6.000 αγνοούμενοι στην Αλβανία, των οποίων τα σώματα δεν έχουν βρεθεί.

Μετά την πτώση του κομμουνισμού, οι κομμουνιστές άλλαξαν το όνομα του κόμματός τους σε σοσιαλιστικό κόμμα. Αρκετές βασικές κομμουνιστικές προσωπικότητες εξακολουθούν να κατέχουν θέσεις εξουσίας στην Αλβανία σήμερα.
Η Μπόζο είναι μηχανικός. Κατά τη διάρκεια του σεισμού στις 26 Νοεμβρίου, ήταν παρούσα στα μέσα ενημέρωσης και μίλησε για κακές κατασκευές που οδήγησαν στην κατάρρευση των κτιρίων. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε ως υποψήφια για το Σοσιαλιστικό Κόμμα για τις επερχόμενες εκλογές.

Διαβάστε ακόμη:

👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια