Αλβανία: Ικανοποιημένες οι ΗΠΑ από την εκλογική διαδικασία - καλούν την αντιπολίτευση να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα

Η Πρέσβης των ΗΠΑ Γιούρι Κιμ κάλεσε την Αλβανική αντιπολίτευση να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Απριλίου και επαίνεσε την απόφασή τους να επανέλθουν στο κοινοβούλιο μετά από περισσότερα από δύο χρόνια μποϊκοτάζ.

«Στη δήλωση που εκδώσαμε από την Ουάσινγκτον, σημειώσαμε ότι είναι σημαντικό για όλα τα κόμματα να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των εκλογών», επανέλαβε η πρέσβης Κιμ όταν ρωτήθηκε την Τρίτη σε τηλεοπτική συνέντευξη σχετικά με την πρόθεση της αντιπολίτευσης να μην αναγνωρίσει τα αποτελέσματα. .

Η Κιμ παρατήρησε ότι η προκαταρκτική έκθεση του ΟΑΣΕ / ODIHR για τις εκλογές τις περιέγραψε συνολικά καλά, πριν προσθέσει ότι οι ΗΠΑ είναι επίσης ικανοποιημένες με τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών στην Αλβανία.

«Πρέπει να πω ότι το πιο σημαντικό μέρος για εμάς είναι ότι η Αλβανία ήταν πολύ καιρό χωρίς πλήρη αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο», δήλωσε ο Κιμ.

Τα αποτελέσματα των εκλογών στις 25 Απριλίου έδωσαν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) τρίτη θητεία, με 74 από τις 140 κοινοβουλευτικές έδρες. Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα (PD) κέρδισε 59 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης (LSI) 4 και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) 3.

Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση νόθευσε τις τελευταίες εκλογές μέσω αγοράς ψήφων, ασκώντας πίεση στους δημόσιους υπαλλήλους και μέσω της εκτεταμένης χρήσης κρατικών πόρων. Απαίτησε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να επαναληφθούν οι εκλογές σε 9 από τις 12 περιφέρειες της χώρας.

Η Πρέσβης Κιμ τόνισε ότι οι ποινικές αναφορές και τα παράπονα που σχετίζονται με τις εκλογές πρέπει να διερευνηθούν αναλόγως από τους εισαγγελείς και την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.
Επαίνεσε την εκλογική μεταρρύθμιση που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούνιο μεταξύ της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης. Η Κιμ παρατήρησε επίσης ότι, ενώ οι προκύπτουσες μονομερείς τροποποιήσεις που έγιναν στην εκλογική νομοθεσία από την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο δεν ήταν το σωστό μοντέλο για να ακολουθήσουν, εντούτοις εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του κοινοβουλίου.

Διαβάστε ακόμη:

👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.

Σχόλια