Ανοίγουν τα ελληνοαλβανικά σύνορα - Τι αλλάζει από αύριο

Νέες αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν από αύριο στις συνοριακές διαβάσεις. Η Ελλάδα αποφάσισε να ανοίξει εκ νέου τα σύνορά της με την Αλβανία, με την απόφαση να τίθεται σε ισχύ, από αύριο, Σάββατο.
Σύμφωνα με αυτήν σε όλα τα συνοριακά σημεία, ξεκινώντας από τις 19 Ιουνίου, όλοι οι Αλβανοί υπήκοοι θα έχουν δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα χωρίς ουσιαστικό λόγο. Θα μπορούν δηλαδή να εισέρχονται στην Ελλάδα, όλοι όσοι μπορούσαν και πριν την πανδημία.

Επίσης, υπάρχουν και δύο σημαντικές τροποποιήσεις στη διαδικασία υγειονομικού ελέγχου των εισερχόμενων στη χώρα, όπως αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα:
1) Αναγνώριση των rapid tests:
Στο εξής, η είσοδος στην Ελλάδα χωρίς περαιτέρω περιοριστικά μέτρα θα επιτρέπεται με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test (τεστ αντιγόνου) κι όχι μοριακού όπως απαιτούνταν μέχρι σήμερα.
2) Αύξηση του ορίου ηλικίας για τους ελέγχους σε παιδιά:
Ακολουθώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι έλεγχοι των απαραίτητων πιστοποιητικών κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνονται πλέον σε παιδιά από 12 ετών και άνω, αντί των 6 ετών, όπως ίσχυε έως τώρα.

Άρα, με τα νέα δεδομένα, για να ταξιδέψει κάποιος από την Αλβανία προς την Ελλάδας, εκτός από τα παιδιά κάτω των 12 ετών, θα πρέπει να παρουσιάσει:
  1.  Φόρμα PLF
  2.  Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό PCR τεστ ή rapid test ή πιστοποιητικό νόσησης ή θετικής διάγνωσης, ισχύος 2 έως 9 μηνών.
Μέχρι τις 28 Ιουνίου, όπου θα υπάρξει νέα απόφαση, στις συνοριακές διαβάσεις θα συνεχίσει να υπάρχει ημερήσιο πλαφόν στις διελεύσεις, το οποίο είναι:
Τελωνείο Κακαβιάς: 1500 άτομα
Μαυρομάτι: 250 άτομα
Κρυσταλλοπηγή: 400 άτομα
Επίσης, θα συνεχίσουν να γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι rapid tests.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια