Τοπικές Εκλογές: Τι σημαίνει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας να προσφύγει στην Επιτροπή της Βενετίας
Του Χρήστου Τζιά
Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας, όσον αφορά τη νομιμότητα των τοπικών εκλογών του 2019, στην ουσία ναυάγησε το όνειρο οπαδών και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ευελπιστούσαν σε πρόωρες τοπικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2021.
Είναι γνωστό πως η Επιτροπή της Βενετίας συνεδριάζει με δύο Συνόδους ετησίως. Μία κάθε Οκτώβρη κι άλλη μία, κάθε Μάρτη. Κάτι που σημαίνει πως η εν λόγω Επιτροπή θα αποφανθεί γι' αυτό το ζήτημα σε 3-4 μήνες από τώρα, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση περίπου το Δεκέμβρη. Οπότε, σε περίπτωση που αποφασιστεί η διεξαγωγή πρόωρων τοπικών εκλογών, δεν μπορεί να γίνει πριν τη 15η Απριλίου του 2022. Διαφορετικά, θα πρέπει να περιμένουν τον Απρίλη του 2023 για τη διεξαγωγή των κανονικών τοπικών εκλογών στη χώρα...
Αφενός μπορεί να απογοητεύτηκαν ορισμένοι οπαδοί της αντιπολίτευσης, οι οποίοι " ονειρεύονται καρβελες", αφετέρου η συγκεκριμένη παράταση χρόνου δίνει ανάσα στα κομματικά επιτελεία της Αντιπολίτευσης, η οποία, εμμέσως πλην σαφώς, βγήκε συντετριμμένη, με τεράστιες διαφωνίες και παραφωνίες στους κόλπους της, από τις γενικές εκλογές της 25ης Απριλίου.
Ωστόσο, με το βλέμμα στραμμένο στη " Βενετία" θα πρέπει να καταλάβουν ορισμένοι παράγοντες στη χώρα και στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, ότι:
- Αντιπολίτευση δεν μπορείς να κάνεις μόνο τις 30 ημέρες της προεκλογικής περιόδου, ενώ τις υπόλοιπες 1430 ημέρες της τετραετούς θητείας, τα στελέχη της να προσέχουν τα κέφια και τα λουσα τους. Τελείως αποκομμένοι από το λαό και τα προβλήματα της καθημερινότητας.
- Για μια αποτελεσματική αντιπολίτευση δεν αρκούν οι δηλώσεις με λασπολογία και συκοφαντίες, ενώ θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προτάσεις για κάθε πρόβλημα, για κάθε ζήτημα, μικρής ή μεγάλης εμβέλειας.
Η τελευταία διαπίστωση εν μέσω " Βενετίας" σχετίζεται με την αναγκαιότητα εξυγίανσης του πολιτικού κατεστημένου στη χώρα και στο χώρο.
Η χρονική προθεσμία που δόθηκε έμμεσα από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας στους πολιτικούς κι αιρετούς της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη. Εάν έχει απομείνει έστω και λίγο φιλότιμο στους " ηγέτες " μας, έχουν ηθική και εθνική υποχρέωση, ώστε να καθίσουν από κοινού και να ορίσουν ένα υγιή πολιτικό πλαίσιο, με στόχο την εξυγίανση του ήδη σε αποσύνθεση κατεστημένου. Με ταμπέλες κι ετικέτες, δεν μπορούν να συνεχίσουν άλλο...
Σε αντίθετη περίπτωση, κανένα ποτάμι, ούτε η ίδια η Βενετία, με τα φημισμένα νερά της, δεν μπορεί να " πλύνει τις αμαρτίες" τους...
Ο Χρήστος Τζιάς είναι δημοσιογράφος. Παρουσιάζει την εκπομπή «60 Λεπτά με τους Έλληνες» στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Αργυροκάστρου (RTGJ).
Διαβάστε ακόμη:
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών