H Αλβανία γιόρτασε την 5η επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία

Ο δήμαρχος των Τιράνων, Ερίον Βέλιαϊ, γιόρτασε την 5η επέτειο της προσπάθειας τουρκικού πραξικοπήματος που άφησε 251 άτομα νεκρούς στις 15 Ιουλίου 2016.
Ο Βελιαϊ και ο Τούρκος πρέσβης Μουράτ Αχμέτ Γιορούκ φύτεψαν 251 δέντρα στα Τίρανα την Τετάρτη για να τιμήσουν τα θύματα των οποίων τα ονόματα ήταν συνδεδεμένα με κάθε δέντρο.

Η πρεσβεία πραγματοποίησε επίσης τελετή την Πέμπτη στο πάρκο μνημείων που χτίστηκε από τον δήμο στο Μεγάλο Πάρκο των Τιράνων και εγκαινιάστηκε το 2019. Το συγκεκριμένο πάρκο μάλιστα είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Αλβανική κοινωνία. μέρος της οποίας θεωρεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιούσε τα θύματα της απόπειρας πραξικοπήματος για να ισχυροποιήσει την παραμονή του στην εξουσία. Ισχυρίζονται επίσης πως το γεγονός -του αποτυχημένου πραξικοπήματος- αν και είναι κατακριτέο δεν είχε σχέση με την Αλβανία και δεν άξιζε να δημιουργηθεί ένα πάρκο γι' αυτό.

Την Τετάρτη, ο δήμαρχος Βελιαϊ τόνισε τις επενδύσεις του δήμου στην περιοχή όπου φυτεύτηκαν 251 δέντρα, ιδίως το έργο που αφορά την αύξηση στις εκτάσεις πρασίνου. Είπε ότι αυτό έγινε σε «μια σημαντική ημέρα για την τουρκική ελευθερία και δημοκρατία», αλλά απέτυχε να αναφέρει τι συνέβη εκείνη την ημέρα και γιατί ήταν σημαντικό για την Τουρκία, την Αλβανία ή τα Τίρανα.
Δίπλα στο Βελιαϊ, ο Τούρκος πρέσβης καταδίκασε έντονα την «τρομοκρατική οργάνωση του Fethullah Gulen» για την απόπειρα πραξικοπήματος. Είπε ότι Τούρκοι και Αλβανοί γέμισαν τους δρόμους της Τουρκίας πριν από 5 χρόνια, μετά το κάλεσμα του Ερντογάν και έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και την ελευθερία.

Πολλοί Αλβανοί εγκαταστάθηκαν στην Τουρκία καθ 'όλη τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας στην περιοχή, και ορισμένοι από αυτούς εξακολουθούν να διατηρούν στενούς δεσμούς με τις αλβανικές τους ρίζες. Σημαντικός αριθμός Αλβανών έχει μεταναστεύσει στην Τουρκία τα τελευταία 30 χρόνια.
Ο πρέσβης είπε ότι τα δέντρα και το πάρκο «θα τιμούν στην αιωνιότητα τον κοινό αγώνα για τη δημοκρατία που κάναμε με τους Αλβανούς αδελφούς μας» και κάλεσε ολόκληρο τον κόσμο να διδαχθεί από αυτό.

Η απόπειρα πραξικοπήματος πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 2016, με τμήματα του στρατού να προσπαθούν να ανατρέψουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας και τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Η Τουρκία κατηγόρησε το κίνημα Hizmet για το πραξικόπημα, ένα μουσουλμανικό θρησκευτικό κίνημα με επικεφαλής τον Fethullah Gulen, ο οποίος ζει εξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999.
Οι Hizmet και Erdogan συνεργάστηκαν στενά για χρόνια. Το κίνημα άνοιξε εκατοντάδες σχολεία σε περισσότερες από τις μισές χώρες του κόσμου με την υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, η ισορροπία εξουσίας μεταξύ τους κλονίστηκε όταν μέλη της Hizmet στο δικαστικό σύστημα και την αστυνομία άρχισαν να κυνηγούν την κυβερνητική διαφθορά. Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Γκιουλέν αρνείται έντονα ότι το κίνημά του συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά ο Ερντογάν ορκίστηκε να εξαλείψει την οργάνωση.
Η Τουρκία κήρυξε το κίνημα τρομοκρατική οργάνωση, και μετά το πραξικόπημα, δεκάδες χιλιάδες φυλακίστηκαν ή απολύθηκαν και εκατοντάδες μέσα ενημέρωσης έκλεισαν. Διεθνείς οργανισμοί και δυτικές δημοκρατίες επέκριναν την Τουρκία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Τουρκία κατάφερε επίσης να κλείσει τα σχολεία Hizmet σε πολλές χώρες με αδύναμους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι υποστηρικτές του απελάθηκαν από αυτές τις χώρες στην Τουρκία κατά παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολλοί υπέστησαν βασανιστήρια και φυλακίστηκαν για κατηγορίες τρομοκρατίας.

Το 2018, οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και του Κοσσυφοπεδίου συνεργάστηκαν για να απαγάγουν και να απελάσουν 6 δασκάλους που εργάστηκαν σε σχολεία Hizmet χωρίς τη γνώση της κυβέρνησης.
Η αλβανική κυβέρνηση απέλασε επίσης έναν Τούρκο πολίτη το 2020, παρά το αίτημά του για άσυλο - παραβιάζοντας της υποχρεώσεις της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στην Αλβανία, ένα σχολείο Hizmet έκλεισε αφού φέρεται να χρεοκοπήσει. Άλλα σχολεία και ένα πανεπιστήμιο αγοράστηκαν από μια εταιρεία εγγεγραμμένη στις Κάτω Χώρες, μια προφανής προσπάθεια να αποφευχθεί η πιθανή πίεση από την αλβανική κυβέρνηση.
Η Τουρκία ασκεί συνεχή πίεση στην Αλβανική κυβέρνηση για να καταργήσει το κίνημα στην Αλβανία. Οι δύο χώρες, καθώς και οι ηγέτες τους, έχουν πολύ καλές σχέσεις. Ο Ράμα, ωστόσο, βρίσκεται ανάμεσα στον Ερντογάν, από τη μια και τις ευρωπαϊκές χώρες, από την άλλη, που αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το κίνημα Hizmet ως τρομοκρατική οργάνωση και έχουν επικρίνει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το πραξικόπημα.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια