Ο «Άγιος Κοσμάς» της Λιβαδειάς επιμένει να πείσει ότι η ελπίδα για τον τόπο μας δεν πεθαίνει

Το πρώτο βραβείο γνήσιας παραδοσιακής φορεσιάς έλαβε σήμερα σε διαγωνισμό λαογραφικού φεστιβάλ στη Λιούσνια ο πολιτιστικός μας σύλλογος του Αγίου Κοσμά της Λειβαδιάς.
Στην εκδήλωση την οποία οργάνωσε το Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού της χώρας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας, μετείχαν περισσότερα από 10 λαογραφικά συγκροτήματα.
Εκείνο όμως που έχει περισσότερη σημασία είναι ότι το πολιτιστικό συγκρότημα του Αγίου Κοσμά, έλαμψε στην προβολή της δικής μας ελληνικής παράδοσης.
Στο παράλογο ανθελληνικό κλίμα στην Αλβανία, ο γνωστός Κώστας Καλόγερος με την χαρισματική φωνή, μετέφερε γνήσια ελληνικά δημοτικά τραγούδια, στην κατάμεστη πλατεία της Λιούσνιας, αποσπώντας τα θερμά χειροκροτήματα του αλβανικού κοινού.

Ασφαλώς και μας τίμησαν!
Ωστόσο, ο πολιτιστικός σύλλογος του Αγίου Κοσμά παρά τα δικά μας χτυπήματα κάτω από τη μέση, συνεχίζει την δική επιμονή στη διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης. Στην προβολή της με επιτυχία στο αλβανικό και ελληνικό κοινό.

Με τις προσπάθειες των μελών, αφιλοκερδώς και με ιδιαίτερη αφοσίωση, ο σύλλογος επιμένει. Επιμένει αγνοώντας τις αμφισβητήσεις των δικών μας παραγόντων, επιμένει χωρίς να χαίρει κάποια ιδιαίτερη οικονομική στήριξη, εθνική πολιτική και πολιτιστική. Επιμένει να υπερβεί του κλίματος διάσπασης και μιζέριας. Επιμένει, όχι απλώς στον λαογραφικό τομέα, αλλά και στην οργάνωση εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Μάλιστα παρουσίασε το πιο ολοκληρωμένο και φιλόδοξο πρόγραμμα. Επιμένει στην μετατροπή σε θεσμό (γενικότερο ελληνικό) του λαογραφικού φεστιβάλ του Αυγούστου, επιμένει να πλαισιώσει στην δική του κίνηση παιδιά, νέους και ηλικιωμένους, από όλη την περιοχή. Επιμένει να συμβάλλει στη διατήρηση των σχολείων μας με την δημιουργία καλύτερων συνθηκών μάθησης, αλλά και καλύτερης εκμάθησης της ελληνικής, όχι μόνο από τους Έλληνες, ή και άλλων γλωσσών. Επιμένει να δείχνει με το δικό του παράδειγμα πώς μπορούμε να ξεφύγουμε της παγίδας που στήσαμε ως κοινότητα, στην εθνική μας ύπαρξη.

Επιμένει να δείχνει ότι όχι μόνο δεν κάνει κατάχρηση ούτε δεκάρας από εκείνα τα λίγα που προσφέρουν στο σύλλογο άλλοι φορείς, αλλά να ξοδεύουν και από τις οικονομίες των οικογενειών τους! (Μόνο το γεγονός ότι τα μέλη του συλλόγου κατάφεραν να εξασφαλίσουν πάνω από 25 παραδοσιακές φορεσιές από το Βούρκο και τα Ριζά, λέει πολλά!)
Επιμένει στην ανάδειξη των αξιών του τόπου μας. Να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού και γενικότερα της πολιτιστικής κίνησης.
Επιμένει τελικά να πείσει τους πάντες ότι τίποτε δεν κρίθηκε, σαν να λέει ότι η ελπίδα για τον τόπο μας δεν πεθαίνει.!!
Και ποιοι είναι στο σύλλογο;! Κυρίως μια ομάδα γυναικών, νεαρής ηλικίας εργαζομένων, επιχειρηματιών, δασκάλων.
Πρόεδρο έχουν την νεαρή Ανέτα Γκούντη, η οποία αποτελεί παράδειγμα λειτουργίας και καθοδήγησης με συλλογικό τρόπο, παράδειγμα διαφάνειας, ανοχής και αντοχής, ενεργητικότητας και πρωτοβουλιών.

Από κοινού ωστόσο με την γνωστή πλέον Εστία στη Δρόπολη, με πρόεδρο την Όλγα Παπά, σύλλογο με τον οποίο συνεργάζονται στενά και αλληλοσυμπληρώνονται, αποτελούν σήμερα δύο βιώσιμους οργανισμούς τους οποίους έχει ανάγκη ο τόπος μας όπως η ξηραμένη γη τη βροχή, όπως ένα αφυδατωμένο σώμα το νερό.
Είναι δύο σύλλογοι που προσπαθούν μέσα στην απελπισία να προσφέρουν ζωή και ζωντάνια, στηριζόμενοι στην διαχρονική παράδοση του τόπου μας που του εξασφάλιζε την επιβίωση και στους πιο δύσκολους και χαλεπούς καιρούς

Χρειάζονται τη στήριξη όλων μας και πρώτα απ΄ όλα των θεσμών, των οικονομικών παραγόντων εντός και εκτός της χώρας, του πανταχού Ελληνισμού και της επίσημης Ελλάδας. !!!

Παναγιώτης Μπάρκας
26 Ιουνίου 2021
Αναδημοσίευση από την σελίδα facebook.com/panibar2011

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια