Αλβανία: Πρώτη σε θανάτους από κορωνοϊο στην Ευρώπη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσίευσε έκθεση στην οποία κατατάσσει την Αλβανία στην κορυφή της λίστας με τους θανάτους από τον COVID-19 στην Ευρώπη.
Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα αντέδρασε αμέσως μετά το δημοσίευμα που σήμανε συναγερμό και καλούσε τις αρχές να λάβουν σοβαρά υπόψη την έκθεση, καθώς η μέση ηλικία του πληθυσμού στη χώρα είναι νεότερη σε σύγκριση με την Ευρώπη.
Σε μια ανάρτησή του στο Facebook, ο Μέτα απηύθυνε έκκληση στην Τεχνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να επανεξετάσει τη στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας και ζήτησε περισσότερη διαφάνεια.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία στην Αλβανία, όσον αφορά τις λοιμώξεις από τον κορωνοϊό, μετρούν πάνω από 180.000 θετικά κρούσματα. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Euronews Albania και την MRB, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, τα στοιχεία ενδέχεται να είναι σημαντικά υψηλότερα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περίπου 830.000.

Ο ανοσολόγος Δρ Genc Sulcebe επεσήμανε μια άλλη μέθοδο που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε έναν πιο ρεαλιστικό αριθμό θανάτων από COVID-19.
«Η πιο ολοκληρωμένη μέθοδος θα ήταν η εξέταση των υπερβολικών θανάτων, συγκρίνοντας την περίοδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά από αυτήν. Για παράδειγμα, μπορούμε να αναλύσουμε τα τελευταία πέντε χρόνια και να διευθετήσουμε κατά μέσο όρο, ας πούμε, 22.000 θανάτους και αν το 2020 υπήρχαν 25.000 θάνατοι, τότε οι υπόλοιποι 3.000 θα μπορούσαν να αποδοθούν στον COVID», υποστήριξε ο γιατρός.
Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, ο αριθμός των νεκρών στην Αλβανία είναι 2.855.

6.444 ενεργά κρούσματα
Έξι πολίτες έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, στην Αλβανία. Το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε επίσης ότι διενεργήθηκαν συνολικά 3.677 τεστ παναλβανικά, 566 από τα οποία βρέθηκαν θετικά.
Επιπλέον, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα έχει φτάσει τους 6.444 ασθενείς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι συγκεντρωμένοι στα Τίρανα.
Συνολικά 137 ασθενείς λαμβάνουν αυτή τη στιγμή εξειδικευμένη θεραπεία σε ένα από τα νοσοκομεία της χώρας που έχουν χαρακτηριστεί ως COVID, 15 από τους οποίους στην εντατική.

Διαβάστε ακόμη:





Σχόλια