Ελληνοαμερικανική συμφωνία: «Τι δώσαμε, τι πήραμε»

Απορώ με τους κραυγαλέους πανηγυρισμούς που εκφράσθηκαν για την συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα παρατηρώ τα εξής:
1. Σε σχέση με τις παλαιότερες συμφωνίες, τους παρέχουμε ευκολίες στην Αλεξανδρούπολη (στρατόπεδο Γιαννούλη), στον Βόλο (στρατόπεδο Γεωργούλα), και στο πεδίου Βολής Λιτόχωρου, πέραν της Λάρισας του Στεφανοβικείου, και της Σούδας που προβλεπόταν και στις προηγούμενες συμφωνίες.
2. Πέραν τούτων υπάρχει άλλη μία σημαντικότατη αλλαγή, που είναι η επέκταση της ισχύος της συμφωνίας για 5 χρόνια, με δυνατότητα ισχύος επ’ αόριστο στην συνέχεια εκτός και αν καταγγείλει την συμφωνία κάποια από τις δύο πλευρές δύο χρόνια πριν.
3. Εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα για την καταγγελία και εύλογα αναρωτιέται κανείς, τι πήραμε ως αντάλλαγμα για την επέκταση ισχύος των 5 χρόνων και για τις νέες ευκολίες που διαθέσαμε.
4. Υπάρχει επίσης η επανεπιβεβαίωση ότι οι δύο πλευρές μπορεί να συμφωνήσουν και για άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ελλάδος, εντός των οποίων θα μπορούν οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες.
5. Όσον αφορά το άρθρο 1 παρ. 3 της νέας συμφωνίας τροποποίησης, για το οποίο άκουσα πανηγυρισμούς, αυτό δεν διαφέρει σε τίποτε από το αντίστοιχο άρθρο της συμφωνίας του 1990, το οποίο δεν απέτρεψε την Τουρκία από το να μας απειλεί και να κάνει καθημερινές επιθετικές ενέργειες (ένοπλες επιθέσεις θεωρούνται οι παραβιάσεις και υπερπτήσεις ένοπλων αεροσκαφών, που εγκλωβίζουν τα αεροσκάφη μας και υπερίπτανται της Ελληνικής Επικράτειας. Όπως ένοπλη επίθεση ήταν και στα Ίμια, αλλά και επίθεση μπορούν να χαρακτηρισθούν και οι εγκλωβισμοί και οι προσπάθειες εμβολισμού πολεμικών πλοίων και πλοίων ακτοφυλακής).

Συγκεκριμένα το άρθρο 1. Παρ. 3 (που επανεπιβεβαιώνει ακριβώς το παλιό αντίστοιχο άρθρο) λέει:

«Επανεπιβεβαιώνοντας την σταθερή απόφασή τους να περιφρουρούν και να προστατεύουν αμοιβαίως την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των αντιστοίχων χωρών τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης και επιβεβαιώνοντας την απόφασή τούς να αντιταχθούν ενεργά και ανεπιφύλακτα σε κάθε τέτοια απόπειρα ή ενέργεια και τη δέσμευσή τους να καταβάλλουν τις κατάλληλες μείζονες προσπάθειες για να αποτρέψουν τέτοια πορεία δράσης.»

Το αντίστοιχο άρθρο στην συνθήκη του 1990 λέει ακριβώς:

«Η Ελλάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες διακηρύσσουν την αφοσίωσή τους στη διατήρηση της ειρήνης και τη δέσμευσή τους να σέβονται την αρχή της αποχής από ενέργειες, οι οποίες απειλούν την ειρήνη, επαναλαμβάνουν τη σταθερή απόφασή τους να περιφρουρούν και να προστατεύουν αμοιβαίως την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των αντιστοίχων χωρών τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης και επιβεβαιώνουν την απόφασή τους να αντιταχθούν ενεργά και ανεπιφύλακτα σε κάθε τέτοια απόπειρα ή ενέργεια και τη δέσμευσή τους να καταβάλλουν τις κατάλληλες μείζονες προσπάθειες για να αποτρέψουν τέτοια πορεία δράσης.»

Και επίσης η συμφωνία του 1990 λέει ότι:

«Η Ελλάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαιώνουν την προσήλωσή τους στους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το πλαίσιο αυτό, στην άσκηση του εγγενούς δικαιώματος τους ατομικής και συλλογικής άμυνας που αναγνωρίζεται στο άρθρο 51 του Χάρτη», το οποίο θεωρώ σοβαρότατο, και θα έπρεπε να το επικαλούμαστε στα διεθνή επιχειρήματά μας και προς τις ΗΠΑ, σε κάθε απειλή πολέμου επιθετική ενέργεια της Τουρκίας.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
1. Η συμφωνία εκτιμώ ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση με την επέκταση, και με τις παρατηρήσεις που προανέφερα.
2. Κατά την άποψή μου θα έπρεπε να ανανεωθεί η διαδικασία εκσυγχρονισμών των εγκαταστάσεων των ευκολιών, καθώς και της αλλαγής του αποτυπώματος των εγκαταστάσεων των ΗΠΑ, ώστε να προβλέπονται συγκεκριμένα ανταλλάγματα και οπωσδήποτε έγκριση από την απόλυτη πλειοψηφία του Κοινοβουλίου για την οιανδήποτε επέκταση.
3. Αναμένω να δω και τις επίσημες διακοινώσεις και των δύο πλευρών, που θα αποτελούν συνοδευτικό κείμενο στην συμφωνία και θα ενταχθούν στον νόμο που θα ψηφισθεί στο κοινοβούλιο.
4. Ελπίζω οι διακοινώσεις αυτές να αναφέρονται σε σαφέστερη δέσμευση των ΗΠΑ τόσο όσον αφορά τα ανταποδοτικά οφέλη για όσα παραπάνω τους δώσαμε, όσο και για τις αναμενόμενες προθέσεις τους και ενέργειες για διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή μας.

Στέλιος Φενέκος, 
πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών και Υποναύαρχος ε.α

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια