Νέα μέτρα για εμβολιασμένους - ανεμβολίαστους ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά πλειοψηφία εισηγήθηκαν θετικά στην πρόταση της Κυβέρνησης για επιπλέον κοινωνικές ελευθερίες στους εμβολιασμένους πολίτες.

Χωρίς περιορισμούς ακόμη και στις κόκκινες περιοχές θα μπορούν να κινούνται οι πολίτες στο εξής σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και αφορούν επιπλέον ελευθερίες.
Οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις.

Επιπλέον ελευθερίες δίνονται με βάση τα νέα μέτρα, στους εμβολιασμένους, όσον αφορά στους κλειστούς χώρους διασκέδασης, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί να διασκεδάσουν όπως έκαναν και προ κορονοϊού. Και αυτό γιατί στο εξής επιτρέπονται στα εστιατόρια, μπαρ κλπ να έχουν μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι.
Η επιτροπή επίσης έθεσε στο επίπεδο 4 δηλαδή στο "κόκκινο" δύο ακόμη περιοχές, τις Σέρρες και την Καρδίτσα, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία εξέτασε χθες η ειδική επιτροπή.

Όπως είπε ο υπουργός, τα μέτρα που θα ανακοινώνονται θα ισχύουν για 15 ημέρες.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:
  • Κανένας περιορισμός για εμβολιασμένους
  • Όχι επιπλέον μέτρα στις περιοχές που μπαίνουν στο κόκκινο
  • Παραμένουν οι ισχύοντες κανόνες και περιορισμοί για τους μικτούς χώρους
  • Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή το Σάββατο και θα ισχύσουν για 15 μέρες
Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων
Ο υπουργός επεσήμανε πως πλέον η φιλοσοφία των μέτρων που θ ανακοινώνονται στο εξής θα είναι διαφορετική όσον αφορά στη λειτουργεία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η οποία παραμένει ως έχει. Σημείωσε βέβαια ότι πλέον η επιτροπή "θα δίνει τις γενικές κατευθύνσεις για να μπορούμε τοποθετούμαστε στα μέτρα. Μια πρώτη διαφορά από τα προηγούμενα μέτρα, είναι ότι τα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα θα ισχύουν για 15 ημέρες. Εντός των 15 αυτών ημερών θα επικαιροποιηθούν, απλοποιηθούν και θα ομαλοποιηθούν όλοι οι περιορισμοί που υπάρχουν. Άρα οι περιορισμοί που υπάρχουν κατά βάση υφίστανται και εντός 15 ημερών θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους σε διαφορές μορφές δραστηριότητας, ώστε να είναι απλοποιημένοι, κατανοητοί και πλήρως ομαδοποημένοι".

Πρόεδρος ΕΟΔΥ Θ. Ζαούτης
Λαμβάνοντας το λόγο ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης σημείωσε ότι "Ο ΕΟΔΥ αλλά και γενικά η δημόσια υγεία βρίσκονται σε ένα κρίσιμο κομβικό σημείο εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας που επεκτείνονται σε παγκόσμια κλίμακα. Γνωρίζω τις προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά μας αλλά είμαι αισιόδοξος ότι με στόχευση, συνέπεια και συνεργασία θα ανταποκριθουμε σε αυτές. Άλλωστε η δουλειά που έγινε στον ΕΟΔΥ τα προηγούμενα δύο χρόνια παρότι μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρες και αντίξοες άλλαξε θετικά την προσέγγιση απέναντι στη δημόσια υγεία. Δουλειά μας είναι τώρα να συνεχίσουμε σε αυτή τη σύγχρονη κατεύθυνση απαντώντας πιο άμεσα και αποτελεσματικά στις προκλήσεις που όπως αποδεικνύεται στην πράξη δεν είναι πάντα προβλέψιμες".
Συμπλήρωσε ακόμη ότι "Ο περιορισμός των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής στα αντιβιοτικά, η ενίσχυση της κουλτούρας εμβολιασμού, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ και η έμφαση στην πρόληψη, θα είναι βασικοί πυλώνες της πολιτικής μας. Έχουμε την γνώση, την εμπειρία και τη θέληση να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα προς όφελος όλων. Προτεραιότητα του ΕΟΔΥ των επόμενο καιρό θα είναι η διαχείριση και υποστήριξη της δημόσιας υγείας στην περίοδο της πανδημίας".

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια