Εσφαλμένη πολιτική στο Αιγαίο για την παράνομη μετανάστευση - 16 ακόμη ζωές χάθηκαν

Η πολιτική μας όσον αφορά τον έλεγχο των παράνομων μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο είναι τελείως εσφαλμένη.
Είτε το θέλουμε είτε όχι, τα δυστυχήματα με δεκάδες ανθρώπινα θύματα οπουδήποτε στο Αιγαίο εμάς αφορούν και εμάς θα στοχεύει η διεθνής κοινότητα όταν συμβαίνουν και θα μας επιρρίπτουν ευθύνες.

Και αυτό, αφενός γιατί η αρμοδιότητα για "έρευνα και διάσωση" σε όλο το Αιγαίο ανήκει σε εμάς και κάνουμε αγώνα χρόνια τώρα για να το επιβεβαιώνουμε συνεχώς και αδιαλείπτως.
Ας μην ξεχνάμε ότι φθάσαμε στα πρόθυρα πολέμου προσπαθώντας να μην αμφισβητηθεί η αρμοδιότητά μας αυτή (και λόγω κακού χειρισμού κλιμακώθηκε έως την αμφισβήτηση κυριαρχίας στα Ίμια).

Αφετέρου, εάν το παράνομο ρεύμα μετανάστευσης περάσει έξω από τα χωρικά μας ύδατα στα ανατολικά νησιά, μπορεί πλέον ανεντόπιστα να κατευθυνθεί σε οιοδήποτε άλλο σημείο της Ελληνικής επικράτειας και να αποβιβασθούν οι μετανάστες σε άλλα νησιά είτε στην ηπειρωτική χώρα, χωρίς να μπορούμε να τους καταγράψουμε και να ελέγξουμε το ρεύμα αυτό.
Συνεπώς το να αρνούμαστε να επεκτείνουμε την αρμοδιότητα της ακτοφυλακής και πέραν των χωρικών υδάτων, εγκαθιδρύοντας συνορεύουσα ζώνη μέχρι τα 10 ή και τα 12 νμλ από τις ακτές μας, (όπως έχω προτείνει πολλές φορές, για να καλύψουμε όλο το Αιγαίο, και μας δίνει η UNCLOS το δικαίωμα να ενασκήσουμε μονομερώς, για έλεγχο κάθε παράνομης θαλάσσιας δράσης- παράνομη μετανάστευση, λαθρεμπόριο, ναρκωτικά, πειρατεία, παράνομες αρχαιολογικές έρευνες, κλπ), μας καθιστά ευάλωτους στην οργανωμένη και απάνθρωπη αυτή συμπεριφορά των Τούρκων διακινητών, οι οποίοι θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Σήμερα χάθηκαν 16 ακόμη άνθρωποι και εμείς ερίζουμε πάλι με τους Τούρκους για το ποιος ευθύνεται.
Ναι είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι Τούρκοι τους σπρώχνουν απάνθρωπα, με κίνδυνο να πεθάνουν, όμως εμείς έχουμε την αρμοδιότητα σε όλο το Αιγαίο για την έρευνα και διάσωση και αυτό θέλουμε να το επιβεβαιώνουμε, και ότι και να πούμε σε μας ανήκει η ευθύνη αυτή!

Ας ενασκήσουμε λοιπόν την αρμοδιότητα αυτή έγκαιρα και αποτελεσματικά, εγκαθιδρύοντας ταυτόχρονα και συνορεύουσα ζώνη, ώστε να έχουμε στην πράξη τον πλήρη έλεγχο του Αιγαίου για να ελέγξουμε τις παράνομες αυτές δραστηριότητες, και ας σταματήσουμε να κρυβόμαστε, ελπίζοντας ότι περνώντας οι διακινητές έξω από τα χωρικά μας ύδατα θα κατευθυνθούν αλλού (εκτός Ελλάδος).
Γιατί όπως αποδεικνύεται καθημερινά, εμείς θα είμαστε ούτως ή άλλως αυτοί που θα υποστούν τις επιπτώσεις της παράνομης, απάνθρωπης και ανεξέλεγκτης αυτής διακίνησης (είτε γιατί έχουμε να διαχειριστούμε την διάσωσή τους είτε γιατί αποβιβάζονται τελικά ανεξέλεγκτα σε άλλα μη ελεγχόμενα μέρη της Ελλάδος, χωρίς να ξέρουμε τι μας γίνεται).

Ελέγχουμε το Αιγαίο, είμαστε υπεύθυνο κράτος που σέβεται την ανθρώπινη ζωή και δεν επιτρέπουμε να γίνονται πεδίο παράνομων δραστηριοτήτων οι θάλασσες μας.
Έτσι επιβεβαιώνονται οι αρμοδιότητες και τα δικαιώματα.
Με πράξεις ευθύνης και όχι μόνο στα λόγια, στρουθοκαμηλίζοντας και εθελοτυφλώντας, απευχόμενοι να μην μας τύχει και εμπλακούμε.

Στέλιος Φενέκος
Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών και Υποναύαρχος ε.α

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια