Αλβανία: Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε εργασίες αναβάθμισης αεροπορικής βάσης

Αν και είχε ανακοινωθεί από το 2018, στα ψιλά πέρασε η είδηση ότι το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τις εργασίες την περασμένη Πέμπτη για την αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης της Kucova της Αλβανίας , μια αεροπορική βάση της κομμουνιστικής εποχής.
Θα είναι η πρώτη αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια και οι εργασίες ύψους 45,8 εκατομμυρίων ευρώ θα περιλαμβάνουν την ανακαίνιση του διαδρόμου, των τροχοδρόμων και των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, ενώ έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ και την υποστήριξη αερομεταφερόμενων αποστολών έγκαιρης προειδοποίησης στη χώρα των δυτικών Βαλκανίων.

Βρίσκεται μόλις 80 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων, θα εξυπηρετεί την Αλβανία και θα υποστηρίζει επίσης επιχειρήσεις εναέριου εφοδιασμού του ΝΑΤΟ, υλικοτεχνικής υποστήριξης, αεροπορικής διαφύλαξης, εκπαίδευσης και ασκήσεις. Στην έναρξη των εργασιών μαζί με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Πελέσι, συμμετείχε η Αμερικανίδα πρέσβης Yuri Kim.

Η αεροπορική βάση της Kucova χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 όταν η Αλβανία ήταν στενός σύμμαχος της Σοβιετικής Ένωσης. Εκεί προσγειώθηκε το 1957 το πρώτο σοβιετικό βομβαρδιστικό Ilyushin Il-28 και αργότερα ήρθαν τα αεροσκάφη Mig-17 και κινεζικής κατασκευής τζετ, που σταμάτησαν να πετούν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με αποτέλεσμα από τότε να γίνεται ένα "παρκινγκ " αεροσκαφών.

Η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2009 και από τότε την ευθύνη του εναέριου χώρου της, στο πλαίσιο των νατοϊκών σχεδιασμών, έχουν μοιραστεί η Ελλάδα και η Ιταλία.

Αλέξανδρος Μάρκου

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια