Οδεύουμε προς κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων


Ο εβδομαδιαίος ρυθμός μεταβολής των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων για οποιαδήποτε δεδομένη ημερομηνία, αποτυπώνει την ποσοστιαία αλλαγή στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τις τελευταίες 7 ημέρες σε σχέση με τον αριθμό των προηγούμενων 7 ημερών. Από το γράφημα βλέπουμε πως ο ρυθμός μεταβολής των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 στην Ευρώπη συνεχίζει να μειώνεται.

Αυτό πιθανώς σημαίνει πως το κύμα θα κορυφωθεί σύντομα. Για να συμβεί αυτό, ο εβδομαδιαίος ρυθμός μεταβολής θα πρέπει να πέσει στο 0% (τώρα, σύμφωνα με το γράφημα, βρισκόμαστε στο 17%). Στη συνέχεια, όταν αυτός ο ρυθμός πέσει κάτω από το 0% και έχει δηλαδή αρνητικό πρόσημο, τότε θα δούμε πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων θα αρχίσει να μειώνεται.

Να μην ξεχνάμε όμως πως ο αντίκτυπος σε εισαγωγές στα νοσοκομεία έχει 2-3 εβδομάδες καθυστέρηση (σε σχέση με το πότε κάποιος κολλάει τον ιό).

Κρατάμε την επιφύλαξη πως τα στοιχεία για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι αντιπροσωπευτικά, προσέχουμε, εμβολιαζόμαστε αν δεν έχουμε εμβολιαστεί, και μένουμε αισιόδοξοι.

Ηλίας Μόσιαλος

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια