Αλβανία: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος

Οι συγκρούσεις για την ηγεσία συνεχίζονται μεταξύ των μελών του Δημοκρατικού Κόμματος, ακόμη και μετά την παραίτηση του πρώην προέδρου Λουλζίμ Μπάσα από τη θέση του πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.
Ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα και ο εν ενεργεία πρόεδρος του ΔΚ, Enkelejd Alibeaj, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τελευταίας διαφωνίας σχετικά με τη θέση του Μπερίσα εντός του ΔΚ.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΚ, σήμερα Πέμπτη, ο Alibeaj υποστήριξε ότι ο Μπερίσα αποβλήθηκε από την ομάδα και πρέπει να αποσυρθεί για να ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο και ενιαίο ΔΚ.
«Όπως [ο Μπάσα] υπέβαλε την παραίτησή του, το ίδιο πρέπει να συμβεί τώρα με τον Μπερίσα. Όχι ως υποχρέωση, αλλά για το καλό του λαού», είπε ο Alibeaj.

Ο Μπερίσα από την άλλη θεωρεί άκυρη την απόφαση αποβολής του από την ομάδα.
«Αυτή είναι η επιλογή του, αλλά οι Δημοκρατικοί μίλησαν υπέρ μου στις 11 Δεκεμβρίου, στις 18 Δεκεμβρίου και στις 6 Μαρτίου», απάντησε ο Μπερίσα.
Επιπλέον, ο Μπερίσα ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στα γραφεία του ΔΚ καθώς το κόμμα δεν έχει αρχηγό.
«Το γραφείο μου θα είναι μεταξύ των άλλων γραφείων [σε αυτό το κτίριο]. Δεν υπάρχει γραφείο προέδρου, γιατί δεν υπάρχει πρόεδρος», πρόσθεσε.

Ο Μπερίσα αποβλήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΚ τον Σεπτέμβριο του 2021 μετά τον χαρακτηρισμό του για διαφθορά από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ωστόσο, η απόφαση ανατράπηκε από μια Εθνοσυνέλευση που ξεκίνησε από τον Μπερίσα στις 11 Δεκεμβρίου. Πρόσφατα, ένα Δικαστήριο των Τιράνων επικύρωσε τη συνέλευση η οποία άλλαξε επίσης το καταστατικό του κόμματος για να απαλλάξει τον Μπάσα και την ηγεσία του από το τιμόνι του κόμματος.

Ο Alibeaj δεν αναγνωρίζει την απόφαση του δικαστηρίου και είπε ότι θα ασκήσει έφεση. Η παράταξή του στο Δημοκρατικό Κόμμα υποστηρίζει ότι ο Μπερίσα δεν μπορεί να παραμείνει εντός του κόμματος λαμβάνοντας υπόψη τον ορισμό του.
Από την άλλη, ο Μπερίσα ανακοίνωσε την απόφασή του να επιστρέψει ως αρχηγός του ΔΚ τώρα που ο Μπάσα παραιτήθηκε.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια