Ουκρανία: Έξοδα 5-6 δις το μήνα!

Γράφει ο Δημήτρης Λιάτσος

«Εξωφρενικά» χαρακτήρισε η επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, (USAID), Σαμάνθα Πάουερ, τα έξοδα της Ουκρανίας που κινούνται «κάπου στα 5 με 6 δις το μήνα»!
Δε λέει τίποτα, ωστόσο, για τις… χαρούλες που κάνουν οι εταιρίες παραγωγής όπλων της χώρας της…

Και, φυσικά, η χώρα της «βοηθάει» την Ουκρανία, όπως όλο τον κόσμο! Αυτή δεν είναι η καθεστωτική κλασική φράση με την οποία ταΐζουν οι αμερικανοί το… πόπολο;
Να, ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε νέο πακέτο «βοήθειας» προς Ουκρανία με το εντυπωσιακό πόσο των 40 δις δολαρίων!

Και δίπλα, με μικρά γράμματα: τα 20 δις πάνε για πληρωμές για την προμήθεια της νέας παρτίδας εξοπλισμών! ( Αυτών που ήδη η ρωσική στρατιωτική μηχανή τα «τσακίζει σαν καρύδια», κατά μια έκφραση του Πούτιν)!
Έχει ενδιαφέρον και η δήλωση του Ουκρανού Υπ. Οικονομικών, Σεργκέι Μάρτσενκο, ο οποίος εξηγεί ότι από το ποσό αυτό στα ταμεία θα μπουν, (αν φτάσουν), μόνο 7,5 δις. Ο ίδιος ενημερώνει ότι το έλλειμα του προϋπολογισμού της Ουκρανίας είναι 5 δις το μήνα!


Σε αυτή τη χώρα οι ηγέτες της Ε.Ε. δίνουν το καθεστώς του υποψηφίου μέλους…
Α, πριν από αυτή την… ευαγή πράξη έκαναν άλλη μια (επίσης ευαγή), αύξησαν το επίδομα στα καύσιμα! Αυτά που ακριβαίνουν με γεωμετρική πρόοδο εξ´αιτίας των «σκληρών» κυρώσεων που κήρυξαν και κάνουν τον Πούτιν να… πονάει!!! Και είναι έτοιμος να… κλατάρει! Εμ, βέβαια, ξέρεις τι είναι να έχει υπολογίσει ο άνθρωπος τα έσοδά του και λόγω κυρωτικής δυσπραγίας και εκτόξευσης των τιμών πετρελαίου, γκαζιού, σιτηρών, λιπασμάτων να τον… αναγκάζουν να μαζεύει από 40-70 δις το μήνα, επιπλέον; Άτιμες κυρώσεις, θα τον… ξεκάνετε!!!

Και σεις, Έλληνες, Γερμανοί, Ιταλοί, αυστριάκοι, Γάλλοι Πορτογάλοι κλπ δημοκρατικές δυνάμεις της Ε.Ε, συνεχίστε την κατανάλωση βλήτων και… αρμύρας στις ταβέρνες…

Σχόλια