Χιλιάδες Αλβανοί ζήτησαν άσυλο σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022

Στοιχεία από τη βρετανική κυβέρνηση δείχνουν ότι 4729 Αλβανοί ζήτησαν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022, με περίπου 2165 να έφτασαν παράνομα με βάρκες, ενώ άλλοι 9.500 το έκαναν σε κράτη μέλη της ΕΕ.
Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης έχουν πάρει φωτιά τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του μεγάλου αριθμού Αλβανών που διέσχισαν το κανάλι για να ζητήσουν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τροφοδοτούμενη από μια δεξιά αντιμεταναστευτική και συχνά ξενοφοβική ρητορική, η κάλυψη απέτυχε να αντιμετωπίσει πολλούς πραγματικούς λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι οδηγούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Ο αριθμός των Αλβανών που έρχονται με μικρά σκάφη έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο, Απρίλιος – Ιούνιος 2022. Πριν από αυτήν την περίοδο, οι Αλβανοί συνήθως δεν χρησιμοποιούσαν μικρά σκάφη. Υπήρξαν 2.165 αφίξεις μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2022, σε σύγκριση με μόλις 23 που εντοπίστηκαν την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα (Ιανουάριος έως Ιούνιος 2021)», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.
Όμως, μια πραγματική αύξηση στον αριθμό των διελεύσεων σκαφών σημειώθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που σημαίνει ότι τα στοιχεία για ολόκληρο το έτος θα είναι σημαντικά υψηλότερα.

Ο αριθμός των Αλβανών που αναζητούν καταφύγιο στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο ή σε σύγκρουση, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν και η Συρία. 
Συνολικά, περίπου 30.000 Αλβανοί έχουν ζητήσει άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2011, αλλά αναμένεται να υπάρξουν πολύ περισσότεροι παράνομοι μετανάστες, καθώς πολλοί δεν θα είχαν ζητήσει να δηλώσουν το καθεστώς τους.
Αυτό επίσης δεν λαμβάνει υπόψη τις πολλές χιλιάδες ακόμη που φεύγουν για εργασία, σπουδές και οικογενειακή επανένωση.

Πολλοί παράγοντες που οδηγούν τη μαζική έξοδο περιλαμβάνουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την αυξανόμενη πίεση στις ήδη ταλαιπωρημένες οικογένειες. Η Αλβανία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και συχνά οι πολύτεκνες οικογένειες βασίζονται στο εισόδημα ενός ή δύο ατόμων. Άλλα ζητήματα όπως η έλλειψη υποδομών, οι ευκαιρίες υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα είναι επίσης μέρος του λόγου.
Οι εγκληματικές συμμορίες έχουν εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση και προσπάθησαν να κεφαλαιοποιήσουν μέσω της διαφήμισης των υπηρεσιών τους μέσω των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης. Μερικοί είναι τόσο απελπισμένοι να στηρίξουν τις οικογένειές τους που παίρνουν το δραστικό μέτρο να παραδώσουν οικονομίες ζωής και να ρισκάρουν τη ζωή τους για να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τις χιλιάδες αιτήσεις ασύλου, αρκετές εκατοντάδες χορηγούνται ετησίως για λόγους όπως η ενδοοικογενειακή βία, οι συνέπειες της σεξουαλικής και εργασιακής εμπορίας, η δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, η αιματοχυσία και η αποφυγή τοκογλύφων.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια