Τον κίνδυνο της φτώχιας αντιμετωπίζουν οι μισοί Αλβανοί

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, σχεδόν ο μισός αλβανικός πληθυσμός κινδυνεύει να είναι φτωχός.
Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από 27 κράτη μέλη της ΕΕ για να δει πώς κινδύνευαν από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό το 2020. Ο δείκτης της Αλβανίας ήταν διπλάσιος από τον μέσο όρο της ΕΕ, με το 43,4% του πληθυσμού να κινδυνεύει από φτώχεια. Μετά την Αλβανία, το Μαυροβούνιο έχει το υψηλότερο επίπεδο ατόμων σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού με 38%, ακολουθούμενο από τη Ρουμανία με 34,4% η Τουρκία με 34%, η Βόρεια Μακεδονία με 32,6%, η Βουλγαρία με 31,7% και η Σερβία με 29,8%.

Σύμφωνα με τους ορισμούς της Eurostat, ο κίνδυνος της φτώχιας ή του κοινωνικού αποκλεισμού αναφέρεται σε άτομα που βρίσκονται σε βαθιά υλική στέρηση ή ζουν σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλή  απασχόληση. Αναφέρεται επίσης σε όσους αγωνίζονται να καλύψουν το κόστος των βασικών ειδών.
Στην Αλβανία, το ποσοστό υλικής στέρησης 34,7% αναφέρεται στο ποσοστό των ατόμων σε οικογένειες που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά 4 από τις 9 κατηγορίες ειδών πρώτης ανάγκης. Αυτά περιλαμβάνουν τη δυνατότητα πληρωμής του δανείου ή των δόσεων του ενοικίου, τη δυνατότητα πληρωμής για διακοπές μιας εβδομάδας μία φορά το χρόνο, τη δυνατότητα να αντέξουν οικονομικά κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι μία φορά κάθε δύο ημέρες, τη δυνατότητα κάλυψης απρόβλεπτων οικονομικών δαπανών, αδυναμία να αντέξουν οικονομικά ένα τηλέφωνο, την οικονομική αδυναμία να έχουν τηλεόραση, την ανικανότητα για πλυντήριο ρούχων, την αδυναμία να έχουν αυτοκίνητο και την αδυναμία να ζεστάνουν το σπίτι τον χειμώνα.

Η χαμηλή συμμετοχή στην εργασία είναι μια άλλη υποκατηγορία για τα άτομα που κινδυνεύουν από φτώχεια και στην Αλβανία, ο δείκτης αυτός ήταν στο 34,7%.
Την ίδια χρονιά, μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι χώρες με τους περισσότερους ανθρώπους που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό ήταν η Ρουμανία με 34% η Βουλγαρία με 32%, η Ελλάδα και η Ισπανία με 28%. Εκείνοι με τον αριθμό των ατόμων που κινδυνεύουν λιγότερο από φτώχεια καταγράφηκαν στην Τσεχική Δημοκρατία με 11%, στη Σλοβενία ​​13% και στη Φινλανδία με 14%.

Εν τω μεταξύ, επίσημα στοιχεία του INSTAT διαπίστωσαν ότι το 43% των εργαζομένων στην Αλβανία είχε μηνιαίο μισθό κάτω ή έως και 330 ευρώ. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς που απασχολούνται στη χώρα λαμβάνουν επίσημα μισθό που πλησιάζει τον κατώτατο μισθό των 32.000 λεκ (Περίπου 273 ευρώ) το μήνα, αλλά η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα αυξηθεί στα 34.000 λεκ (Περίπου 290 ευρώ).

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια