Μπερίσα και Μέτα υποσχέθηκαν πως ο Ράμα θα έχει το τέλος που του αξίζει

Στην Αλβανία, η αντιπολίτευση πραγματοποίησε σήμερα το βράδυ την εξαγγελθείσα διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Χιλιάδες υποστηρικτές της συγκεντρώθηκαν για περισσότερες από δύο ώρες μπροστά από το κυβερνητικό κτίριο στην κεντρική λεωφόρο των Τιράνων, σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που οργάνωσε η αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια.
Ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, χαρακτήρισε τη διαμαρτυρία «τσουνάμι ελευθερίας για τους Αλβανούς» και «την αρχή της μεγάλης μας μάχης». Ενώ ο πρώην πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, ο οποίος είναι επικεφαλής του Κόμματος Ελευθερίας (πρώην Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη) το χαρακτήρισε «συλλαλητήριο νίκης, ελευθερίας, θριάμβου και δημοκρατίας».

Στο επίκεντρο της ομιλίας των δύο κεντρικών προσώπων της αντιπολίτευσης, αμέτρητες ήταν οι κατηγορίες κατά του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Θεωρείται από αυτούς υπεύθυνος για τη συνεχή αποχώρηση των Αλβανών από τη χώρα, ιδιαίτερα των νέων. Για το λόγο αυτό μέρος της σκηνογραφίας της διαμαρτυρίας ήταν μια σχεδία με τη σημαία της Μεγάλης Βρετανίας. Η μετανάστευση των Αλβανών στη χώρα αυτή οδήγησε πρόσφατα σε έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα σε ορισμένες βρετανικές αρχές που έκαναν λόγο για «εισβολή των Αλβανών».
Αλλά σύμφωνα με τον Μπερίσα, «Οι Αλβανοί δεν ξεφεύγουν μόνο και μόνο επειδή είναι οι φτωχότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη. Αλλά μην ξεχνάτε ότι σήμερα είναι οι πιο κλεμμένοι άνθρωποι στην Ευρώπη και στον πλανήτη. Κανένα έθνος, κανένας πολίτης σε καμία χώρα δεν έχει κλέψει ανθρώπους στον πυρήνα από άπληστες κυβερνήσεις, από κυβερνήσεις που δεν έχουν ηθικά πρότυπα, από κυβερνήσεις που δεν έχουν πια νόμους, κανένα Σύνταγμα, όπως στην Αλβανία».

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να είναι προσεκτική με τη χρηματοδότηση που δίνουν στην Αλβανία. 
Ο Μπερίσα ζήτησε επίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες «να μην υποστηρίξουν το καθεστώς του Έντι Ράμα, γιατί ο Έντι Ράμα είναι εχθρός της ελεύθερης ψήφου των Αλβανών. Οποιαδήποτε υποστήριξη προς αυτόν είναι αποτυχία για τους Αλβανούς. Από αυτή την πλατεία, πρέπει να σας δηλώσω ότι η Αλβανία δεν θα έχει ποτέ σταθερότητα χωρίς την ελεύθερη ψήφο των Αλβανών πολιτών. Σταθερότητα και ψήφος, σταθερότητα και εμπιστοσύνη, σταθερότητα και το μέλλον, θα είναι αδιαχώριστα».

Για τον πρώην πρόεδρο Μέτα, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του «ληστεύουν και πουλάνε την Πατρίδα». Η «Αναγέννηση» έχει μόνο μια ατζέντα: «Κλέψτε - Ερημώστε - ΑποκρατικοποιήστεΗ αναγέννηση σε 10 χρόνια έκανε το αντίθετο από τις υποσχέσεις που ήρθαν στην εξουσία. Υποσχέθηκε διακυβέρνηση με καθαρά και διαφανή χέρια και σήμερα είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη για τη διαφθορά και η δεύτερη στον κόσμο για δωροδοκίες. Το πρώτο τους σπίτι δεν είναι η Αλβανία, αλλά οι offshore όπου έχουν κρύψει τα χρήματά σας, με τα ονόματά τους και των φίλων τους», δήλωσε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.

Ο Μπερίσα κάλεσε τους Αλβανούς να ενταχθούν στην αντιπολίτευση, ενώ παρουσίασε αυτό που περιέγραψε ως πακέτο κατά της κρίσης. «Κάθε Αλβανός που θέλει διπλασιασμό μισθών, διπλασιασμό των συντάξεων, διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας, που θα μορφώσει παιδιά στην Αλβανία, θα τα απασχολήσει, μπείτε μαζί μας ενάντια στον Έντι Ράμα. Εγγυόμαστε ότι υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για ένα πακέτο κατά της κρίσης, ώστε οι τιμές να μην είναι ποτέ υψηλότερες από το Κοσσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ, ότι οι μισθοί θα διπλασιαστούν και θα τριπλασιαστούν, ότι οι τιμές του πετρελαίου θα είναι ίδιες με τις γύρω χώρες. Κάθε Αλβανός που θέλει το αγρόκτημα και η επιχείρησή του να ευημερήσει, πρέπει να ενωθεί μαζί μας».
«Εγγυόμαστε τη μείωση των φόρων στο μισό για τους αγρότες. Εγγυόμαστε τιμές ενέργειας τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φορές χαμηλότερες από σήμερα. Εγγυόμαστε θεμιτό ανταγωνισμό και ελεύθερη αγορά», δήλωσε.

Τόσο ο Μπερίσα όσο και ο Μέτα υποσχέθηκαν ότι «ο πρωθυπουργός θα πάρει το τέλος που του αξίζει, στη φυλακή».

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια