Η εκκλησία του Θέθι: Ένα γραφικό ορόσημο για την Σκόδρα

Η εκκλησία του Θέθι βρίσκεται στην καρδιά του χωριού Θέθι. 
Το Θέθι είναι ένα μικρό χωριό στην Περιφέρεια Σκόδρας της Αλβανίας. Μετά τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης το 2015, έγινε μέρος του δήμου Σκόδρας και έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενο ιστορικό κέντρο από την αλβανική κυβέρνηση. Η κοινότητα βρίσκεται στο κέντρο του Εθνικού Πάρκου Θεθ, μιας περιοχής εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.
Αυτή η εκκλησία είναι αναμφίβολα το σύμβολο αυτής της περιοχής και μια από τις πιο όμορφες καρτ ποστάλ που προσφέρει η Αλβανία.

Μια κοιλάδα περιτριγυρισμένη από βουνά, νέα καταφύγια χτισμένα αρμονικά μακριά το ένα από το άλλο και ένας δρόμος που τυλίγεται σαν αρτηρία ανάμεσά τους, είναι το επικό τοπίο της περιοχής όπου στέκεται η εκκλησία του Θεθίου. Τα ίχνη της παλιάς εκκλησίας χρονολογούνται από το 1892 και στο ίδιο μέρος ξαναχτίστηκε ο οίκος του Θεού με τη μορφή που έχει σήμερα, σεμνή αλλά πολύ αγαπημένη. Κοντά του ζούσε ο πρώτος ιερέας της εκκλησίας, αλλά οι νέοι καιροί που έφεραν την ανοικοδόμηση έκαναν την εκκλησία του Θέθι το σπίτι όλων των ορεινών κατοίκων της κοιλάδας. Η ιστορία της εκκλησίας συνδέεται με τα ονόματα Αλβανών πολιτών και κληρικών, όπως ο πατέρας Shtjefën Gjeçovi, ο οποίος υπηρέτησε επίσης σε αυτήν την εκκλησία.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας η εκκλησία ήταν κλειστή. Το κτήριο της χρησιμοποιήθηκε την για κοινοτικές υπηρεσίες. Μετά τη δεκαετία του '90 η ανοικοδόμησή της χρηματοδοτήθηκε από τους ίδιους τους κατοίκους και τους συγγενείς τους μετανάστες. Η εκκλησία έχει πάρει την παλιά της μορφή, στέκεται ψηλά πάνω από την κοιλάδα και εκπέμπει τη δύναμη της αγάπης για τον Θεό και τη ζωή. Η κατασκευή ταιριάζει στον χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής των βαθέων βουνών. Το κτίριο είναι τύπου πύργου που στηρίζεται σε μια ογκώδη κολόνα στην κορυφή ενός καθολικού σταυρού. Το πίσω μέρος της εκκλησίας έχει ημικυκλικό σχήμα, καλυμμένο από μια κυκλική οροφή που δένει απαλά αρμονικά στο μεγάλο κουβούκλιο του κεντρικού κτηρίου.

Η θέα της εκκλησίας είναι εκπληκτική κάθε εποχή. Οι λευκές της πέτρες λάμπουν το καλοκαίρι και πηγάζουν από τον εποχιακό ήλιο. Αλλά η θέα είναι υπέροχη τον χειμώνα που το χιόνι κυριαρχεί στην κοιλάδα και η λάμψη των ακτίνων φωτός πέφτει στον σταυρό της Εκκλησίας του Θέθι.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια