Δήλωση του Δημάρχου Φοινίκης για την πρόκληση του Προέδρου της Αλβανικής Δημοκρατίας

Δήλωση του Δημάρχου Φοινίκης, Χρήστου Κίτσιου,  για την πρόκληση του Προέδρου της Αλβανικής Δημοκρατίας, Bajram Begaj, κατά την επίσκεψή του στον Δήμο Φοινίκης.

Αναφορικά με το θέμα που οδήγησε στην αλλαγή του προγράμματος της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας κ. Bajram Begaj , στον Δήμο Φοινικαίων, θα ήθελα να διευκρινίσω τα ακόλουθα:
Αποτελεί τιμή για τον Δήμο μας η επίσκεψη του Αλβανού ΠτΔ και το ενδιαφέρον του να ενημερωθεί για προβλήματα που απασχολούν του πολίτες μας.

Παρότι είχαμε προγραμματίσει την επίσημη υποδοχή του στο Δημαρχιακό Μέγαρο με όλες τις πρέπουσες τιμές, όπως αρμόζει άλλωστε στον ΠτΔ, στον κάθε Ανώτατο Αξιωματούχο του κράτους, αλλά και σε έτερα πρόσωπα υψηλού κύρους, λίγη ώρα πριν την άφιξη του κ.Begaj στο δημαρχείο, μου ζητήθηκε αιφνιδιαστικά η αφαίρεση της Ελληνικής σημαίας από τον ιστό που βρίσκεται στην είσοδο του Μεγάρου, ανάμεσα στην Αλβανική και την Ευρωπαϊκή σημαία.
Αμέσως ζήτησα διευκρινήσεις για το αίτημα αυτό, για να λάβω ως απάντηση ότι το Προεδρικό Πρωτόκολλο προβλέπει την ύπαρξη μόνο μιας σημαίας, κι αυτή είναι η Αλβανική. Την ίδια στιγμή εξήγησα πως ο Δήμος Φοινικαίων ανήκει στην αναγνωρισμένη, από το ίδιο το Αλβανικό κράτος, Μειονοτική ζώνη και πως η ανάρτηση της Ελληνικής σημαίας σε δημόσια κτήρια του Δήμου αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα που η ίδια η Πολιτεία μας αναγνωρίζει, τόσο μέσω των συνταγματικών της προβλέψεων όσο και μέσω της Σύμβασης Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, συμβαλλόμενο μέρος της οποίας είναι και η Αλβανία. Βεβαίως, το αίτημα αυτό δεν έγινε αποδεκτό.

Από πλευράς μου, ζητήθηκε η παροχή του Προεδρικού Πρωτοκόλλου και των προβλέψεών του, που αναφέρονται στην παρουσία μόνο της Αλβανικής σημαίας για την εν λόγω περίπτωση.
Η άρνησή μου στην υποστολή της Ελληνικής σημαίας είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη αλλαγή του προγράμματος της επίσκεψης του ΠτΔ και την ακύρωση της κατάθεσης στέφανου στο μνημείο των " Τεσσάρων Μαρτύρων της Δημοκρατίας" στο χωριό Αλύκο.
Μέχρι στιγμής δεν έχω λάβει σχετικό επίσημο έγγραφο που να επιβάλει ή να δικαιολογεί την αφαίρεση του εθνικού συμβόλου από την περιοχή της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω πως τόσο στην επίσκεψη του ΠτΔ στον Δήμο Δελβίνου όσο και στον Δήμο Αγίων Σαράντα δεν ζητήθηκε η εφαρμογή του παραπάνω πρωτοκόλλου, αφού οι εικόνες από τις εν λόγω συναντήσεις αποδεικνύουν ότι ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας φωτογραφήθηκε δίπλα και στην Ευρωπαϊκή σημαία που βρισκόταν εντός και εκτός των ανωτέρω Δημαρχιακών Μεγάρων.

Σχετικά Θέματα

Σχόλια