«Αγκάθι» διαρκείας η υπόθεση Μπελέρη

Η υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη θα αποτελεί «αγκάθι» στις ελληνοαλβανικές σχέσεις για αρκετό καιρό, καθώς –όπως όλα δείχνουν– από τη στιγμή που ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, δρομολογούνται εξελίξεις πολύ εντατικές.
Τούτο προκύπτει από το σαφές μήνυμα της Αθήνας προς τα Τίρανα με την παρουσία και δηλώσεις προς τον αλβανικό Τύπο από την πρέσβειρα της Ελλάδας, Κωνσταντίνα Καμίτση, η οποία βρέθηκε στη Χειμάρρα προχθές, την ημέρα που ο κ. Μπελέρης θα ορκιζόταν δήμαρχος, αλλά δεν του επετράπη από τις αλβανικές δικαστικές αρχές.

Ακολούθησε μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου-παρωδία, στην οποία ο έλεγχος του δήμου πέρασε με ψήφους 13-8 υπέρ των Σοσιαλιστών, προσκείμενων στην κυβέρνηση του Εντι Ράμα, ένδειξη πόσο σημαντικός θεωρείται για τα Τίρανα αυτός ο δήμος.
Τον κ. Μπελέρη επισκέφθηκε στη φυλακή ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Σύνδεσης και Σταθερότητας Ευρωπαϊκής Ενωσης – Αλβανίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος στη συνέχεια ενημέρωσε για την κατάσταση την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, αλλά και την εισηγήτρια της έκθεσης για την πορεία ένταξης της Αλβανίας, ευρωβουλευτή Ισαμπέλα Σάντος.

Πάντως, τα μηνύματα που έστειλε η Αθήνα μέσω της κ. Καμίτση για σαφή σύνδεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας με τον σεβασμό του κράτους δικαίου (το οποίο παραβιάζεται κατάφωρα από την κράτηση Μπελέρη), έχουν προκαλέσει την αντίδραση του αλβανικού Τύπου περί «παρεμβάσεων», που πάντως δεν κρύβουν την ανησυχία της κυβέρνησης του Εντι Ράμα για την τροπή που τείνει να λάβει η υπόθεση.
Το επόμενο χρονικό διάστημα η Αθήνα θα κινηθεί θεσμικά, κρατώντας το θέμα σε επίπεδο σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης – Αλβανίας. Στα Τίρανα γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε επίπεδο Ε.Ε. οι δυνατότητες ελιγμών είναι πάρα πολύ περιορισμένες, καθώς οι διατάξεις που περιγράφουν την ενταξιακή διαδικασία είναι πάρα πολύ σαφείς.

Μια ενδιαφέρουσα –παράλληλη– εσωτερικής υφής υπόθεση είναι αυτή της οικογενειακής (μέσω συζύγου) εμπλοκής της υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Ολτα Τζάτσκα, σε όλα όσα συμβαίνουν στη Χειμάρρα, γεγονός που ίσως οδηγήσει και σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα στα Τίρανα το επόμενο χρονικό διάστημα.


Διαβάστε ακόμη

Σχόλια