Πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Αλβανίας: Παράνομη η σύλληψη Μπελέρη

Συνομιλήσαμε με τον Ίλι Μανιάνι, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της Αλβανίας, τον οποίο καθαίρεσε ο πρωθυπουργός Ράμα για διαφωνίες τους στην εφαρμογή της δικαστικής μεταρρύθμισης. Ο ίδιος ο Μανιάνι έχει δηλώσει ότι απολύθηκε επειδή μίλησε πολύ ανοιχτά για τη διαφθορά και την καλλιέργεια κάνναβης… Να τι μας είπε:

Ποιες είναι οι απόψεις σας για την υπόθεση της Χιμάρας;
Η σύλληψη και η παρεμπόδιση του Φρέντι Μπελέρη να αναλάβει το αξίωμα του δημάρχου είναι παράνομες πράξεις! Είχα αυτήν την πεποίθηση από την πρώτη μέρα που διάβασα το έγγραφο παρεμπόδισης από την αστυνομία του Αυλώνα. Ισχυρίζονται «επ’ αυτοφώρω σύλληψη», αλλά δεν παρουσιάζουν κανένα στοιχείο ή μαρτυρία ότι ο Μπελέρης εξαγόρασε ψήφους. Η αστυνομία κατασκεύασε γεγονότα και μάρτυρες για να τους χρησιμοποιήσει εναντίον του. Συνελήφθη σε ιδιωτικό μαγαζί μετά από εκλογική σύσκεψη, και σε καμία περίπτωση δεν αποδείχθηκαν συναλλαγές χρημάτων για ψήφους. Η σύλληψη και η προφυλάκισή του δεν δικαιολογείται από τους ποινικούς νόμους της Αλβανίας. Δεν αποτελεί κίνδυνο, ούτε σκοπεύει να αποφύγει τη δικαιοσύνη ή να βλάψει την ανακριτική διαδικασία εάν αφεθεί ελεύθερος. H απαγόρευση να ορκιστεί και να αναλάβει το αξίωμα του εκλεγμένου στη Χιμάρα έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και την αρχή της τοπικής αυτονομίας, και βλάπτει σοβαρά τη δημοκρατική τάξη. Η υπόθεση Μπελέρη είναι ουσιαστικά θέμα δυσλειτουργίας του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Αλβανία, και δείχνει ότι οι εκλογές δεν ισχύουν όταν η κυβερνώσα πολιτική εξουσία καταδυναστεύει. Ο Έντι Ράμα κέρδισε πάνω από το 80% των Δήμων, και δεν ένιωσε κριτική για εκλογική βία και εξαγορά ψήφων. Αυτό είναι αντιδημοκρατία…

Πώς κρίνετε τις αντιδράσεις της Ελλάδας;
Δεν είναι υπόθεση της Ελλάδας. Η Ελλάδα μπορεί να παρακινήσει τις αντιδράσεις για την προστασία των μειονοτήτων, αλλά είναι ανάγκη να αντιληφθούμε ότι, όπως ο Μπελέρης, υπάρχουν και Αλβανοί οι οποίοι υφίστανται τις συνέπειες του άδικου κράτους που εγκατέστησε η απόλυτη πολιτική εξουσία του Έντι Ράμα. Φυσικά, η αντίδραση της Ελλάδας για τη διεθνοποίηση του ζητήματος κάνει καλό, και στην Αλβανία και στους Αλβανούς. Ο δημοκρατικός κόσμος, ειδικά η πολιτική γραφειοκρατία στην Ευρώπη, είναι ανάγκη να κατανοήσουν ότι υποστήριξαν μια μεταρρύθμιση σε λάθος κατεύθυνση, η οποία έφερε στην κορυφή ένα καταχρηστικό καθεστώς. Η Δικαιοσύνη σήμερα δεν είναι ανεξάρτητη. Η μεταρρύθμιση που σάλπισε η Δύση στην Αλβανία είναι αποτυχημένη. Η υπόθεση Μπελέρη που έλαβε την προσοχή της Ελλάδας, ανεξάρτητα από τους λόγους, χρησιμεύει για να αυξήσει την προσοχή της Ευρώπης στο γεγονός ότι η Αλβανία βρίσκεται σε λάθος δρόμο.

Υπάρχει διέξοδος;
Πολλοί λένε «περιμένετε τις αποφάσεις των δικαστηρίων». Αλλά στα αυταρχικά καθεστώτα, π.χ. τύπου Πούτιν, Ερντογάν κ.λπ., τα δικαστήρια παραβιάζουν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των ατόμων που δεν είναι αρεστά στην πολιτική εξουσία. Με δικαστικές αποφάσεις απομονώνουν τους αντιπάλους τους. Δυστυχώς, και η Αλβανία κατατάσσεται σε αυτά τα βίαια κράτη που είναι κατά των ελευθεριών και των δικαιωμάτων.

Διαβάστε ακόμη


Σχόλια