Γράφει ο Ορφέας Μπέτσης
Σήμερα στα δικαστήρια της Αλβανίας εκδικάστηκαν κατά σύμπτωση δύο υποθέσεις, που αν και διαφέρουν, παρουσιάζουν ορισμένες ομοιότητες, κατά την τυπική νομική ορολογία. Οι σχετικές αποφάσεις των δικαστηρίων καταδεικνύουν, αφενός τις σκοπιμότητες κατά την εκδίκαση τους και αφετέρου το γεγονός ότι η αλβανική Δικαιοσύνη μόνο ως αντικειμενική και αμερόληπτη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί
Χάριν του ρεπορτάζ, να αναφέρουμε την περίπτωση του καταζητούμενου από την Δικαιοσύνη του Κοσσόβου – συγκεκριμένα του Ειδικού Σώματος για τα Εγκλήματα Πολέμου (έχει διεθνή εξουσιοδότηση να εκδικάζει στην Χάγη, ενώ νομικά υπάγεται στην τυπική δικαιοδοσία των αρχών του Κοσσόβου), απόστρατου συνταγματάρχη Ντριτάν Γκοτζάϊ.
Ο συγκεκριμένος στρατιωτικός των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούσε τον σύνδεσμο με τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσόβου (UCK) κατά τις πολεμικές του επιχειρήσεις έναντι των σερβικών αρχών, την περίοδο 1998-2000. Μάλιστα, ο Γκοτζάϊ στην πορεία αποστρατεύτηκε, προκειμένου να παράσχει ενεργά τις υπηρεσίες του σε μονάδες της παράνομης στρατιωτικής δομής.
Στα τέλη Ιουλίου συνελήφθη από την Αστυνομία της Αλβανίας, όπως προαναφέραμε, κατ’ εφαρμογή διεθνούς εντάλματος σύλληψης των αρχών του Κοσσόβου. Προηγουμένως είχαν δοθεί στην δημοσιότητα ονόματα προστατευόμενων μαρτύρων, διαρκούσης των δικών για εγκλήματα πολέμου στη Χάγη αρχηγών μονάδων του UCK, με σημαντικότερο τον πρώην πρόεδρο του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι.
Ο συνταγματάρχης Γκοτζάϊ προσέφυγε μέσω των συνηγόρων του στην αλβανική Δικαιοσύνη, προκειμένου να αποφύγει την έκδοση. Αρχικά το Πρωτοδικείο Τιράνων αποφάσισε την απόρριψη του αιτήματος μη έκδοσης. Ωστόσο, σήμερα το Εφετείο δεν αποφάσισε απλώς την αποδοχή του αιτήματος του καταζητούμενου απόστρατου, αλλά και την άμεση αποφυλάκιση του!
Δύο μέτρα και δύο σταθμά…
Την ίδια στιγμή το Πρωτοδικείου Δυρραχίου απέρριψε το αίτημα του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, Φρέντη Μπελέρη, να αφεθεί προσωρινά ελεύθερος (είναι προφυλακισμένος από τις 12 Μαΐου) ώστε να αναλάβει τυπικά και κατόπιν της σχετικής διαδικασίας ορκωμοσίας, τα καθήκοντα του ως δήμαρχος.
Η Πρωτοδίκης προέβη σε μια απόφαση που ουσιαστικά επιβεβαιώνει, όχι απλώς τις καταγγελίες εκπροσώπων της Εθνικής Μειονότητας και το κοινό αίσθημα στην Αλβανία, αλλά κυρίως τις δημόσιες αναφορές Αλβανών πολιτικών και δημοσιογράφων, ότι οι δικαστικοί λειτουργοί βρίσκονται υπό ασφυκτικό έλεγχο από το καθεστώς Ράμα.
Επιπροσθέτως να αναφερθεί ότι δύο άλλοι δικαστές του Πρωτοδικείου Δυρραχίου παραιτήθηκαν από την εκδίκαση της υπόθεσης επικαλούμενοι προσχηματικούς λόγους, όπως μας ανέφεραν Αλβανοί νομικοί που ζητήσαμε την άποψη τους. Απλώς είχαν υπόψη τους την προειδοποίηση του Ράμα ότι η υπόθεση Μπελέρη αποτελεί “καυτή πατάτα” στα χέρια της Δικαιοσύνης, απ’ την διαχείριση της οποίας κρίνεται η πίστη του δικαστικού συστήματος! Πίστη, όχι προφανώς στην αρχή της ισονομίας, αλλά στα πρότυπα των συναλλαγών που έχει καλλιεργήσει το καθεστώς Ράμα.
Το αίτημα της, έστω προσωρινής, αποφυλάκισης του εκλεγμένου Έλληνα δημάρχου Χιμάρας προκειμένου να αναλάβει τυπικά τα καθήκοντα του, είχε υποβληθεί στο Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος. Είναι αυτό που θα εκδικάσει σε πρώτη επίσημη-δημόσια ακρόαση, αύριο (Τετάρτη 12 Οκτωβρίου), την κατηγορία της “εξαγοράς ψήφων” (εκλογικό αδίκημα). Το συγκεκριμένο δικαστήριο παρέπεμψε την υπόθεση στην κρίση του Πρωτοδικείου Δυρραχίου, επειδή ο Δήμαρχος κρατείται στα Κρατητήρια Δυρραχίου.
Πίστωση χρόνου στον Ράμα
Η Πρωτοδίκης σήμερα βρήκε την διέξοδο, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα περιθώριο χρόνου στον άμεσα ενδιαφερόμενο, Έντι Ράμα: Παραπέμπει την υπόθεση στο Ανώτερο Δικαστικό Σώμα, ώστε να αποφανθεί περί της αρμοδιότητας εκδίκασης του αιτήματος! Συνεπώς, εξασφαλίζει πολύτιμο χρόνο στον Αλβανό πρωθυπουργό, τόσο για την Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου που συνέρχεται τη ερχόμενη Δευτέρα στα Τίρανα (με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού) όσο και πολύ πέραν της 28ης Οκτωβρίου, όπου ο Ράμα έχει κανονίσει να εγκαινιάσει προτομή του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε πλατεία της Δερβιτσάνης.
Εάν κανείς κρίνει τα χρονικά ισχύοντα στις υποθέσεις που εκδικάζει το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας, η παραπομπή απ’ το Πρωτοδικείο Δυρραχίου δεν πρόκειται να εκδικαστεί ούτε πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Δεκεμβρίου, που είναι κρίσιμη για αποφάσεις που σχετίζονται με τα Δυτικά Βαλκάνια.
Επιπροσθέτως, αν και πρέπει να σημειωθεί ο σεβασμός του υπογράφοντας στο έργο εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, δικηγόρων και πρώην δικαστικών στην Αλβανία (ομογενών και μη) να επισημάνουμε ότι στο δικαστικό σώμα και ειδικά στις εισαγγελικές αρχές της χώρας, υπηρετούν λειτουργοί που διακατέχονται από έντονα εθνικιστικά αισθήματα που επηρεάζουν αναλόγως και την λήψη αποφάσεων σε μία σειρά υποθέσεων…
Διαβάστε ακόμη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών