Οι Έλληνες στη Χιμάρα αναγκάζονται να πουλήσουν γη σε χαμηλές τιμές

Η Ελλάδα προειδοποίησε την Τετάρτη σε συνεδρίαση του Συμβουλίου των Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ, COREPER, ότι είναι έτοιμη να εμποδίσει τις ενταξιακές συνομιλίες της Αλβανίας στην ΕΕ εάν δεν σεβαστεί τα δικαιώματα του φυλακισμένου Έλληνα δημάρχου της Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη.
Στη γραπτή δήλωση, η Ελλάδα είπε ότι «αναμένει από την Αλβανία να λάβει συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα για την ανάληψη των αξιωμάτων από τον Μπελέρη και να σεβαστεί το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη και το τεκμήριο αθωότητας».
«Διαφορετικά, δεν θα είναι σε θέση να συμφωνήσει στα επόμενα στάδια της διαδικασίας ένταξης, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης της Έκθεσης Αξιολόγησης Εκκρεμών Προτύπων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Μπελέρης συνελήφθη από τις αλβανικές αρχές δύο ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές της 14ης Μαΐου με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Έκτοτε βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα και του αρνήθηκαν το δικαίωμα να αναλάβει το αξίωμα του δημάρχου στη Χιμάρα, παρά το γεγονός ότι είχε εκλεγεί ως τέτοιος.
Οι υποστηρικτές του λένε ότι είναι παράπλευρη ζημιά σε έναν αγώνα μεταξύ των αρχών και της ελληνικής μειονότητας της χώρας για την πολυπόθητη γη της Χιμάρας. Οι εισαγγελείς λένε ότι τα περιουσιακά ζητήματα δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση εναντίον του Μπέλερη.

Το BIRN, σε προηγούμενη έρευνα, ανέφερε ότι μέλη της ελληνικής μειονότητας της χώρας λένε ότι αναγκάζονται να πουλήσουν τη γη τους σε χαμηλές τιμές σε στρατηγικούς επενδυτές ως μέρος ενός προγράμματος για την ανάπτυξη του τουριστικού δυναμικού της περιοχής.

Κατά την κομμουνιστική κυριαρχία, όλη η περιουσία στην Αλβανία μεταβιβάστηκε στο κράτος. Έκτοτε, τόσο οι Αλβανοί όσο και τα μέλη των κοινοτήτων εθνοτικών μειονοτήτων προσπαθούν να ανακτήσουν την κυριότητα της εθνικοποιημένης περιουσίας τους.
Η Αλβανία λέει ότι το θέμα είναι πολύ περίπλοκο. Όπου οι Έλληνες βλέπουν διακρίσεις, οι αλβανικές αρχές λένε ότι ο νόμος εφαρμόζεται εξίσου σε όλους - αν και αργά.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια