Ποιος χρειάζεται τη Ρουάντα όταν υπάρχει η Αλβανία;

Το Βρετανικό 'The Times' αφιέρωσε ένα άρθρο στη συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ιταλίας, καθώς ήρθαν στην Αλβανία όπου επισκέφτηκαν από κοντά στο μέρος όπου αναμένεται να κατασκευαστεί το κέντρο που θα φιλοξενήσει τους μετανάστες.
"Αυτό είναι το μέρος όπου οι Ιταλοί θα χτίσουν το κέντρο μεταναστών τους", Ο Sandër Marashi, ο διευθυντής του λιμανιού του Shengjin, δήλωσε στους Times.

Ο Marashi μίλησε για την έκταση που θα διατεθεί και την επίδραση που θα έχει αυτή η εγκατάσταση στη δραστηριότητα του λιμανιού.
«Το στρατόπεδο θα καλύψει πάνω από 3000 m2, αλλά δεν θα επηρεάσει τη δραστηριότητα του λιμανιού και είναι χαρά να βοηθήσουμε καθώς αυτό κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι ο ένας για τον άλλον», ανέφερε.

Απόσπασμα από το δημοσιευμένο άρθρο:

Καθώς η βρετανική κυβέρνηση παλεύει με το πώς να επανεγκαταστήσει τους αιτούντες άσυλο, η συμφωνία της Ιταλίας για αποστολή 36.000 μεταναστών ετησίως στο Shengjin, που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, έχει εγείρει το ερώτημα ποιος χρειάζεται τη Ρουάντα όταν έχετε την Αλβανία;
Μετά την απόβαση 153.000 μεταναστών στην Ιταλία φέτος, η συμφωνία της Ιταλίδας πρωθυπουργού Μελόνι με τα Τίρανα ζητά να παραληφθούν και άλλες αφίξεις στη θάλασσα, να αποβιβαστούν στο Shengjin και στη συνέχεια να μεταφερθούν σε ένα κέντρο κράτησης σε μια παλιά αεροπορική βάση.

«Απ' όσο γνωρίζω, οι Ιταλοί επέλεξαν το Shengjin και κατάρτισαν το σχέδιο για το κέντρο  χρησιμοποιώντας μια δορυφορική φωτογραφία και μετά πήγαν στους Αλβανούς για έγκριση». είπε ο Marashi, δείχνοντας τον χώρο που χρησιμοποιείται συνήθως για την αποθήκευση πετρωμάτων βασάλτη έτοιμα για εξαγωγή στην Ιταλία.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η συμφωνία δεν μπορεί να συγκριθεί με το Σχέδιο της Ρουάντα που είχε η Μεγάλη Βρετανία, καθώς οι μετανάστες θα πιαστούν στα διεθνή ύδατα και θα σταλούν στην Αλβανία πριν φτάσουν στην Ιταλία. Θα περιλαμβάνει μόνο μετανάστες από "safe" χώρες όπως η Τυνησία, για τις οποίες η Ιταλία πιστεύει ότι μπορούν να επαναπατριστούν γρήγορα, το κέντρο θα είναι υπό ιταλική δικαιοδοσία και εάν οι μετανάστες λάβουν άσυλο ή επαναπατριστούν, θα φύγουν από την Αλβανία και δεν θα τους αφήσουν να ζήσουν εκεί.
Το κοινό που έχουν τα σχέδια της Ρουάντα και της Αλβανίας είναι ότι και οι δύο αμφισβητήθηκαν στα δικαστήρια. Αυτή την εβδομάδα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας μπλόκαρε μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας των Τιράνων με τη Ρώμη, επιμένοντας ότι έπρεπε να την επανεξετάσει πρώτα.

«Κανείς στην Αλβανία, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών και μελών της κυβέρνησης, δεν έχει λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν τη συμφωνία", είπε ο Belind Kelliçi, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανικής αντιπολίτευσης, ο οποίος κατηγόρησε τον Έντι Ράμα για «αλαζονεία» επιδίωξη μια κρυφής συμφωνίας με την Ιταλία 
Ο Taulant Balla, υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε βέβαιος ότι το δικαστήριο θα το εγκρίνει. «Είμαι 100 %  σίγουρος, ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια