Επαφές τούρκου ΥΠΕΞ σε Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία

Σειρά επαφών σε Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία έχει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Σήμερα ο επικεφαλής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής βρίσκεται στη Σόφια της Βουλγαρίας ολοκληρώνοντας τις επαφές του στα Τίρανα με τον ομόλογό του και την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας.
Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του, ο Χακάν Φιντάν θα συναντηθεί με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Μαρία Γκάμπριελ. Θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της χώρας Ρούμεν Ράντεφ και τον πρωθυπουργό Νικολάι Ντένκοφ στη Σόφια.

Στα Τίρανα ο Φιντάν είχε επαφές με Τούρκους επιχειρηματίες και την Τρίτη (30/1) συναντήθηκε με τον υπουργό Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων Ιγκλί Χασάνι. Έγινε επίσης δεκτός χωριστά από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον πρόεδρο Μπαϊράμ Μπεγκάι.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις εικόνες της συνάντησης στην Προεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, τον οποίο θεωρεί ένα από τα πιο αιχμηρά μυαλά που είχε το προνόμιο να γνωρίζει ο κόσμος της διεθνής πολιτικής.
«Η Προεδρία του Συμβουλίου - Λίγες στιγμές μετά την υποβλητική συνάντηση με έναν πολύτιμο και παλιό πλέον φίλο, ένα από τα πιο αιχμηρά μυαλά που είχα το προνόμιο να γνωρίσω στη διεθνή σφαίρα, τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν», γράφει ο Ράμα στο Facebook.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Bajram Begaj, δέχθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Hakan Fidan. Ο κ. Begaj συνομίλησε με τον Τούρκο διπλωμάτη για τις σχέσεις των δύο χωρών και τις περιφερειακές εξελίξεις. Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η Αλβανία και η Τουρκία είναι στρατηγικοί εταίροι και έχουν μια παραδοσιακά πολύ καλή φιλία. «Η αλβανοτουρκική συνεργασία σε όλους τους τομείς είναι μια γόνιμη συνεργασία», είπε.

Ο Πρόεδρος μετέφερε στον Υπουργό Εξωτερικών, Hakan Fidan, τις ευχαριστίες του για τη βοήθεια που πρόσφερε η Τουρκία στην Αλβανία στη διαδικασία ανοικοδόμησης μετά τον σεισμό του 2019, αλλά και για άλλες επενδύσεις στη χώρα. Η Τουρκία είναι από τους μεγαλύτερους οικονομικούς εταίρους στην Αλβανία και οι τουρκικές επενδύσεις απασχολούν περισσότερους από 15.000 Αλβανούς στην Αλβανία.
Όσον αφορά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, ο Πρόεδρος Begaj εκτίμησε ότι «η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν σημαντικούς πυλώνες για την αλβανική πολιτική, που εγγυώνται την ειρήνη, την ασφάλεια, τη δημοκρατική σταθερότητα στην περιοχή και αποτελούν προϋποθέσεις για την ένταξη της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Τέλος, εξήρε τον ρόλο και τη συμβολή της Τουρκίας στα Δυτικά Βαλκάνια ως φυσικού και ιστορικού εταίρου για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής.
Επίσης, εξήρε τη στήριξη που παρέχει η Τουρκία για την ένταξη του Κοσόβου σε περιφερειακούς και παγκόσμιους οργανισμούς.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Βουλγαρία, ο Τούρκος υπουργός θα μεταβεί την Τετάρτη (31/1), στη Ρουμανία για επίσημη επίσκεψη.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια