Θανάσης Μανέκας: Παρέμβαση στη μη ικανοποιητική απάντηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δρόπολης

ΜΑΝΕΚΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ: ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ "ΜΑΖΙ ΝΙΚΑΜΕ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΡΟΠΟΛΗΣ & ΠΩΓΩΝΙΟΥ
ΠΡΟΣ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΟΠΟΛΗΣ & ΠΩΓΩΝΙΟΥ - ΓΕΩΡΓΟΥΤΣΑΤΕΣ
ΘΕΜΑ: ΠΑΡΈΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 29/02/2024 ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ "ΜΑΖΙ ΝΙΚΑΜΕ"

Αξιότιμοι, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Δρόπολης και Πωγωνίου. Όπως γνωρίζετε, στις 30 Ιανουαρίου 2024 καταθέσαμε μερικές προτάσεις σχετικά με προβλήματα που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια στο δήμο μας. Προτείναμε κάποιες λύσεις που δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του δήμου και ούτε στους φορολογούμενους δημότες. Αυτό είναι το χρέος μας ως δημιουργική αντιπολίτευση, να αναδεικνύουμε τα προβλήματα και να προτείνουμε λύσεις.
Περιμέναμε απ’ το δημοτικό συμβούλιο ότι θα δεχόταν καλοπροαίρετα τις προτάσεις μας, ότι θα μας καλούσε να τις συζητήσουμε και πώς θα μπορούσαμε να τις πραγματοποιήσουμε προς όφελος των Δροπολιτών και Πωγωνίσιων. Τι μπορούσαμε να κάνουμε εμείς η αντιπολίτευση και τι εσείς η δημοτική διοίκηση.

Δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε σε όλα. Αυτή είναι η υπεροχή της δημοκρατίας, η συζήτηση των διαφορετικών απόψεων.

Αντί αυτού, ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο της κυβερνώσας παράταξης του Δήμου,, στη συνεδρίαση 29/02/2024 στήνουν στον τοίχο με μια πρωτοφανή επιθετικότητα για τα δεδομένα του Δήμου μας τους συμβούλους της αντιπολίτευσης που τόλμησαν και πήραν αυτή την πρωτοβουλία. Αυτός όμως είναι ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης σε μια δημοκρατία, γι' αυτό και καταθέσαμε προτάσεις, ζητώντας ενημέρωση για το πώς αξιοποιούνται οι φόροι των δημοτών. Δημιουργικά ή παρασιτικά;
Απηύθυναν επερωτήσεις προς την αντιπολίτευση λες και εμείς κυβερνάμε τη Δρόπολη και διαχειριζόμαστε τα χρήματα των δημοτών τα πέντε (5) τελευταία χρόνια και όχι οι ίδιοι εσείς η νυν δημοτική διοίκηση, αποσκοπώντας με αυτόν τον τρόπο να σιωπήσουν όλες οι διαφορετικέ φωνές για τα δρώμενα του Δήμου Δρόπολης και του Πωγωνίου. Έφτασαν στο σημείο να ζητήσου για τα προηγούμενα χρόνια από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης συλλογική οικογενειακή ευθύνη!!! (την συλλογική οικογενειακή ευθύνη την εφηύραν και εφάρμοσαν οι εθνικοσοσιαλιστές στη Γερμανία την δεκαετία του ’30) .

Αγαπητοί, δημοτικοί σύμβουλοι, εμείς ως αντιπολίτευση θα επιμείνουμε στο δίκαιο των προτάσεων μας.

1. Γραφείο εξυπηρέτησης πολιτών
Κανένας νόμος δεν απαγορεύει τη εσωτερική οργάνωση του δήμου για καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών του, που είναι βασικός σκοπός του Δήμου στη υπηρεσία του φορολογούμενου πολίτη. Εμείς έχουμε την ιδιαιτερότητα να είμαστε πολίτες δύο (2) χωρών (Αλβανία, Ελλάδα) με συνέπεια να δημιουργούνται πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα που να ταλαιπωρούν τους δημότες μας. Δεν υπάρχει άλλος φορέας πέραν του δήμου που μπορεί να βοηθήσει στη λύση αυτών των προβλημάτων που δημιουργούνται. Δεν γνωρίζουμε το λόγο αυτής της εμμονής στην απόρριψη των προτάσεών μας.

2. Για την προμήθεια καυσόξυλων σε τιμή κόστους (30,000 LEK το κυβικό) για όλες τις οικογένειες του δήμου μας.
Σηκώνουμε το γάντι που μας ρίξατε, «αν ξέρουμε κάτι άλλο εμείς να σας το πούμε για την τιμή στα καυσόξυλα», πέραν της τιμής που πωλούνται σήμερα (60,000-70,000LEK το κυβικό). Απαντάμε: δώστε μας τη διαχείριση της διεύθυνσης δασών Δρόπολης και Πωγωνίου (αφιλοκερδώς) και εντός τριμήνου θα εξασφαλίσουμε καυσόξυλα για όλους τους κατοίκους του δήμου μας με τιμή κάτω των 30,000 LEK το κυβικό, παραδοτέα στο σπίτι του καθενός και επιπλέον, 10% της αξίας των καυσόξυλων να τίθενται σε ειδικό λογαριασμό για την κατασκευή του δρόμου του Πωγωνίου.

3. Πώς διαχειρίζεστε τους φόρους μας;
Εμείς συμφωνούμε να γίνουν έργα υποδομής και στην Κάτω Δρόπολη. Να βελτιωθεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης, υδροδότησης, η ιατρική περίθαλψη και γενικά η ποιότητα της ζωής. Το οδικό δίκτυο στην Κάτω Δρόπολη είναι σε καλύτερη κατάσταση από τις άλλες περιοχές.

Αυτή την στιγμή πρώτη προτεραιότητα είναι οι δρόμοι του Πωγωνίου και της Άνω Δρόπολης.
Αν ήμασταν εμείς διοίκηση, με τα 191 εκατομμύρια λεκ που ξοδεύτηκαν άσκοπα στο κέντρο των Βρυσερών (μεταφέροντας χαλίκι από το ποτάμι και καλύπτοντάς το με μια λεπτή στρώση ασφάλτου), θα είχε ασφαλτωθεί ο δρόμος από το βενζινάδικο στα Βρυσερά ως τον Λόγγο. Το Πωγώνι θα είχε στην διάθεση του δρόμου σχεδόν 400.000 €, που ίσως να αρκούσαν για το 50% του εσωτερικού δικτύου του Πωγωνίου. Τα χρήματα αυτά όμως πήγαν για την ασφαλτόστρωση των ήδη ασφαλτωμένων εσωτερικών δρόμων στο Τεριαχάτες. Ζητάμε να μάθουμε, πόσα χρήματα διαθέσατε από τους φόρους μας για τους εσωτερικούς δρόμους στο Τεριαχάτες;

4. Υδροδότηση του Δήμου Δρόπολης και Πωγωνίου.
Αξιότιμε Δήμαρχε! Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, δεν αγοράζεται και δεν πωλείται όπως το ρεύμα, α) είναι φυσικό αγαθό, τουλάχιστον στην Άνω Δρόπολη, στο Πωγώνι και στα χωρία της Μαύρης Ρίζας το νερό αναβλύζει από τη γη. β) είναι κοινωνικό αγαθό διότι στους πρόποδες αυτών των βουνών και κοντά στις πηγές αυτές εγκατασταθήκαν και ρίζωσαν ανά του αιώνες οι προγονοί μας, δημιούργησαν πολιτισμό, που σώζεται μέχρι τις μέρες μας.

Η δήλωσή σας στο δημοτικό συμβούλιο, ότι το νερό θα πληρώνεται όπως το ηλεκτρικό ρεύμα τι σημαίνει;
α) ότι το κάθε νοικοκυριό στη Δρόπολη και Πωγώνι θα πληρώνει 30.000 λεκ μηνιαίως για το νερό όπως και για το ρεύμα;
β) ότι το κάθε νοικοκυριό θα πληρώνει μηνιαίο πάγιο 6.750 λεκ συν την κατανάλωση νερού 300 λεκ και συν το Φ.Π.Α.; Το πάγιο των 6.750 λεκ μηνιαίως θα το πληρώνουν και οι Δροπολίτες και Πωγωνίσιοι που επισκέπτονται τα σπίτια τους μια ή δύο φορές το χρόνο;
γ) ότι όποιος αδυνατεί να πληρώσει αυτές τις υπέρογκες χρεώσεις θα του διακόπτεται η παροχή νερού; Θα χρεώνεται με τόκους υπερημερίας για την καθυστέρηση της εξόφλησης;
δ) αν στη συνέχεια αδυνατεί να ξεπληρώσει το χρέος του θα του κατασχέσετε περιουσιακά στοιχεία;
ε) η τιμή 300 λεκ το κυβικό συν Φ.Π.Α. είναι για νερό πόσιμο, ή όχι;
στ) το νερό από τις γεωτρήσεις στην Κάτω Δρόπολη είναι πόσιμο ή όχι; Προσκομίστε μας αναλύσεις νερού.
ζ) το υδραγωγείο του Σελλειού πόσο κόστισε; Το ποσό τέσσερα (4) δισεκατομμύρια λεκ είναι πραγματικό ή όχι; (πηγή: shqiptaria.com Ιανουάριος 2021) για 3 ως 4 χιλιόμετρα κεντρικού αγωγού;

Ναι, κάνανε λάθη και η προηγούμενη διοίκηση πριν το 2019, μπορούσε κάποια πράγματα να τα κάνει καλύτερα. Το πάλευε όμως. Δεν παρέδωσε την διεύθυνση των υδάτων σε ξένα χέρια. Είχε έναν ικανότατο διευθυντή που συμμάζεψε σε ανεκτά όρια την ύδρευση του δήμου με υπεύθυνη διαχείριση και σοβαρή εργασία. Γιατί τον απολύσατε και πόσο χρεώσατε τους δημότες να πληρώσουν ως αποζημίωση; Μην ψάχνετε άλλοθι κύριε Δήμαρχε και δημοτικοί σύμβουλοι. Είστε η μόνη δημοτική διοίκηση που δημεύσατε και παραχωρήσατε περιουσιακά στοιχεία των Δροπολιτών και Πωγωνίσιων προς εκμετάλλευση άνευ όρων από τρίτους (υδραγωγεία, εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης, αντλιοστάσια, αποθήκες νερού, εργασία εγκατάστασης, διάφορες δωρεές κλπ).
Με τις πολιτικές σας πράξεις δημιουργήσατε προβλήματα στους φιλήσυχους και ειρηνικούς κατοίκους. Η κοινότητα του χωριού Κλεισάρι, πιστεύει ότι είναι άδικο να πληρώνουν οι κάτοικοί της για το πόσιμο νερό σε μια εταιρεία που δεν τους προσέφερε τίποτα. Το υδραγωγείο του χωριού είναι δωρεά των αδερφών Λαζάκη. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του χωριού στην εκπομπή «60 λεπτά με τους Έλληνες» των Μάρτιου του 2024. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει σε όλα τα χωριά της Άνω Δρόπολης, Πωγωνίου και Μαύρης Ρίζας. Τα χωριά Σελλειό, Κρυονέρι, Λοβίνα που υδροδοτούνται από το υδραγωγείο του Σελλειού (των 4.000.000.000 λεκ) ζητούν πραγματογνωμοσύνη για να γνωρίζουν: α) τι ποσό θα πληρώσει κάθε νοικοκυριό για όλη την επένδυση του υδραγωγείου; β) σε πόσο χρονικό διάστημα θα γίνει η αποπληρωμή της επένδυσης αυτής (δανείου); γ) τι επιτόκιο και προσαυξήσεις τους υποχρεώνει η εταιρεία ύδρευσης να πληρώσουν; Όπως είπε η εκπρόσωπος της εταιρείας ύδρευσης στο δημοτικό συμβούλιο στις 26/04/2024, φέρνοντας ως παράδειγμα την αποπληρωμή της κατασκευής των αυτοκινητόδρομων που τους ξεχρεώνουμε πληρώνοντας διόδια. Ερώτηση: το δημοτικό συμβούλιο θα ενδιαφερθεί να γίνει η πραγματογνωμοσύνη στο υδραγωγείο του Σελλειού με τις δυνατότητες και τα μέσα που διαθέτει, έτσι που να γνωρίζουν οι κάτοικοι των χωριών αυτών τι χρωστάνε στην εταιρεία ύδρευσης - αυτοί και τα παιδιά τους;

Αγαπητοί, δημοτικοί σύμβουλοι, πάρτε πίσω την απόφαση αυτή όσο δεν είναι αργά. Οι Δροπολίτες και οι Πωγωνίσιοι αισθάνονται ταπεινωμένοι να χειρίζονται άλλοι τα του οίκου τους.

5. Τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην Κάτω Δρόπολη.
Εμείς δεν συζητάμε για περιβαλλοντική υποβάθμιση (όπως στην Ελλάδα), ούτε να κάνει δημοψήφισμα η Αλβανία για τις ανεμογεννήτριες στην Κάτω Δρόπολη (σύμφωνα με τη δήλωση του δημάρχου), αλλά για οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό.: α) βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές, β) ως μειονότητα δεχόμαστε κατά καιρούς έμμεσες πιέσεις από την κεντρική εξουσία για την εγκατάλειψη του χώρου, γ) η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών συμβάλλει, μαζί με άλλες κυβερνητικές πολιτικές, ώστε σε βάθος χρόνου να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας. Παρακαλούμε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να δώσουν το δικαίωμα να αποφασίσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Κάτω Δρόπολης για το μέλλον τους και των παιδιών τους.
Επιμένετε στο δημοψήφισμα γιατί έτσι θα διώξετε από πάνω σας και το βάρος της μελλοντικής ερήμωσης της Κάτω Δρόπολης. Πιστεύουμε ότι είναι λεκτικό ατόπημα του δημάρχου «ότι κάθε Δροπολίτης και Πωγωνίσιος είναι ελεύθερος να πάει όπου θέλει για καλύτερη ζωή» και δεν εννοεί κάτι άλλο.

6. Για τα έργα στο χώρο μας.
Είναι στην πλειοψηφία τους προγράμματα διασυνοριακά για τα οποία έτρεξε όλες τις διαδικασίες που χρειάζονται (είναι πολύ χρονοβόρες) η προηγούμενη διοίκηση, πριν το 2019. Στο πολιτιστικό κέντρο του Δερβιτσανίου έχει μερίδιο επιτυχίας και η προσπάθεια του Σπύρου Ξέρα. Έτυχε στις μέρες σας να εγκριθούν και να υλοποιηθούν αυτά τα διασυνοριακά προγράμματα χωρίς καμία δική σας μεσολάβηση και ενέργεια. Όπως λέει ο λαός μας «άλλος ποτίζει, άλλος σκαλίζει και άλλος τρυγάει». Τα δικά σας αποτελέσματα θα τα δούμε αυτή την τετραετία.

7. Ιατρική και υγειονομική φροντίδα στα χωριά μας.
Γιατί δεν μπορούν να έχουν τα χωριά μας σε εβδομαδιαία βάση επίσκεψη νοσηλευτικού προσωπικού (όπως δηλώσατε στις συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου 29/02/2024); Για εμάς και όλους τους κατοίκους της Δρόπολης και του Πωγωνίου, θεωρούμε αδυναμία της νυν διοίκησης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους φορολογούμενος δημότες.

8. Στο Δήμο Δρόπολης και Πωγωνίου υπάρχουν 17 περιπτώσεις, μεγάλων εκτάσεων γης, όπως δάση, βοσκοτόπια, αγροί, η ιδιοκτησία των οποίων έχει δοθεί τα προηγούμενα χρόνια σε κατοίκους εκτός Δρόπολης και Πωγωνίου, παράνομα και καταχρηστικά στις πιο πολλές περιπτώσεις.
Ρωτάμε: το δημοτικό συμβούλιο η διοίκηση του δήμου, τα πέντε (5) χρόνια, τι ενέργειες έκανε για να επιστρέψουν οι εκτάσεις αυτές στους νόμιμους ιδιοκτήτες, Δροπολίτες και Πωγωνίσιους;

Επειδή μας υπενθυμίζει συνέχεια ο Δήμαρχος εκείνο το 83% στις δημοτικές εκλογές 2023, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω. Σας καταθέτω στο δημοτικό συμβούλιο την ανοιχτή επιστολή του συνυποψήφιου μας στις εκλογές προς το Ελληνικό Προξενείο Αργυροκάστρου. (Πρωτοφανές γεγονός στα 33 χρόνια στη Δρόπολη και Πωγώνι) 29/03/2023.

Το κάθε κυβερνών κόμμα στον κόσμο που σέβεται τον εαυτό του και τους πολίτες, που έχει έστω κι ελάχιστες δημοκρατικές ευαισθησίες, θα αντιδρούσε στις αντιδημοκρατικές πρακτικές και μεθοδεύσεις τύπου μαφίας, όπως γράφει στην επιστολή του ο συνυποψήφιος μας: 
α) την ανάμειξη του εκλεγμένου υποψηφίου δημάρχου του κυβερνόντος κόμματος, 
β) την ανάμιξη της αστυνομίας στην εκλογική διαδικασία 
γ) την ανάμειξη όλου του κρατικού μηχανισμού προς όφελος του υποψηφίου του κυβερνόντος κόμματος. Το πρώτο που θα έκανε άμεσα το σοσιαλιστικό κόμμα, θα ήταν η άρση της υποστήριξης στον υποψήφιο δήμαρχο Δρόπολης και Πωγωνίου.

ΌΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!

Θανάσης Μανέκας

Παρακαλούμε το δημοτικό συμβούλιο να συζητήσει τις διευκρινιστικές προτάσεις της αντιπολίτευσης «ΜΑΖΙ ΝΙΚΑΜΕ» σε μια συνεδρίασή του, ως οφείλει.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια