ΗΠΑ και ΕΕ δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση Ράμα

Διπλωμάτες των Ηνωμένων Πολιτειών  και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν σήμερα από τις αλβανικές αρχές να αυξήσουν περαιτέρω τα αποτελέσματα στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.
Διπλωμάτες κρατών και οργανισμών, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και την ΕΕ, συζήτησαν σήμερα με εκπροσώπους της αλβανικής κυβέρνησης για τον συντονισμό της βοήθειας και της υποστήριξης προς την Αλβανία στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, έναν τομέα όπου, όπως τονίστηκε, αναμένονται υψηλότερα αποτελέσματα.

Η αναπληρώτρια αρχηγός της αποστολής της Πρεσβείας των ΗΠΑ, Κάθριν Χάμαντ, τόνισε στην ομιλία της ότι το κράτος δικαίου ξεκινά πρώτα από τη λογοδοσία και ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα για αυτό το σημαντικό έργο, στο οποίο η Αλβανία έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ. και της ΕΕ.
Είπε ότι οι ΗΠΑ επενδύουν στην ενίσχυση του κράτους δικαίου στην Αλβανία, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα έργο που δεν μπορεί να γίνει μόνο του και απαιτεί ενέργειες και προσπάθειες από όλους τους θεσμούς και τους φορείς.

«Διεφθαρμένοι αξιωματούχοι οδηγούνται στη δικαιοσύνη, μέλη του οργανωμένου εγκλήματος πηγαίνουν στη φυλακή και χάνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Αυτή είναι μια πολύ ισχυρή διαδικασία, η οποία προχωρά», είπε η  Χάμαντ. - Οι ΗΠΑ, - πρόσθεσε, - θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν σθεναρά την Αλβανία και τις προσπάθειές της, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό που θέλει ο αλβανικός λαός».

Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει εκπαίδευση και τεχνογνωσία στην έρευνα κατά του εγκλήματος και την ανάλυση στον κυβερνοχώρο σε αυτόν τον τομέα.

Ενώ ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αλβανία, Πρέσβης Silvio Gonzato, τόνισε στη συνάντηση με τις αλβανικές αρχές ότι η διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ περιλαμβάνει την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης, που είναι πολύ σημαντικά για την ασφάλεια της Αλβανίας, της περιοχής και της ΕΕ.
« Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου θα πρέπει να βελτιώσουν τα πρότυπα και τις πρακτικές για τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού κράτους, να εγγυηθούν την προστασία για όλους τους πολίτες και τους τουρίστες, καθώς και να εγγυηθούν περισσότερο σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Πρέσβης Gonzato.

Πρόσθεσε ότι η Αλβανία αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η διείσδυση εγκληματικών ομάδων που σχετίζονται με το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, όπου έχουν εντοπιστεί τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εμπλέκονται σε εσωτερικές και εξωτερικές συναλλαγές πώλησης ακινήτων.
Ο Πρέσβης Gonzato τόνισε ότι η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς απαιτεί συντονισμένη απάντηση πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια