Αντιδρούν Τούρκοι για το μουσουλμανικό κράτος στα Τίρανα

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα θρησκευτική σε και πολιτική κίνηση θέλει να προχωρήσει η Αλβανία του Ράμα, αφού ανακοινώθηκε πως Ανατολικά των Τιράνων θα δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό Μουσουλμανικό κράτος εν κράτει, όπως το Βατικανό στην Ιταλία, για τους Μπεκτασήδες Μουσουλμάνους.

Οι Μπεκτασήδες είναι μια πιο χαλαρή μορφή του Ισλάμ που δεν ακολουθεί ιδιαίτερα αυστηρά τους κανόνες της θρησκείας αυτής. Για παράδειγμα, η κατανάλωση αλκοόλ θα επιτρέπεται στο νέο κράτος και οι γυναίκες θα μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς κάλυμμα κεφαλής. 

Η Αλβανία φιλοξενεί το κέντρο των Μπεκτασήδων μετά το 1923, διότι αφού ο Μουσταφά Κεμάλ κατέλαβε την εξουσία της Τουρκίας, θέλησε να απαλλάξει την χώρα από τα "θρησκευτικά τάγματα" και οργανώσεις. Οι Μπεκτασήδες κατέφυγαν στα Τίρανα της Αλβανίας κατά τον μεσοπόλεμο και ο Ράμα θέλει να τους προωθήσει ως την πιο χαλαρή μορφή Μουσουλμανισμού που στηρίζει η Αλβανία.

Όμως, σημαντικές αντιδράσεις υπήρξαν από τούρκικης πλευράς, καθότι οργανώσεις Μπεκτασήδων, που πλέον υπάρχουν νόμιμα στην Τουρκία του Ερντογάν, αντέδρασαν στην κίνηση της Αλβανίας. Συγκεκριμένα αναφέρουν πως η δημιουργία "κράτους" για τους Μπεκτασήδες είναι κατά των ελευθεριακών κανόνων που στηρίζει ο Μπεκτασησμός.

Σχόλια