Η Αλβανία στον Προθάλαμο της ΕΕ και η Ήττα Μητσοτάκη

Η Αλβανία στον Προθάλαμο της ΕΕ και η Ήττα Μητσοτάκη – Πώς τα Τίρανα έλαβαν ευρωπαϊκή πρόσκληση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποσυνδεθεί από την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, με τις διαπραγματεύσεις να ξεκινούν επίσημα στις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη (25 Σεπτεμβρίου)
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα, αλλά ταυτόχρονα και μια βαριά ήττα για την ελληνική κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η άρση των επιφυλάξεων από την ελληνική πλευρά, σε συνδυασμό με την καταδίκη του Ευρωβουλευτή Φρέντη Μπελέρη, αναδεικνύει την ανάγκη για μια πιο στρατηγική προσέγγιση στις διπλωματικές σχέσεις στην περιοχή των Βαλκανίων.
Αυτές οι εξελίξεις καθορίζουν τη νέα δυναμική στην περιοχή.Τα κεντρικά σημεία που αποτυπώνουν τη σύνθετη αυτή κατάσταση είναι τα ακόλουθα:

Πρόσκληση για Ενταξιακές Διαπραγματεύσεις: Η Αλβανία έλαβε την πρόσκληση από την Κομισιόν, σηματοδοτώντας την αρχή μιας νέας εποχής στις ευρωπαϊκές της σχέσεις, μετά την άρση των ελληνικών επιφυλάξεων.

Καταδίκη Φρέντη Μπελέρη: Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται τη δίκαιη καταδίκη του εκλεγμένου με τη Νέα Δημοκρατία Ευρωβουλευτή, γεγονός που δείχνει την αδυναμία της να διαχειριστεί τα ζητήματα που αφορούν το κράτος Δικαίου στην Αλβανία.

Διπλωματικό Βατερλώ: Η εξέλιξη αυτή έχει σοβαρές συνέπειες για την επιρροή της Ελλάδας στην περιοχή, καθώς η κυβέρνηση αναγκάζεται να αναγνωρίσει τις αδυναμίες της πολιτικής της.

Νέο Status Quo στα Βαλκάνια: Η απόφαση της Κομισιόν για την Αλβανία δημιουργεί μια νέα κατάσταση πολλών ταχυτήτων στην περιοχή, με την Ελλάδα να χάνει έδαφος σε σχέση με άλλες χώρες.

Ανοιχτά Ζητήματα: Η Ελλάδα έχει ακόμα εκκρεμότητες με την Αλβανία που πρέπει να επιλυθούν πριν από την επόμενη φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Αλβανία στον Προθάλαμο της ΕΕ: Η επόμενη μέρα

Τα επόμενα στάδια για την Αλβανία, πάντως, είναι αρκετά, επισημαίνουν στην «Κ» Ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Εως τη διενέργεια της δεύτερης διακυβερνητικής διάσκεψης, που πιθανότατα θα λάβει χώρα στα μέσα Οκτωβρίου, η Αλβανία θα πρέπει να καταθέσει τη διαπραγματευτική της θέση και η Ε.Ε. να υιοθετήσει ομόφωνα την κοινή θέση με την υποψήφια χώρα, προσθέτουν.

Η πρώτη άλλωστε «δέσμη» για τα θεμελιώδη ζητήματα, που πρέπει να επιλύσει ως υποψήφια χώρα, περιλαμβάνει πέντε κρίσιμα κεφάλαια –που αφορούν ιδιαιτέρως την ελληνική πλευρά–, όπως:

1. Δικαστική εξουσία και θεμελιώδη δικαιώματα.
2. Δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια.
3. Δημόσιες προμήθειες
4. Στατιστικές.
5. Οικονομικός έλεγχος.

Η πρόσκληση προς την Αλβανία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση σε διπλωματικό επίπεδο.
Η παραδοχή των αδυναμιών της, ειδικά όσον αφορά την περίπτωση του Φρέντη Μπελέρη, υπογραμμίζει την ανάγκη για μια πιο συνεπή και στρατηγική προσέγγιση στην περιοχή των Βαλκανίων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα καλείται να διαμορφώσει ξεκάθαρες θέσεις και να ενισχύσει τη διπλωματική της επιρροή, προκειμένου να διασφαλίσει τα εθνικά της συμφέροντα.
//armyvoice.gr

Σχόλια