Μας εξαπάτησαν


Νέα παρέμβαση του εκπροσώπου του συνδυασμού "Μαζί Νικάμε", για τον Δήμο Δρόπολης, Θανάση Μανεκα, για το ζήτημα του νερού στη Δρόπολη και το Πωγώνι. Μετά τις ερωτήσεις προς την Δ κιημοτική αρχή, από την οποία δεν δόθηκαν απαντήσεις , ο κύριος Μανεκας, με μια επιστολή αυτή τη φορά, ζητά να δοθούν πειστικές απαντήσεις σε δύο καίρια ερωτήματα. Πρώτον, γιατί δεν έχουν νερό οι δημότες και δεύτερον, που πάνε τα χρήματα τους.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή:

ΠΡΟΣ:
Όλους τους Δροπολίτες και Πωγωνίσιους, το Δημοτικό Συμβούλιο και τη Δημοτική Αρχή του Δήμου μας.

ΘΈΜΑ:
ΜΑΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝ!

Υποθήκευσαν το μέλλον όλων των Δροπολιτών και Πωγωνίσιων με δάνειο 10,000,000 ευρώ ( δέκα εκατομμύρια ευρώ) για έργα υδροδότησης χωρίς να μας ρωτήσουν. Το αποτέλεσμα! Η χειροτέρευση της κατάστασης σε όλα τα χωριά.

1) Γιατί δεν έχουμε πόσιμο νερό;
2) Πού πάνε τα χρήματα μας;

Αγαπητοί Δροπολίτες και Πωγωνίσιοι,
Αξιότιμε Δήμαρχε του Δήμου Δρόπολης και Πωγωνίου,
Αξιότιμε Πρόεδρε και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Δρόπολης και Πωγωνίου.
Κυρίες και κύριοι,

Στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2023, εγώ και μία ομάδα συμπατριωτών μας, καταθέσαμε προτάσεις για την επίλυση μερικών καθημερινών προβλημάτων. Η πραγματοποίηση του προγράμματός μας δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση ούτε στους κατοίκους, ούτε στον προϋπολογισμό του Δήμου. Απλός θέληση, όραμα, γνώση.

Στόχος μας:
α) Οι καλύτερες συνθήκες ζωής για όλους τους μόνιμους κατοίκους,
β) Να ενθαρρύνουμε και άλλους συμπατριώτες μας να επιτρέψουν στα χωριά μας.

Τα προβλήματα στην Δρόπολη και το Πωγώνι δεν έχουν κομματικό χρώμα. Εμείς προσπαθήσαμε και παρακινήσαμε ότι το καλύτερο υπήρχε διαθέσιμο εκείνη την στιγμή στο χώρο μας. Εν μέρει το πετύχαμε. Υπάρχει, όμως, μεγάλη δεξαμενή Δροπολιτών και Πωγωνίσιων, άξιων να διώξουν αυτήν τη καταχνιά και μουντάδα που σκεπάζει τα χωριά μας. Ο σπόρος έπεσε. Ας φροντίσουμε να φυτρώσει και να βλαστίσει η ελπίδα. Να ξεριζώσουμε μια για πάντα τα ζιζάνια της κομματικής αποικίας που απομυζεί καθημερινά την προσπάθειά όλων μας για επιβίωση στα χωριά μας. Στις πατρογονικές μας εστίες μείναμε ριζωμένοι ανά τους αιώνες σε πιο δύσκολες εποχές. Η κομματική ακρίδα, που θέλει να λέγεται «σοσιαλιστική» αυτήν τη στιγμή, με τις πράξεις και τις αποφάσεις της δημιουργεί υπαρξιακό θέμα στην Δρόπολη και το Πωγώνι, στερώντας την πρόσβαση στο πόσιμο νερό με υπέρογκες χρεώσεις, αδικαιολόγητες με υπερκοστολόγηση έργων. Οι ψευτοσοσιαλιστές αυτοί, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα ιδεώδη και τους αγώνες της αριστεράς, απλώς μασκαρεύονται για να παραπλανούν και να κοροϊδεύουν.

Αγαπητοί Δροπολίτες και Πωγωνίσιοι, στην προσπάθειά μάς να πείσουμε την νυν διοίκηση του Δήμου μας να εφαρμόσει κάποιες προτάσεις προς όφελος των δημοτών από το πρόγραμμά μας, σκοντάψαμε στο επιμελώς κρυμμένο και θαμμένο βαθιά απ’ όλους του Δροπολίτες και Πωγωνίσιους (στις εκλογές 14 Μαΐου 2023), από την νυν διοίκηση, το πρόβλημα του πόσιμου νερού, που το δημιούργησε η ίδια για τους λόγους που ακόμα δεν μας έχει απαντήσει στις συνεχόμενες ερωτήσεις που τους καταθέσαμε. Που πάνε τα 10,000,000 ευρώ που μας χρεώσατε; Με ποιο δικαίωμα υποθηκεύσατε το μέλλον μας και των παιδιών μας εν κρυπτώ;

Πλέον όλοι μας το διαπιστώσαμε αυτό το καλοκαίρι. Η παροχή πόσιμου νερού, η ύδρευση εν έτη 2024, με την ίδια δημοτική αρχή στον έκτο χρόνο, έχει χειροτερεύσει. Αυτή η κατάσταση με το νερό στα χωριά μας δεν έχει προηγούμενο. Απόλυτη αδιαφορία, δεν απαντούν στα αιτήματα των κατοίκων οι οποίοι είναι συνεχόμενες ημέρες χωρίς νερό το καλοκαίρι. Όταν υποχρεούνται να απαντήσουν μας λένε: Εμείς αυτά μπορούμε αυτά κάνουμε, από εκεί και πέρα κάντε ό,τι μπορείτε μόνοι σας. Και πριν το 2019 υπήρχαν κάποια προβλήματα με το πόσιμο νερό, αλλά δεν έχουν κανένα μέτρο σύγκρισης με την σημερινή κατάσταση. Αυτό έγινε γιατί:

1. Παραχώρησε ή Αλβανική κυβέρνηση δάνειο 10,000,000 ευρώ (δέκα εκατομμύρια ευρώ) που το διαχειρίστηκε η νυν διοίκηση, όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο 26/04/2024, για την βελτίωση της κατάστασης με το πόσιμο νερό, συγκεκριμένα για έργα υδροδότησης.

α) Γιατί δεν βελτιώθηκε η κατάσταση του πόσιμου νερού σήμερα; Αντιθέτως χειροτερεύει.

Θα μας εξηγήσετε που πάνε τα χρήματα που μας χρεώσατε, με την ψήφο των δημοτικών συμβούλων της κυβερνώσας παράταξης;

Γιατί αποκρύψατε ότι το δάνειο αυτό είναι στο όνομά όλων των Δροπολιτών και Πωγωνίσιων (όπως μας ενημέρωσε λεπτομερώς η εκπρόσωπος της εταιρίας ύδρευσης στο δημοτικό συμβούλιο 26/04/2024);

Γιατί το δημοτικό συμβούλιο δεν μας ενημέρωσε για τους όρους της δανειακής σύμβασης στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές;

ΜΑΣ ΕΞΑΠΆΤΗΣΑΤΕ!

2. Σήμερα έχουμε αύξηση του παγίου για το νερό 40%, συν την κατανάλωση, 300, 500, 800 λεκ το κυβικό νερού, όπως μας δήλωσε ή εκπρόσωπος της εταιρείας ύδρευσης στο δημοτικό συμβούλιο 26/04/2024.

Που θα πάει αυτή η κατάσταση με το νερό; Θα φτάσουμε να πληρώνουμε μίση αλβανική σύνταξη το μήνα και να μην έχουμε νερό;

Το νερό είναι φυσικό και κοινωνικό αγαθό. Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή, συνέχεια. Στα χωριά μας η φύση μας το προσφέρει δωρεάν.

Που στοχεύει αυτή η υπερχρέωση;

Τα χωριά της Δρόπολης και Πωγωνίου για πόσο θα μπορούν να συνεχίσουν να κατοικούνται υπο αυτές τις συνθήκες;

Στις 29/02/2024 στο δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος μας δήλωσε: «κάθε Δροπολίτης και Πωγωνίσιος έχει το δικαίωμα να πάει όπου θέλει στον κόσμο, για μια καλύτερη ζωή». Δήμαρχε σας ξαναρωτάμε σήμερα ( καταθέσαμε το ερώτημα στο δημοτικό συμβούλιο 31/05/2024) ελπίζοντας ότι θα μας απαντήσετε: Είναι λεκτικό ατόπημα η δήλωση αυτή ή πολιτική σας θέση; Οφείλουμε να γνωρίζουμε όλοι οι Δροπολίτες και Πωγωνίσιοι ποια είναι η πολιτική σας άποψη. Ίσως μπορέσουμε να κατανοήσουμε μερικά πράγματα. Οι φωτογραφίες, οι εικόνες από την γενέθλιά γη, μας συγκινούν, ειδικά όταν είναι από ψηλά. Γιατί πράγματι η Δρόπολη και το Πωγώνι από ψηλά είναι μια ζωγραφιά. Οπότε, εμείς βλέπουμε το δέντρο και πάμε να χάσουμε το δάσος.

Αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Τα χρήματα που διαχειρίζεστε είναι δικά μας, όλων των Δροπολιτών και Πωγωνίσιων. Έχουμε κάθε λόγο να γνωρίζουμε που πάνε τα χρήματα μας. Έχετε την υποχρέωση να μας ενημερώνετε με την παραμικρή λεπτομέρεια. Έτσι λειτουργούν τα δημοκρατικά πολιτεύματα, οτιδήποτε άλλο εξυπηρετεί ολοκληρωτικές αντιλήψεις.

Κύριε Δήμαρχε και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,

ΑΠΑΙΤΟΎΜΕ!

Να γνωστοποιήσετε σε όλους τον φάκελο του δανείου των 10,000,000 ευρώ (δέκα εκατομμύρια ευρώ). Τους όρους εξόφλησης. Τις μελέτες των έργων ύδρευσης. Οι ανάδοχοι των έργων αυτών. Ο επιβλέπων.

Τα αποτελέσματα για την παροχή πόσιμου νερού στο Δήμου μας. Το πρωτόκολλο παραλαβής και παράδοσης των έργων. Ό,τι άλλο περιέχει ο φάκελος του δανείου, που μας υποχρεώνεται να πληρώσουμε. Με το ποσό των 10,000,000 ευρώ είναι χρεωμένοι όλοι ή Δροπολίτες και Πωγωνίσιοι. Πού πάνε τα χρήματα μας;

Σχόλια