ΔΝΤ προς την αλβανική κυβέρνηση: Αυξήστε τα όρια συνταξιοδότησης

Προειδοποίηση ότι καταρρέει το υπάρχον σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Αλβανίας, καθώς κάθε μέρα που περνάει βαθαίνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού , κάνει λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα τώρα που βρίσκεται στην Αλβανία .

Γι 'αυτο, καθιστά επειγόντως και καλεί την αλβανική κυβέρνηση να κάνει αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος καθώς και να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης .

Το συνταξιοδοτικό σύστημα της Αλβανίας ,η οποία ουσιαστικά έχει χρεοκοπήσει, είναι η καυτή πατάτα στα χέρια της τωρινής κυβέρνησης η οποία όπως φαίνεται δεν έχει πολλές επιλογές παρά να δεχθεί τις προτάσεις των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ως φερόμενες δύο εναλλακτικές λύσεις, ταυτοχρόνως και προτάσεις να σωθεί το αλβανικό ασφαλιστικό σύστημα από την κατάρρευση προτείνεται αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης ή αύξηση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Επί του παρόντος αναλογία των ασφαλισμένων στο σύστημα είναι ένα προς ένα, ενώ για τη σωστή λειτουργία του θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 προς 2,5 συνταξιούχων - ασφαλισμένων . Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών για τους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους από το κρατικό προϋπολογισμό του κράτος προς το ασφαλιστικό ταμείο δαπανήθηκαν 62,3 δισ. ευρώ έναντι 55,8 δισ. που είχε δαπανηθεί την ίδια περίοδο το χρόνο που πέρασε . Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία , διαπιστώνεται ότι τα έσοδα από τις εισφορές υπολογίζονται σε 33,5 δισεκατομμύρια ευρώ , από 34 δισεκατομμύρια που πίστευαν να μπούνε στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάνουν επαφές με το Υπουργείου Οικονομικών και ενημερώνονται για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών και τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων. Από την Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και από τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Αλβανία θεωρείται ως ένα αποτυχημένο σύστημα. Τα έσοδα από εισφορές δεν μπορούν να καλύπτουν την καταβολή παροχών συντάξεων χωρείς βοήθεια από τον κρατικό προϋπολογισμό . Επί του παρόντος η σχέση μεταξύ των ασφαλισμένων και συνταξιούχων είναι σχεδόν ίση ( 1 προς 1) , αλλά αυτό δεν διασφαλίζει το ασφαλιστικό σύστημα καθώς οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει πολύ μαύρη εργασία καθώς και το ασφαλιστικό στηρίζεται σε ένα μεγάλο αριθμό από τους Αλβανούς μετανάστες , οι οποίοι αποτελούν την πιο ζωτική δύναμη εργασίας .

πηγή: himara.gr

Σχόλια