Συνέντευξη Βαγγέλη Ντούλε στην τηλεοπτική εκπομπή WATCHING της δημοσιογράφου Μελάντα Ζαίμι – Agon Channel

-Κ. Ντούλε ξεκινάω την συνέντευξη με μια πρόσφατη ενδιαφέρουσα εξέλιξη, δεν ξέρω πως μπορείτε να το εξηγήσετε ως Κόμμα,  που διακυβερνάτε με το ΣΚ. Ο Ράμας αυτήν την στιγμή που μιλάμε είναι σε γεύμα με τον Μπαμίρ Τόπι.
Δεν θα έπρεπε σε όλες τις ανθρώπινες συναντήσεις  απαραιτήτως να τις ενδύσουμε με μία πολιτική ρήτρα.

-Ανθρώπινα; Ήταν μαζί τους ο Νίκο Πελέσι και ο Σαλί Σέχου.
Δεν μπορώ να το ξέρω, πιστεύω πως αν θα έχουμε κάποια εξέλιξη του πολιτικού χαραχτήρα, θα έχουμε και μία επίσημη επικοινωνία.

-Μια μορφή κάπως περίεργη στην πραγματικότητα.
Φυσικά δεν είναι ένα συνηθισμένο πράγμα, αλλά ίσως έχει έρθει η στιγμή και τα ταμπού αυτού του χαραχτήρα στην χώρα μας  να μην υπάρχουν και να δημιουργηθεί μία άλλη παράδοση.

-Να γευματίσουν ή να συνεργαστούν;
Να γευματίσουν, να επικοινωνήσουν αλλά και να συνεργαστούν.

-Ααα, συμφωνείτε να συνεργαστεί το ΣΚ ή ας πούμε καλύτερα η αριστερά που είναι στην κυβέρνηση με το  FRD, υπήρχε πραγματικά μία  συνεργασία στην Κορυτσά στις δημοτικές εκλογές.
Όχι απαραιτήτως η συνεργασία του χαραχτήρα που εσείς λέτε, η πολιτική πρέπει να συνεργάζεται. Εσείς το ξέρετε ότι το ΚΕΑΔ και οι στάσεις του είναι πολύ προχωρημένες, το έχουμε τονίσει και στην συζήτηση του προγράμματος της κυβέρνησης, που κάναμε έκκληση  στο πρωθυπουργό  να θεσμοθετήσει το διάλογο με την αντιπολίτευση σε ένα υψηλότερο επίπεδο, δηλαδή με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και αυτή να είναι μία συνεργασία η οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί σε μία μινιμαλιστική ατζέντα και αρχικά η ατζέντα θα περιλάμβανε την ένταξη και δημιουργώντας έτσι μία παράδοση, δημιουργώντας  μία αμοιβαία εμπιστοσύνη των μερών και να απλωθεί και σε άλλα ζητήματα.  Θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα λειτουργικό προηγούμενο, να είναι θετική και να δημιουργήσει μία νέα κουλτούρα στην πολιτική της χώρας.

-Κ. Ντούλε δηλώσατε ότι έχετε ζητήσει από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση ενώ φαίνεται ότι η αντιπολίτευση δεν έχει αυτό το πνεύμα, διότι αν παραπέμψουμε στην ειδική επιτροπή δημιουργημένη για την εδαφική μεταρρύθμιση, η αντιπολίτευση δεν ήταν παρόν και φαίνεται ότι επιμένει στην συναίνεση, Θα υπάρξει συναίνεση σχετικά με αυτό το ζήτημα; 
Προσωπικά δεν μπορώ να κρύψω την ανησυχία αυτή, επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία συναίνεση, διαπιστώθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων. Πιστεύω ότι έχουμε αλλαγή της στρατηγικής όσον αναφορά την αντιπολίτευση, ενώ μέχρι το μήνα Δεκέμβριο είχαμε μία αντιπολίτευση η οποία προφανώς είχε και τις  αντιθέσεις της, μία γραμμή σκληρής αντιπολίτευσης, αλλά ήταν συνεργάσιμη σε ορισμένες κατευθύνσεις ή σε στις  κατευθύνσεις αυτές που χαρακτηρίζονταν ως στρατηγικές και εδώ ίσως επηρέαζαν και οι προσδοκίες για το καθεστώς της υποψήφιας χώρας.

-Επομένως δεν υπάρχει συναίνεση επειδή δεν το θέλει η αντιπολίτευση ή η κυβέρνηση δεν προσεγγίζετε στην συναίνεση;
Όπως η συναίνεση και η έλλειψη της είναι προϊόν και στάσεις των δύο μερών, δεν μπορεί να είναι μίας πλευράς που μπορεί να επιβάλει την μία ή την άλλη και εμείς  δυστυχώς δεν έχουμε αυτήν την παράδοση της συνεργασίας και την εποικοδομητική προσέγγιση των μερών. Είναι πολύ φυσικό σε κάθε πολιτισμένη χώρα στον κόσμο, περισσότερο στην Ευρώπη, ο αρχηγός της πλειοψηφίας με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης δεν πάει να πει ότι μπορούν να δειπνήσουν για εβδομάδες ή μήνες, αλλά σίγουρα έχουν μια επαφή 6 μηνών έως ένα χρόνο για να συζητήσουν μία ατζέντα που χαρακτηρίζεται  στρατηγικής σημασίας, στην χώρα μας δεν έχουν τέτοιο προηγούμενο.

-Πώς μπορεί να συνεργαστεί ας πούμε ο Ράμα με τον Μπάσα, όταν ο Ράμα χάλασε τη συναίνεση που είχε δημιουργηθεί πριν τις εκλογές 2013 η οποία σχετίζεται με το νόμο της δημόσιας διοίκησης, ενώ το ΔΚ προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο  το Συνταγματικό Δικαστήριο της έδωσε το απόλυτο δίκαιο.
Λοιπόν είναι ένα παιχνίδι, ένα είδος πινγκ-πονγκ, το οποίο αποτελεί μια αρνητική παράδοση. Έχουμε κατεστραμμένες  συναινέσεις  από τις δύο πλευρές από την στιγμή όπου κάποιος αισθάνεται δυνατός και αυτό σίγουρα  δεν εγγυάται την εμπιστοσύνη στην άλλη πλευρά και η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι  η αχίλλειος πτέρνα σε όλες τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα, επομένως θα πρέπει να αποφύγουμε από αυτήν την παράδοση. Δεν λέω ότι μόνο η αντιπολίτευση δεν δίνει συναίνεση και η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αυτό που θα έπρεπε για να διασφαλίσει το έδαφος, στο οποίο θα προσφέρει την συνεργασία και την συναίνεση, έχουμε και οι δύο πλευρές πολύ δρόμο ακόμα να διασχίσουμε, προκειμένου να φτάσουμε σε ένα κοινό σημείο.

-Κ. Ντούλε η εδαφική μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι ένα προϊόν που μπορεί να εγκρίνει μόνη της η κυβέρνηση διότι έχει της ψήφους ή αναγκαστικά απαιτεί πολιτική συναίνεση, ζητά και τους ψήφους της αντιπολίτευσης;
Πολιτικά πιστεύω πως απαραίτητα θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η αντιπολίτευση, αλλά ακόμα και αν κάποιου του έρχεται στο μυαλό δεδομένου ότι έχει του αριθμούς στην Βουλή μπορεί να περάσει την εδαφική – διοικητική μεταρρύθμιση που συνδέεται στενά με τον εκλογικό κώδικα, αυτό  συνδέεται στενά με τη λειτουργία των τοπικών αρχών, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο εκλογικός κώδικας δεν ζητά μόνο μια απλή πλειοψηφία ζητά και συναίνεση με την αντιπολίτευση, επομένως  είναι νομικά απαραίτητη η συνεργασία της αντιπολίτευσης.

-Κ. Ντούλε είδατε το Βίντεο για μία παρέμβαση στο Σέρβερ της Εφορίας, όπου εμφανίζεται ένας βουλευτής του LSI και σύμβουλος του πρωθυπουργού, το είδατε;
Ναι το είδα, το παρακολούθησα.

-Τι καταλάβατε σε αυτό το βίντεο; Αυτό που λέει η αντιπολίτευση;
Πιστεύω ότι αυτή δεν είναι η πρώτη σειρά αυτής της ταινίας, είναι μία από τις σειρές εν εξελίξει, εμείς το έχουμε συζητήσει και υπήρξε και μία πρόταση από την αντιπολίτευση για τη δημιουργία μίας κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής  για αυτό το ζήτημα. Αυτό δεν εγκρίθηκε, διότι υπάρχει μία ποινική υπόθεση εν εξελίξει για αυτό το ζήτημα και τηρώντας τις αρχές του κράτους δικαίου, όπου την κατάσταση την έχει πάρει η δικαιοσύνη και πιστεύω ότι θα πρέπει να μιλήσει η δικαιοσύνη.

-Κ. Ντούλε πώς κυβερνάει ο Έντι Ράμα;
Ο Έντι Ράμα κυβερνάει σαν ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, πιστεύω ότι είμαι σαφής. Στην δημοκρατία και στο σύστημα μας που είναι μία κοινοβουλευτική δημοκρατία, είναι ο πρωθυπουργός αυτός που δίνει την εντολή για την δημιουργία της νέας κυβέρνησης, όπως το ΣΚ, το ΣΚΕ (LSI)  και το ΚΕΑΔ που είναι  η πλειοψηφία στην βουλή του έχουν δώσει την εντολή για την δημιουργία  του υπουργικού συμβούλιου όπως αυτός σκέφτεται και εκτιμά, επομένως έχουμε την Κυβέρνηση Ράμα. Είχε αυτό το δικαίωμα, του το παρέχει το Σύνταγμα, του την έδωσαν τα Κόμματα της συμμαχίας και οι βουλευτές της Πλειοψηφίας και είναι ευθύνη του. Δεν νομίζω ότι είναι ώρα ακόμα να βγάλουμε συμπεράσματα δεν έχουμε αρκετά αποτελέσματα για να βγάλουμε μία θετική ή αρνητική εκτίμηση, επομένως θα πρέπει να περιμένουμε, θα ήμασταν άδικοι αν θα κρίναμε, και περισσότερα για μένα που είμαι μέρος αυτής της κυβέρνησης που την υποστηρίζω.

- Ωστόσο, σε κάθε δράση της που υποστηρίζετε; Αναφέρομαι πχ. στην κατεδάφιση των αυθαίρετων κτιρίων στα παράλια του Νότου και της δηλώσεις του Β. Μπολάνου.
Ο κ. Ράμας ως Πρωθυπουργός υποστηριζόμενος και από εμάς, καταρχήν είναι υποχρεωμένος  στους κατοίκους των παράλιας ακτής του νότου αλλά και όλης της κοινής γνώμης. Γιατί τα κατεδαφίζει αυτά τα κτίρια; Αν υπάρχει κανένα σχέδιο; Ποιο είναι το σχέδιο; Ποιος θα το χρηματοδοτήσει; Και ποιος θα το διαχειριστεί; Γιατί αυτά τα κτήρια, αν δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σχέδιο να κατεδαφιστούν ακριβώς 3-4 μήνες πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου; Γιατί δεν υπήρξε μία επικοινωνία πιο πριν από τις αποφάσεις για την κατεδάφιση αυτών κτηρίων, μία άμεση, μία τετ α τετ  επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους κατοίκους;  Και από την άλλη πλευρά θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια και να μην έχει έλλειψη επιλεκτικότητας.

-Κ. Ντούλε ήταν λίγο προκλητική τα στοιχεία της απογραφής σχετικά με την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία αυτό που ανακοίνωσε η OMONΟIA τον Δεκέμβριο του 2013; Γιατί τους χρειαζόμαστε αφού έχουμε τα επίσημα αποτελέσματα της απογραφής, και από την άλλη πλευρά έχουμε μία αύξηση 12 φορές, αν δεν κάνω λάθος.
Είναι μια μεγάλη ιστορία, της οποία θα κάνει μια σύντομη περιγραφή. Ήμασταν πολύ προσεκτικοί και έχουμε επιμείνει ότι σε κάθε καλά οργανωμένη κοινωνία είναι αναγκαία μία απογραφή του πληθυσμού, η οποία θα περιελάμβανε και ερωτήσεις σύμφωνα με τα στάνταρτ του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την εθνικότητα, τη μητρική γλώσσα και τη θρησκεία.
Το 2001 απέτυχε, παρά την επιμονή μας στην τότε κυβέρνηση, ανεξαρτήτως ότι εμείς δεν πιστεύουμε στα επιχειρήματα που αυτοί υπέβαλαν, εμείς καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει έλλειψη θέλησης. Υπήρχε μία πίεση από την ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την ΗΠΑ .
Το 2011 τι στιγμή που η κυβέρνηση είχε δώσει όλες τις εγγυήσεις ότι θα πραγματοποιούσε μία απογραφή που θα τηρούνταν οι αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, την τελευταία στιγμή, την προτελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, η οποία σηματοδοτεί το τέλος της κοινοβουλευτικής συνόδου του 2011, αφού την είχε αναβάλλει με χωρίς πειστικούς λόγους την απογραφή που την είχε προβλέψει  τον Απρίλιο του 2011, την πραγματοποιεί τον Οκτώβριο, με τρείς τροπολογίες τις τελευταίας στιγμής, άλλαξε όλοι την ουσία της ελεύθερης και δημοκρατικής απογραφής. Τι έκανε!  Στήριξε τους πολίτες να εκφραστούν ελεύθερα αυτοπροσδιορίζοντας, όπως τους το δίνει το δικαίωμα της  Σύμβασης-Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εσείς μπορείτε αυτοπροσδιοριστείτε όπως το λέει ο νόμος αλλά εμείς θα ελέγξουμε  το ληξιαρχείο. Τότε γιατί θα πρέπει να κάνουμε μία απογραφή του πληθυσμού το οποίο θα λάβουμε υπόψη το ληξιαρχείο; Τότε ας πάρουμε τα στοιχεία του το ληξιαρχείου κλπ.

-Με όλα ταύτα μπορείτε να κάνετε κ. Ντούλε πιέσει στην κυβέρνηση να διορθώσει ας πούμε ότι είναι λάθος, εσείς δεν μπορείτε προσφέρετε στοιχεία που επίσης μπορεί να αμφισβητηθούν.
Θα έρθω και ακριβώς σε αυτό το σημείο. Αυτή ήταν η πρώτη περίπτωση και η δεύτερη περίπτωση ότι αυτοί που θα δηλώσουν στην απογραφή που θα είναι αντίθετο με το  ληξιαρχείο θα πληρώσουν ένα πρόστιμο των 100.000 λέκ καινούρια. Και η Τρίτη περίπτωση διότι είναι ένα διοικητικό μέτρο, μία ποινή της διοικητικής φύσεως, είναι και δημόσια κοινοποιημένα και επομένως θα παραβιάζονταν  τα προσωπικά του δεδομένα.  Έτσι, αμέσως μετά την απογραφή του πληθυσμού, όπου όλες οι μειονότητες δεν την αποδέχτηκαν και έκαναν έκκληση να μποϊκοτάρουν και να μην πάρουν μέρος όλα τα μέλη των μειονοτήτων. Έχουμε την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης το οποίο ρίχνει κάτω την φιλοσοφία και το αποτέλεσμα της απογραφής του πληθυσμού, τότε η ΟΜΟΝΟΙΑ πήρε την απόφαση να μην προβεί όχι σε μία απογραφή του πληθυσμού διότι δεν μπορεί να την κάνει, δεν έχει το νομικό δικαίωμα αλλά να κάνει μία απογραφή των μελών της και έχει το απόλυτο νομικό δικαίωμα να το πραγματοποιήσει. Η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν  πρεσβεύει και δεν θέλει να πείσει κανέναν με προϊόν της διαδικασία της και με την διαφάνεια που την χαρακτηρίζει την ανακοίνωσε και στην κοινή γνώμη. Ενώ παραμένει κύρια αίτηση η ανάπτυξη μίας απογραφής όπως το ζητά και το Συμβούλιο της Ευρώπης όπου να τηρούνται τα στάνταρτ του Συμβουλίου της Ευρώπης και τότε όταν τηρηθούν και να είναι αποδεχτά από όλα τα μέρη, αυτοί οι αριθμοί θα είναι στην βάση της άσκησης των πολιτικών της τήρησης των δικαιωμάτων μειονοτήτων.

- Λοιπόν εσείς πιστεύετε πώς είναι στην πραγματικότητα 286.000 άτομα; Ενώ η επίσημη απογραφή τι βγάζει μόνο 24 χιλιάδες.
Δεν μπορώ να θέσω υπό αμφισβήτηση, ενώ για την  επίσημη απογραφή έχω εκφραστεί δημοσίως πριν, κατά την διάρκεια και μετά την απογραφή, αμφισβητώντας το νόημα, τον τρόπο διεξαγωγής και τον τρόπο της επεξεργασίας του αποτελέσματος. Ευτυχώς ήμουν εκ των προτέρων στην ίδια γραμμή με τα συμπεράσματα που έβγαλε το Συμβούλιο της Ευρώπης στο τέλος της διαδικασίας και γι ‘αυτό νιώθω ήσυχος  με συνείδησή μου διότι στην φιλοσοφία που προσωπικά ακολουθώ αλλά και το ΚΕΑΔ δεν έχουν ως αντικείμενο την δημιουργία των προβλημάτων αλλά την επίλυσή τους και έχουμε εξαντλήσει όλους τους τρόπους μας για να πείσουμε την προηγούμενη κυβέρνηση η απογραφή να επιλύσει τα προβλήματα και την δημιουργία άλλων προβλημάτων.

- Γιατί είναι τόσο καλή σήμερα οι σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και την Ελλάδας; Δεδομένου ότι και οι κυβερνήσεις είναι χαλαρές αλλά το γεγονός είναι ότι παραμένουν ακόμα αυτά τα προβλήματα. Δεν έχουμε επιλύσει τίποτα ή όχι;
Δεν έχουμε τίποτα επιλύσει αλλά η σχέσεις Ελληνοαλβανικές  έχουν ως φυσικό στρώμα την δυναμική τους.

-Τι τις χαλάρωσε αυτές τις σχέσεις; Έχουμε και μία επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο.
Ήταν απλά μια επιστροφή στην φυσικότητα. Η Αλβανία με την Ελλάδα είναι φυσικοί σύμμαχοι και είναι εκ φύσεως τους στρατηγικές.

- Αλλά οι αρθρώσεις της κυβέρνηση Ράμα και του Πρόεδρου της Αλβανικής Δημοκρατίας ήταν κάπως σκληρές, με τα ζητήματα που έχει η Αλβανία σε σχέση με την Ελλάδα, με τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν και πάλι οι σχέσεις είναι καλές.
Πραγματικά προβλήματα, σουρεαλιστικά ή εικονικά, που μπορεί να υπάρχουν στην πραγματικότητα ή στο μυαλό μου, όπου πραγματικά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Όταν αυτά μένουν χωρίς να έχουν συζητηθεί, χωρίς να έχουν διαπραγματευθεί, σου δημιουργούν ένα τοίχο που σε οδηγεί στην απομόνωση και οι σχέσεις μεταξύ  της Αλβανίας και της Ελλάδας έχουν περάσει μία τέτοια κατάσταση απομόνωσης για αρκετά χρόνια. Και δεν είναι φυσικό όχι για την Αλβανία και την Ελλάδα που έχουν αυτό το χαρακτηριστικό σχέσεων που ανέφερα προηγουμένως αλλά για δύο χώρες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ για δύο χώρες που επιθυμούν σύντομα θα είναι συνοδοιπόροι στην ΕΕ, για δύο χώρες που έχουν χαρακτηριστεί  από την αμοιβαία υποστήριξη για την ένταξη μας στο ΝΑΤΟ. Τρείς ήταν χώρες που υποστήριζαν σθεναρά και συστηματικά την ένταξη μας στο ΝΑΤΟ η ΗΠΑ, η Ελλάδα και η Ιταλία. Για την ΕΕ ποιοι είναι οι χώρες που συνηγορούν συστηματικά για την ένταξη μας; Σε όλες τις περιπτώσεις είναι η Ελλάδα.

-Κ. Ντούλε σχετικά με την συμφωνία για τα  νερά, τι θα πρέπει να κάνει η Αλβανική Κυβέρνηση που δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα; Για να επιλύσει για πάντα αυτό το ζήτημα με την Ελλάδα.
Θα πρέπει να λυθεί αυτή η κατάσταση, για μένα θα έπρεπε να είχε λυθεί, για μένα δεν υπήρχε κανένας λόγος να αποκλειστεί.  Όταν υπάρχει μια συμφωνία η οποία βασίζεται σε μια αρχή σε έναν τεχνικό όρο της μεσαίας γραμμής όπως το προβλέπει η διεθνής συμφωνία του ΟΗΕ για την θάλασσα.

http://www.youtube.com/watch?v=jUOguW1b50A

- Μια συμφωνία που πρέπει να σεβαστεί και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. 
Φυσικά, και πρέπει να σεβαστεί, κανένας δεν μπορεί να την αμφισβητήσει, είμαστε στο κράτος του δικαίου που το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει το δικό του Συνταγματικό ρόλο και αυτές είναι Συνταγματικές διατάξεις τις οποίες δεν μπορεί να τις αποφύγει κανείς.

-Κ. Ντούλε πιστεύετε και εσείς όπως πιστεύει ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα πως στις Βρυξέλες υπάρχουν εξτρεμιστικές χώρες και υπάρχουν εξτρεμιστικές στάσεις οι οποίες δεν θα ήθελαν να δώσουν το Καθεστώς στην Αλβανία;
Όχι, δεν συμμερίζομαι με αυτή την άποψη και πιστεύω ότι ήταν μία λάθος δίαρθρωση, δεν πιστεύω ότι ο κ. Ράμα έχει πεποίθηση ήταν μία στιγμιαία συναισθηματική αντίδραση.

- Η Αλβανία έχει τις πιθανότητες να πάρει το Καθεστώς τον Ιούνιο;
Όλες οι πιθανότητες ήταν και τον Δεκέμβριο, χρειάζεται απλώς να δουλέψουμε διότι τίποτα δεν χαρίζεται και πάλι ξαναγυρίζω σε μία πρόταση, τι μας εμποδίζει να δημιουργήσουμε μία ομάδα με συγκεκριμένο καθήκον (Task-Force) υψηλού πολιτικού επιπέδου, περιεκτικής, η οποία θα εξασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Λοιπόν μία ομάδα με συγκεκριμένο καθήκον (Task-Force) με την παρουσία του Πρωθυπουργού, του Προέδρου της Δημοκρατίας του Προέδρου της Βουλής και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης μέχρι να λάβουν το Καθεστώς Υποψήφιας χώρας και να γίνει η έναρξη των διαπραγματεύσεων και στην συνέχεια να ξαναρχίσουμε και πάλι την κομματικής μας μάχη.

Σχόλια