Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας στον Βορειοηπειρωτικό χώρο

Ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Υφυπουργός της Παιδείας και Θρησκευμάτων  της Ελλάδος δεν  είναι μόνον φίλος των Βορειοηπειρωτών. Είναι και κάτι παραπάνω. Γιατί αυτοί που νοιάζονται γι’ αυτόν τον ταλαιπωρημένο τόπο είναι παραπάνω από φίλοι.


Πάρα πολλές φορές και με διαφορετικές ιδιότητες  δρασκέλισε αυτά τα μέρη, συνομίλησε με τους κατοίκους και τους τοπικούς  Άρχοντες και έχει μεριμνήσει για την επίλυση των προβλημάτων τους.


Αυτή τη φορά η επίσκεψή του στο χώρο της Βορείου Ηπείρου είχε διπλό χαρακτήρα: Να παρευρεθεί στον εορτασμό της 25ηςΜαρτίου εδώ στο βορειοηπειρωτικό χώρο και να επισκεφτεί μερικά σχολεία που φοιτούν τα Βορειοηπειρωτόπουλα.


Συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Νικόλαο Κοτροκόη, και τον κ. Χρονόπουλο για θέματα παιδείας στο Προξενείο της Κορυτσάς, ο κ. Γκιουλέκας επισκέφτηκε  το μεγαλύτερο σχολείο της Ελληνικής Κοινότητάς μας, με 230 μαθητές, ελληνικές τάξεις οι οποίες «στεγάζονται» στο σχολείο «Α. Σέμε» της πόλης των Αγ. Σαράντα. (Βάλαμε τα εισαγωγικά στη λέξη –στεγάζονται- γιατί πέρασαν  δύο δεκαετίες και κάτι και δεν βρέθηκε ακόμα ο τρόπος να αναγερθεί ένα ξεχωριστό ελληνικό σχολείο στην πόλη των Αγ. Σαράντα, ενώ για το κρατικό θέατρο των Τιράνων βρέθηκαν τα χρήματα!!!).


Ο Υφυπουργός συναντήθηκε και συνομίλησε με τους μαθητές, άκουσε τα παράπονά τους –το πρώτον και κυριότερο (εκτός του κτιρίου)  συνεχίζουν να διδάσκονται χωρίς σχολικά βιβλία (δεν έχουν την τύχη, βλέπετε, του αρνιού που βυζαίνει από δύο μανάδες). Πάντως η επίσκεψη του κ. Γκιουλέκα τους ενθάρρυνε και τους έδωσε ελπίδες πως κάποιος μεριμνεί και γι’ αυτούς (γιατί έχουν τόσα χρόνια και δεν είδαν μια φορά στην πόρτα τους ένα ανώτερο στέλεχοςτης Ομόνοιας  ή του ΚΕΑΔ).

Γεμίσαμε το γραπτό με εισαγωγικά και παρενθέσεις γιατί χρειάζεται να κάνουμε και λίγο αντιπαράθεση των υποτιθέμενων και των συγκεκριμένων καταστάσεων.


Ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας επισκέφτηκε και το ιδιωτικό σχολείο της Χιμάρας (Βλέπετε, δεν μπορέσαμε να το κάνουμε δημόσιο-τι φταίνε οι παρενθέσεις).


Στη συνέχεια στην πόλη των Αγ. Σαράντα ο κ. Γκιουλέκας είχε μια συνάντηση με τον δήμαρχο Στέφανο Τσίπα. «Νιώθω βαθιά ικανοποίηση που βρίσκεστε σήμερα εδώ στην πόλη των Αγ, Σαράντα και που η επίσκεψη σας συμπίπτει με την εθνική γιορτή της Ελλάδος» τον καλωσόρισε ο κ. Τσίπας για να κάνει μετά μια εκτενή αναφορά στην κατάσταση του δήμου, την συμβίωση των ελληνικής καταγωγής πολιτών με της αλβανικής καταγωγής, για τις ελληνικές τάξεις που λειτουργούν από το 1993 κ. ά.


Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα είναι ένας ζωντανός οργανισμός της αλβανικής κοινωνίας και έχουμε σαν καθήκον ώστε την πλούσια κληρονομιά που μας άφησε η ιστορία και οι πρόγονοί μας να την καλυτερεύσουμε διαμέσου της παιδείας, ανάφερε ανάμεσα στ’ άλλα ο κ. Γκιουλέκας.


Ο  κ. Γκιουλέκας παρακολούθησε από κοντά το πώς εορτάζουν την εθνική τους εορτή οι Βορειοηπειρώτες. Πως πάλλει μέσα τους η πνοή του ’21, πως κληρονομήθηκε και λαμπαδηδρόμησε σε αντίξοες δικτατορικές και σατανικές συνθήκες, για πέντε δεκαετίες, η αγάπη για την Ελλάδα, η φλόγα για τους ένδοξουςήρωες του 21 και όλων των εποχών, πράγμα που το είδε με τις εκδηλώσεις στους Αγ. Σαράντα, Αργυρόκαστρο, Χιμάρα και Κορυτσά και κυρίως με την μαθητική παρέλαση των μαθητών της Δερβιτσιάνης.
 
(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

sfeva.gr 

Σχόλια