Περίεργα αλλά αληθηνά

-Η Βόρειο Ήπειρος είναι ΝΥΦΗ για την Ελλάδα και έχει ΠΕΘΕΡΑ την Αλβανία! Εμείς όμως στο χωριό μου, στην περιβόητη και δυναμική Δερβιτσάνη, λέγαμε και λέμε : ’’ Η νύφη κόρη δε γίνεται, κι’ ούτε η πεθερά μητέρα ’’ και αυτό μας διδάσκει πολλά. Γεννήθηκε με τεχνητή εξωσωματική εγκυμοσύνη και ο τοκετός έγινε με καισαρική τομή. Ο Καίσαρας είναι το πρώτο έμβρυο που εξήχθη από την κοιλιά της Μάνας και έγινε Μέγας και Τρανός. Η Βόρειο Ήπειρος; Θα είδομεν με τη διάβα του χρόνου, αν θα γίνει Μεγάλη και Τρανή, όπως ο Καίσαρας. Η γιαγιά μου έλεγε: ¨ Η καλή ημέρα, από το πρωί φαίνεται, πως θα πάει" 

-Η Β. Η.- ος είχε μια αρχή και κακή (έτσι όπως γεννήθηκε) και καλή διότι αντέδρασε δυναμικά και με αξιοπρέπεια, ας ήταν ακόμη στα σπάργανα. Με τη διάβα του χρόνου, ούτε σαν νύφη δεν είχε τη συμπαράσταση που θα έπρεπε από την Ελλάδα, ούτε τον απαιτούμενο σεβασμό και την πρέπουσα βοήθεια από την πεθερά την Αλβανία. Έτσι στάθηκε στα πόδια της μέχρι σήμερα να ζει και να προκόβει στις γνωστές συνθήκες επί έναν αιώνα και κάτι, διατηρώντας την αυθεντικότητά της και εκτελώντας με το παραπάνω τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά της και ως προς την Αλβανία και ως προς την Ελλάδα και πληρώνει και συνεχίζει να πληρώνει πολλά τη νύφη. Όμως, όλοι οι λαοί και οι κοινότητες ζητούν καλυτέρευση της ζωής τους και ένα καλύτερο μέλλον, έτσι και οι βορειοηπειρώτες παντού όπου βρίσκονται θέλουν και αισιοδοξούν ένα καλύτερο μέλλον, προσπαθούν με την καθημερινή τους εργασία, την εξυπνάδα και την υπομονή τους. Σαν άτομα δεν τα πάμε άσχημα και ασφαλώς έχομε πρόοδο σε σχέση με το χθες. Όμως το μέλλον εγκυμονεί αβεβαιότητες, προβληματισμούς και ανησυχίες που προέρχονται από τα προβλήματα στην Αλβανία και στην Ελλάδα, τα οποία δε λύνονται ατομικά και οικογενειακά αλλά συνολικά, σαν κοινότητα, σαν λαός, με σχέδιο και ισχυρή πολιτική ηγεσία, με ενιαία έκφραση και εθνική ενότητα. Προσωπικά πιστεύω ότι μπορούμε, διαφορετικά δε θα έκανα τον κόπο να έλεγα αυτά τα πολύ απλά και ολίγα, τα οποία με τα πολλά που λέγονται και γράφονται μπορεί να αποτελέσουν σημεία κοινής επαφής και κοινών συντονισμένων πρωτοβουλιών. Εξάλλου παρακολουθώ τη δυναμική παρουσία και συμμετοχή των νέων, οι οποίοι χρειάζονται και τη συμβουλή και τη συμπαράσταση των ηλικιωμένων, και την πείρα με τη σοφία τους.

-Όλοι το θέλουν αλλά λίγα γίνονται.

Οι αιτίες είναι:

Πρώτον, διότι στη δημοκρατία είναι πολύ δύσκολα να βρεθεί και να γίνει αποδεχτεί μια ενιαία κοινή πολιτική πρόταση και αντίστοιχο σχέδιο, λόγο ατομικών και στενών συμφερόντων, ιδεολογικών και πολιτικών προτιμήσεων.

Δεύτερον, τα ουσιαστικά συμφέροντά μας, δεν συμπίπτουν στο βαθμό του εφικτού με αυτά που θεωρεί αρκετά η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και ο ελληνικός λαός δε γνωρίζει καλά εμάς και τα προβλήματά μας.

Τρίτον, τις αλβανικές κυβερνήσεις και την Αλβανία, συμφέρει να υπάρχει και να έχει μια μικρή και αδύναμη ελληνική μειονότητα, για βιτρίνα στο εξωτερικό με την γνωστή εξωτερική πολιτική για εμάς, από τον καιρό του Χότζια, η οποία παραμένει αμετάβλητη και σταθερή , καθώς επίσης να ασκεί μια κάποια πίεση και ως προς την Ελλάδα (όπως και η Ελλάδα απέναντι στην Αλβανία). Επίσης η Εθνική Ελληνική Μειονότητα ήταν και παραμένει παράγοντας σταθερότητας για τη χώρα και την οικονομική της ανάπτυξη και πρόοδο και την πορεία προς την ένταξη στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

Τέταρτον, δεν υπάρχουν φωτισμένοι λόγιοι και πολιτικοί άνθρωποι, με όραμα και προγράμματα, που να έχουν στόχους εφαρμογής με θυσίες ακόμα και με την ίδια τη ζωή τους, έτσι ώστε να ενώσουν την πολύ μεγάλη πλειοψηφία με σύγκλιση απόψεων και ηγεσιών, με πειθαρχεία και τάξη, χωρίς να χτυπάει ο ένας το καρφί και ο άλλος το πέταλο και με κάθε ρουφηξιά καφέ να βγαίνει και ένα συμπέρασμα, να λένε και να γράφουν ότι τους έρχεται, με απλό λαϊκισμό, βρίζοντας τα πάντα και τους πάντες, από τα απλά και γνωστά πρόσωπα, μέχρι κόμματα και κυβερνήσεις, μη ξεκομμένοι από το χθες που θεωρούσαν την Ελλάδα σαν κοινό εχθρό μας. Τα ατομικά συμφέροντα ποτέ δεν πρέπει να τα ταυτίζομε με τα εθνικά και να γνωρίζομε τι θα προκύπτει με κάθε κίνηση, ακόμη και όταν σχετίζονται με τις αδικίες που πολλές φορές προέρχονται και από την μακρόχρονη οικονομική κρίση που περνάει η πατρίδα μας.

-Εύχομαι, να γίνουν και αυτές οι σκέψεις, ως σημείο αναφοράς για νέες πρωτοβουλίες προς εύρεση κοινής αποδεχτής λύσης και την ρεαλιστική εφαρμογή, για ένα καλύτερο μέλλον για όλους.


Κώστας Μακαριαδης,
31-Μαΐου-2014

Σχόλια

  1. K.Kwsta diabasa tis skepseis sou,alla den simfwno katholou. prwton i B.H. den einai nyfi tis Elladas alla einai Kori tis pou tin pantrepsane oi ksenoi gia simferonta tous sti Albania,defteron i B.H den stohebei na jinei megali kai trani zita elefteria kai dikaiomata tou laou tis, kai triton sti B.H yparxoun para poly fotismenoi politikoi antropoi kai neoi kai paloi pou mporoun na efarmosoun kai na thisiastoun gia tous stoxous tis B.H. alla i klika pou exei poulithei ,exei prodosei kai exei boleftei stis karekles pou tous exoun prosferei apo to 1943 mexri simera tous polemaei,alla kathe ti exei to telos tou, emeis elpizome kai perimenome.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών