Διαπιστώσεις...
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ
• Στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου του Ιουνίου θα διεξαχθούν δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, οι οποίες θα διενεργηθούν με τον νέο νόμο (κάτι σαν τον Καλλικράτη στην Ελλάδα). Είναι επόμενο οι εκλογές αυτές να επηρεάζουν άμεσα και τον μειονοτικό χώρο, διότι παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που οφείλουν να απασχολήσουν τους παράγοντες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Η ιστορική ευθύνη για τον Πρόεδρο και το Γενικό Συμβούλιο της «Ομόνοιας» και για τα στελέχη της Μειονότητας είναι μεγάλη, σε μια περίοδο, μάλιστα, που ανακοινώθηκε επίσημα η συνεργασία του Σοσιαλιστικού Κόμματος με το Κόμμα των Αλβανοτσάμηδων (Κόμμα της Δικαιοσύνης, Ένταξης και Ενότητας).
Η σύσκεψη του Γεν. Συμβουλίου της «Ομόνοιας» για κοινή υποστήριξη υποψηφιοτήτων από τα Κόμματα ΚΕΑΔ και ΜΕΓΚΑ απέβη άκαρπη. Η «Ομόνοια» οριστικοποίησε τις υποψηφιότητες στους Δήμους που υπάρχουν συμπαγείς ή έντονο ελληνικό στοιχείο. Τα δύο ελληνικά κόμματα κατεβάζουν δικούς τους υποψηφίους. Δυστυχώς, η ενωτική κάθοδος στις τοπικές εκλογές απέτυχε και τα αποτελέσματα προοιωνίζονται αρνητικά. Τα λάθη του παρελθόντος συνεχίζουν να στοιχειώνουν την Μειονότητα, οι στρατηγικές πολιτικές των παραγόντων αποβαίνουν κάθε φορά εις βάρος των Βορειοηπειρωτών.
Η από κοινού κάθοδος των ελληνικών κομμάτων στις εκλογές, προς στιγμή, ικανοποίησε τους Έλληνες της Μειονότητας. Επρόκειτο για μια εθνική πράξη ευθύνης, για την οποία για χρόνια αγωνιζόμαστε. Όμως, η σύμπνοια, η ομοψυχία και η συναδέλφωση, που θα έφεραν ευεργετικά αποτελέσματα, τόσο στον Βορειοηπειρωτικό χώρο, όσο και σε άλλα μέρη που υπάρχουν σημαντικοί ελληνικοί πληθυσμοί και πάλι απομακρύνθηκαν.
Οι Βορειοηπειρώτες δικαιολογημένα ανησυχούν για τα αποτελέσματα των εκλογών. Η αναπαραγωγή λαθών του παρελθόντος δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Δυστυχώς, παραμένουμε αμετακίνητοι σε στραβλές τοποθετήσεις και δεν κοιτάζουμε μπροστά. Όταν όλοι, ανεξάρτητα από πολιτική ή ιδεολογική τοποθέτηση, συσπειρωθούν γύρω από την «Ομόνοια», αφήνοντας κατά μέρος αντιθέσεις και προσωπικές μικροφιλοδοξίες, όταν η ασυνεννοησία δεν προοιωνίζεται τίποτε καλό για τους πολύπαθους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, όταν οι τέτοιες επιφανειακές διαφοροποιήσεις δίνουν τροφή στους εχθρούς να επιχαίρουν, τότε, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι ανάγκη τα στελέχη του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού να ομονοήσουν και να επιδιώξουν μόνο το συμφέρον της μειονότητας.
Ο καθορισμός των θέσεων και των ορίων του Βορειοηπειρωτικού χώρου είναι ένα σοβαρό θέμα και η ευθύνη για τη λύση του βαρύνει αποκλειστικά τα στελέχη της μειονότητας. Η άσκηση πολιτικής να βασίζεται στην οικονομική ανάπτυξη και πολιτισμική ανέλιξη των μειονοτικών, γεγονός που θα βοηθήσει, μέσα σε εχθρικό περιβάλλον που ζουν, να κρατήσουν τις παραδόσεις τους και την ελληνικότητά τους. Μακριά από ιδεοληψίες και μέσα από πατριωτικές διεργασίες να αγωνιστούν από κοινού για ένα αίσιο αποτέλεσμα στις εκλογές, να εκλέξουν δηλαδή τους καλύτερους, που θα επωμισθούν το βάρος της ευθύνης για την παρουσία του μειονοτικού στοιχείου στον τόπο του.
Εάν δεν συσπειρωθούν όλοι γύρω από την «Ομόνοια», που εκπροσωπεί το συμφέρον του συνόλου των Βορειοηπειρωτών και θέτει στόχους για την επίτευξη των σκοπών της, τότε δεν βλέπουμε τον λόγο υπάρξεων της οργάνωσης αυτής. Οι Βορειοηπειρώτες δεν έχουν ανάγκη από μια διακοσμητική οργάνωση που παραμένει μακριά από τα δρώμενα στον τόπο, αλλά από ένα όργανο στο οποίο εκπροσωπούνται όλοι οι Βορειοηπειρώτες, χωρίς κομματικές, ή άλλες διακρίσεις. Μόνο τότε η «Ομόνοια» θα μπορέσει να παίξει τον πατριωτικό της ρόλο και να αγωνιστεί για την επίλυση των προβλημάτων.
Για να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις στα προβλήματα απαιτείται ρεαλισμός και συσπείρωση όλων των δυνάμεων μπροστά στην απειλή να μην εκλεγούν Έλληνες δημοτικοί άρχοντες. Η επίτευξη αυτού του στόχου δεν θα πραγματοποιηθεί με διασκορπισμένες τις μειονοτικές δυνάμεις.
Η επίκληση της ενότητας και της ουσιαστικής συνεννόησης μεταξύ των δυνάμεων του χώρου μας αποτελεί υπόθεση ουσίας για το παρόν και το μέλλον του τόπου. Με στερεούς προσανατολισμούς, με τόλμη και αποφασιστικότητα, απαλλαγμένη από κομματικά στερεότυπα και άλλες εξαρτήσεις, η «Ομόνοια», με την υποστήριξη όλων των στελεχών, μπορεί να δώσει θετικές απαντήσεις.
Ίσως θεωρηθεί ότι αυτό είναι δύσκολο, δεν έχει ελπίδες πραγματοποίησης, αφού στην αδυναμία αυτή συνηγορεί και η νοοτροπία του Βορειοηπειρωτικού κόσμου, ο οποίος, σε τέτοιες εκλογές, επιλέγει τους εκπροσώπους του με προσωπικά κριτήρια. Αυτά τα λάθη, τα ιδιοτελή, τα προσωπικά και άλλα παρεμφερή συμφέροντα, μπορούν να διορθωθούν όταν η «Ομόνοια» πάρει σωστές θέσεις και οι Έλληνες ψηφοφόροι κατανοήσουν τις ορθολογικές και πατριωτικές τοποθετήσεις.
Επειδή κυριαρχεί σύγχυση μεταξύ των Ελλήνων της Μειονότητας τόσο στην οικονομική όσο και στην πολιτική ζωή, επειδή γεωγραφικώς οι μειονοτικές περιοχές βρίσκονται σε ξένη επικράτεια και επειδή ακόμη στη χώρα παρατηρούνται διαταράξεις, θέματα σοβαρά, από τα οποία εξαρτάται η επιβίωση της μειονότητας, όπως είναι οι τοπικές εκλογές, είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να προβληματίσουν τους βορειοηπειρωτικούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν υποχρέωση να σταθμίσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων που επιτάσσουν οι καιροί. Είναι βαθιά ριζωμένες οι αξίες στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, μπορούν να αντέχουν στις αντιξοότητες και στον χρόνο και να συνεχίζουν την ιστορική τους διαδρομή στον τόπο τους, παρά τις φαινομενικές διαφορές.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών