ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

του ΠΑΝ. ΜΠΑΡΚΑ
ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ - ΟΜΟΝΟΙΑ ΑΤΥΠΗ ΒΟΥΛΗ
ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΤΗ Ή ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ -
Οι εκλογές τέλειωσαν!
Εκείνο που αναμενότανε μετά αυτών ήταν να ακούγαμε τις τοποθετήσεις των ηττημένων και νικητών, όχι επειδή είναι μετεκλογικό πολιτικό συνήθεια, ούτε για να δικαιολογήσουν την νίκη ή την ήττα τους, αλλά για να δείξουν το ήθος τους σε σχέση τους με το πολιτικό εθνικό χρέος.

Ακολούθησε και συνεχίζεται η σιωπή, μια σιωπή που επιβεβαιώνει ότι η νίκη επί του μεγαλύτερου κακού, που ήταν ο Ντούλες και το δικό του κατεστημένο, μπορεί να την αξιοποιηθεί από τους νικητές, προς υπηρέτηση του δικού τους στόχου, που ήταν απλώς η νίκη. Αν συνεχιστεί, όμως έτσι, είναι σίγουρο ότι σύντομα θα καθιερωθεί και σε ντε φάκτο το μικρότερο κακό σε μεγέθυνση και θα χαθεί η ελπίδα για ένα καλύτερο και αξιοπρεπές εθνικό μέλλον.
Πάντως, είναι πασιφανές ότι στις εκλογές αυτές, παρά τις όποιες διαστρεβλώσεις, επισημάνθηκε και επιβλήθηκε με τη ψήφο (ύστερα από πολλοστή φορά) το μήνυμα της λαϊκής βούλησης να φύγει από τη μέση ο βασικός υπαίτιος της διάσπασης, που ήταν, όπως αναφέραμε η κλίκα του Ντούλε, ανοίγοντας το δρόμο για αλλαγές που θα εγγυηθούν το μέλλον. Οι Έλληνες με την ψήφο τους, όπως και άλλοτε, διέπραξαν το χρέος τους. Εναπόκειται τώρα στους άλλους παράγοντες να υλοποιήσουν το δεύτερο σκέλος του μηνύματος, - την εξασφάλιση της προοπτικής. Η αδράνειά τους και η σιωπή τους όμως δηλώνει ότι, ή δεν έχουν όραμα, ή βλέπουν την Ομόνοια που ζητούν οι Έλληνες ως απειλή για τη θέση και το ρόλο τους. Ταυτόχρονα οι βαριά ηττημένοι περιμένουν το λάθος των νικητών για να μπορέσουν να ανακυκλωθούν εκ΄νέου στην πολιτική επικαιρότητα της ε.ε. μειονότητας. Η χρονοβόρα σιωπή των νικητών και η αδράνειά τους για να κινηθούν προς τις απαιτούμενες αλλαγές που θα διασφαλίσουν την ενότητα μέσω καθιέρωσης κοινών εθνικών στόχων, να ωφελήσει την ομάδα Ντούλε να αναλάβει πρωτοβουλίες, ως ο εκ΄νέου πλέον αναντικατάστατος.
Επίσης διαφαίνεται ο κίνδυνος ώστε να επινοηθεί η ενότητα που προτάσσουν η ιστορική στιγμή, οι εξελίξεις γύρω μας και η βούληση των απλών Ελλήνων, ως μηχανική συνένωση των κομματιών της διάσπασης, που σημαίνει να τα βρουν οι πολιτικοί μεταξύ τους. (Εκείνοι όταν το επέβαλαν τα συμφέροντά τους τα βρήκαν μεταξύ τους.) Πιστεύω ότι ένα τέτοιο τεχνητό κατασκεύασμα, όχι μόνο θα αποτελέσει το λάθος και το άλλοθι για την ανακύκλωση όλου του κατεστημένου και τη διατήρηση της ουσίας της διάσπασης, (η εμπειρία επιβεβαιώνει με μαθηματική ακρίβεια ότι θα φέρει σύντομα μια «θεσμική» διάσπαση που θα σκοτώσει την όποια ελπίδα για πραγματική εθνική ενότητα και ομοψυχία.
Ασφαλώς, απαιτείται ένας άλλος δρόμος που να εγγυάται την πραγμάτωση της ελπίδας (ως εθνικής υπαρξιακής προϋπόθεσης) ως μια οργανική ενότητα και όχι μηχανική ενότητα.
Χρειάζεται ωστόσο ένας θεσμικός φορέας, απ΄ όπου μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει. Θέλω να πιστεύω ότι ένας τέτοιος θεσμικός φορέας είναι ο Πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ (ο συγκεκριμένος).
Με ρωτούν τελευταία διάφοροι συνομιλητές, οι οποίοι ναι μεν θέλουν την ενότητα (την οργανική) αλλά δεν πιστεύουν ότι μπορεί να επιτευχθεί. Βλέπουν ότι ο Ντούλες έφυγε, αλλά φοβούνται τον Ντουλεϊσμό ο οποίος επί 20 χρόνια έκανε μεγάλη ζημιά και τώρα παραμονεύει σε κάθε γωνιά.
Η απάντηση μου είναι απλή. Η ενότητα και ομοψυχία είναι θέμα εθνικού έργου που να ικανοποιεί τα συμφέροντα του ατόμου και του συνόλου των Ελλήνων, κάτι το οποίο δεν ακούσαμε και δεν είδαμε, ούτε στην νικηφόρα αυτή προεκλογική εκστρατεία.
Αν θα ήμουν εγώ πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ αυτή τη στιγμή θα προετοίμαζα και θα καλούσα ένα Συνέδριο όλων των Ελλήνων με την ιδέα ότι όλοι ανήκουμε στην ΟΜΟΝΟΙΑ διότι όλοι ήμαστε Έλληνες και ο Ελληνισμός έχει ανάγκη απ΄ όλους μας. Ωστόσο, όμως το Συνέδριο θα οργανώνονταν πάνω σε ένα πλαίσιο αρχών και στόχων που θα εγγυούνταν την οργανική ενότητα των Ελλήνων και θα εξασφάλιζε τις καλύτερες προϋποθέσεις ικανοποίησης και πραγμάτωσή της μέσα από την μαχητικότερη και αποτελεσματικότερη διεκδίκηση των εθνικών δικαιωμάτων.
Ένα τέτοιο πλαίσιο αρχών είναι το γνωστό ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ- ΟΜΟΝΟΙΑ ΑΤΥΠΗ ΒΟΥΛΗ. Έχει συνταχτεί πριν ακριβώς από 14, τον Ιούλιο του 2001. Αποτελεί μια συνέχεια της ιδέας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ του 1991, λαμβάνοντας υπόψη τα λάθη που είχαν πλέον εδραιωθεί. Στο σκεπτικό αυτό, όπως το πρόγραμμα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ του 1991 δεν ξεπεράστηκε ποτέ από τις ηγεσίες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που ακλούθησαν μετά το 1992, οι οργανωτικές αρχές και πρόγραμμα του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ αποχτούν ένα αδιαμφισβήτητο ιστορικό μέλλον. Ήδη, παρά το γεγονός ότι από τότε που συντάχτηκαν οι προγραμματικές και καταστατικές αρχές του πέρασαν 14 χρόνια, είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρο.
Την ιδέα του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στήριξαν τότε, το 2001, όλοι οι τοπικοί άρχοντες, που εκλέγονταν με την ΟΜΟΝΟΙΑ, έλληνες μειονοτικοί βουλευτές σε άλλα κόμματα, επιχειρηματικός κόσμος, στελέχη και διανοούμενοι του τόπου μας, πολλά μέλη του τότε Γενικού Συμβουλίου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Όμως, η δύναμη της Ελλάδας, που στήριζε τότε με φανατισμό το Ντούλε και άλλους φορείς την πολιτική των οποίων ο Ντούλες εξυπηρετούσε, εμπόδισαν την ευόδωση του. Η εφαρμογή του επιχειρήθηκε ξανά το 2007-8 αλλά και πάλι ναυάγησε.
Πιστεύω ότι τώρα η κατάσταση είναι ώριμη, έστω και μετά από 15 χρόνια, να δεχτεί την πραχτική εφαρμογή της πρότασης.
Από την άλλη πλευρά, όλοι επικαλούνται την ιδέα αυτή ως μονόδρομο. Η πρότασή μας προβλέπει όλη τη δομή σε πρόγραμμα, καταστατικό, οργάνωση και δημοκρατικές δικλείδες ασφαλείας που δεν θα επιτρέψουν την εκ΄νέου ολίσθηση.

Βρείτε στο ακόλουθο αρχείο όλες τις λεπτομέρειες σε αρχές, πρόγραμμα, καταστατικό, οργάνωση.


ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ,
Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΑΝΗΚΕΙ  ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
 






   Η ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ ΟΜΟΝΟΙΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ                           
   Άτυπη Βουλή


ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΥ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

Στηρίζεται στην ιδέα ίδρυσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, η οποία επέλεξε  το  εθνικό κριτήριο ένωσης και συνεργασίας των Ελλήνων προς την επίλυση των προσδοκιών της Ε. Ε. Μειονότητας, δίνοντας το δικαίωμα συμμετοχής και αγώνα σε όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης.

           
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

                                                Αύγουστος  2001

Σημείωση Φλεβάρη 2012
Το κείμενο σύνταξε και προώθησε ο Παναγιώτης Μπάρκας.
Η εφαρμογή του προχώρησε  σε μεγάλο βαθμό το 2001, αλλά σταμάτησε μετά από σκληρή παρέμβαση της πρεσβείας στα Τίρανα και την νυν ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και ΚΕΑΔ.
Δεύτερη προσπάθεια για την εφαρμογή της ίδιας ιδέας έγινε το 2007-2008, μάλιστα με την άμεση μεσολάβηση του Υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα. Ναυάγησε διότι τα συμφέροντα του κατεστημένου που βολεύεται απ΄ αυτή την κατάσταση στην ε.ε. μειονότητα υπερίσχυσαν.


ΚΑΛΕΣΜΑ  ΓΙΑ ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΠΡΑΞΗ


«Η πατρίς θέλει ανταμείψει τα ευπειθεί και γνήσιά   της τέκνα  με τα βραβεία  της δόξης  και τιμής’ τα δε απειθή και κωφεύοντα εις την τωρινήν της πρόσκλησιν θέλει  αποκηρύξει ως νόθα…. και θέλει παραδώσει τα ονοματάτων, ως άλλων προδοτών, εις τον αναθεματισμόν και κατάραν των μεταγενέστερων»

        ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ
   την 24 Φευραρίου  1821
Πιστεύοντας στο βάθος της ψυχής ότι η πίστη υπέρ πατρίδος υπερέχει των ιδεολογικών πιστεύω, προσωπικών φιλοδοξιών και συμφερόντων, ότι στην Πατρίδα μόνο προσφέρεις, τίποτε από αυτή δεν ζητάς,
Συνειδητοποιώντας   ότι  αντίπαλός μας  δεν είναι ο εαυτός μας, αλλά εκείνοι που θέλουν και χαίρονται για την αλληλοεξόντωσή μας
Διαπιστώνοντας ότι  με τον τρόπο πως συγυρίσαμε  τις τύχες του τόπου μας και τον εαυτόν μας, δεν είμαστε αντάξιοι των προγόνων μας και της δόξας  της Πατρίδας  και του Γένους μας,
Βλέποντας  ότι η ιστορία, τα δίκαια μας όπως και οι καιροί και οι λαοί γύρω μας  μάς προκαλούν  προς  ανάληψη των τυχών  στα χέρια μας, «φαινόμενοι έτσι άξιοι της προπατορικής αρετής» και στους παρόντες καιρούς. 
Δεσμεύομαι σήμερα  εν’ όψη της συνείδησης μου και της ορθόδοξης πίστης ότι  πιστός στην αρχή «ΜΑΧΟΥ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ», θα αγωνιστώ για την επίτευξη μεταξύ των Ελλήνων της ενότητας, ομοψυχίας και σύμπραξης  με σωφροσύνη, ικανότητα και παλικαριά για τον σεβασμό και εφαρμογή του παρόντος ΧΑΡΤΗ  και των δίκαιών μας. Είμαι ταυτόχρονα έτοιμος να υποστώ κάθε συνέπεια σε περίπτωση που οι πράξεις  και η συμπεριφορά μου εμποδίζουν  και βλάπτουν τον κοινό αυτό σκοπό.
Ανάμεσά μας ο καλύτερος είναι όποιος ικανότερα  υπερασπισθεί τα δίκαια μας και ωφελιμότερα αυτά προωθήσει. Στη Βουλή μας  αυτή ας στείλουμε τους καλύτερούς μας  και εκεί ας κρίνουμε όλες μας τις πράξεις, αφαιρώντας πρώτα τα ολοκληρωτικά τείχη του φανατισμού και της διάσπασης  που υψώσαμε με τα χέρια μας στην οικογένεια, στη γειτονιά…τον  Ελληνισμό.


 Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

ΜΕΡΟΣ   ΠΡΩΤΟ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
 εισαγωγή

Οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2001 στη χώρα, μετά από  τις δημοτικές τον Οκτώβριο του 2000, (Και όσες μεσολάβησαν μέχρι και το 2011) απέδειξαν με την μεγαλύτερη σαφήνεια ότι το κλίμα εσωστρέφειας που παρατηρούνταν επί χρόνια στον επίσημο πολιτικό φορέα της Ε. Ε. Μειονότητας μετατράπηκε σε ζοφερό κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ των Ελλήνων ενταγμένων σε δύο στρατόπεδα σκληρά πλέον εδραιωμένα. Ταυτόχρονα, κοινοί διαπίστωση μεταξύ των Ελλήνων παραμένει η έντονη ανησυχία εξεύρεσης λύσης, ενωτικής με την προοπτική  συσπείρωσης και επιστράτευσης  όλων των Ελλήνων προς κοινούς αγώνες.
Γεννήτρια του κλίματος αγεφύρωτης αντιπαράθεσης παραμένουν δυστυχώς οι  πολιτικές ηγεσίες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και άλλοι πολιτικοί παράγοντες  του χώρου.
Το έδαφος καλλιέργειας του κλίματος αντιπαράθεσης στηρίζεται  στην ιεράρχηση κατά αναστραμμένο τρόπο των στρατηγικών στόχων  μιας Εθνικής Μειονότητας.
 Η πρόοδος της Εθνικής Ύπαρξης ως πρωταρχικός  στόχος μιας εθνικής μειονότητας, στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα έχει υποβαθμιστεί και αντικατασταθεί από ιδιοτελή συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες σερβιρισμένα με ιδεολογική χροιά ή επικαλούμενα εθνικές αρχές και πατριωτικά πιστεύω.
Από την άλλη πλευρά τα αγαθά και οι υπηρεσίες προς την καλύτερη επιβίωση της Ε. Ε. Μειονότητας, ή  προς την  διεκδίκηση των δικαιωμάτων της από την μια ή την άλλη παράταξη,  δεν έχουν καμιά σημασία, καμιά αξία  και συμφέρον για την Ε. Ε. Μειονότητα όταν δεσπόζει η διάσπαση και η τάση αλληλοεξόντωσης.
Το δυσάρεστο είναι  ότι  στη σύγκρουση αυτή με θύμα  την  ίδια την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, έχουν απορροφηθεί όλες οι δυνάμεις και ενέργειες, εσωτερικές και εξωτερικές, ο αλβανικός και ο ελληνικός παράγοντας για τις οποίες έχει ανάγκη  για την Εθνική του ύπαρξη ο Ελληνισμός της Αλβανίας.

Η  Ε.Ε.Μ  έχει ακόμα ανάγκη από μια αυθεντική οργανωμένη   και ισχυρή  πολιτική εκπροσώπηση.

Την ύπαρξη του εν΄λόγω θεσμού επιβάλουν οι συγκεκριμένες ιστορικές εξελίξεις, ενώ  η μέχρι τώρα μεταπολιτευτική πορεία έχει  επιβεβαιώσει την ανάγκη ενός συγκεντρωτικού θεσμού, αλλά σε πραγματικά δημοκρατικά πλαίσια εκπροσώπησης του συνόλου του Ελληνισμού της Αλβανίας.

Αυτό απορρέει:

α-Από την κρίσιμη κατάσταση στην οποία  βρίσκετε  η Ε. Ε.Μ στην Αλβανία, πλέον ως ύπαρξη και την αναγκαιότητα να μετατραπεί  σε υπολογίσιμο παράγοντα σε όλα τα επίπεδα στο αλβανικό κράτος, στις διμερείς σχέσεις και στην ευρύτερη περιοχή.
 β - από την ίδια την κατάσταση στην οποία  βρίσκεται το Αλβανικό κράτος και στο πλαίσιο αυτό, από την κατάσταση του επιπέδου σεβασμού των ανθρωπίνων, μειονοτικών  και εθνικών δικαιωμάτων.
            Η   Ε Ε Μ  δεν  πρέπει να είναι επ΄ αορίστου όμηρος των εσωτερικών δυσμενών καταστάσεων και εξελίξεων του αλβανικού κράτους, και όταν μάλιστα για τις ίδιες καταστάσεις είναι διάχυτη η ανησυχία των ίδιων των Αλβανών. Τόσο το περισσότερο όταν τελευταία ο αλβανικός εθνικισμός, ο οποίος εκδηλώνεται ως ανθελληνισμός έχει εύκολο στόχο και θύμα τον Ελληνισμό στην Αλβανία.
            γ - Οι εξελίξεις στην περιοχή  επιβάλουν την ευθύνη των ιστορικών υποχρεώσεων και των παρόντων αντάξιων αντιμετωπίσεων και χειρισμών των οποιοδήποτε εξελίξεων.
Τόσο το περισσότερο όταν η  Ε.Ε.Μ  δεν πρέπει να αποτελέσει , ως αυτοσκοπό ή για συμφέροντα τρίτων, τον αποσταθεροποιητικό παράγοντα για το Αλβανικό κράτος. Αυτό δεν αναιρεί την αναγκαιότητα να αγωνιστεί για την τύχη της και την κυριαρχία της
δ - Η αναγκαιότητα αυτή απορρέει ταυτόχρονα από το ίδιο το πρόγραμμα και το βασικό στόχο της Ε.Ε. Μειονότητας, την  ειρηνική συνύπαρξη με τον Αλβανικό λαό, μέσω της ένταξης στην αλβανική κοινωνία, διατηρώντας άθιχτη και αναπτύσσοντας την εθνική ταυτότητα, μη αγνοώντας ταυτόχρονα τα ιστορικά κεκτημένα της
ε - Από την αναγκαιότητα της λειτουργίας της δημοκρατίας και σεβασμού της άλλης  άποψης.
ζ - Από τα ίδια διδάγματα της μακραίωνης ιστορίας, ακόμα από τους μύθους και θρύλους αυτού του τόπου, όπου για την γενεαλογική – εθνική επιβίωση και για την επίτευξη κάθε νίκης με τους αντιπάλους, προηγούνταν της άμεσης αντιπαράθεσης, η εξυπνάδα, η σωφροσύνη, η ενότητα, η ανοχή και η ικανότητα.
η- Από τον τρόπο οργάνωσης των πιο πετυχημένων κοινοτήτων στον κόσμο, οι οποίες από τη στάχτη δυο χιλιάδων χρόνων επανίδρυσαν χαμένα κράτη.
θ– Από την ανάγκη αντιμετώπισης των πολλαπλών καθημερινών προβλημάτων  του ατόμου και του συνόλου της Ε. Ε. Μειονότητας.


                                                            ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ                                      
 Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΘΕΣΜΟΥ


1. ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ  ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ  & Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ



Το ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, είναι το φόρουμ για την εφαρμογή στην πράξη  της ιδέας για την εθνική ενότητα, υπό την αρχή:-  τον Ελληνισμό αποτελούν όλοι οι έλληνες, ο Ελληνισμός έχει ανάγκη από όλους τους Έλληνες, ο Ελληνισμός ανήκει σε όλους τους Έλληνες.

 Μάχεται για την ενότητα και συνεργασία μεταξύ τους, μέσω του σεβασμού και υπολογισμού της άλλης άποψης με γνώμονα τα συμφέροντα του συνόλου των Ελλήνων.

Την σύνθεσή του αποτελούν Έλληνες της Αλβανίας, ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης. Διαθέτουν το απαιτούμενο κύρος, θέση  και επίπεδο     και δεσμεύονται ότι με την μέγιστη αφοσίωση και αποφασιστικότητα θα συμβάλουν στην σύνθεση του θεσμού, μέσα από κανονισμούς και όρους που θα εγγυούνται  την ιδέα  της ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ.

Το πιστεύω του κάθε μέλους του κινήματος αποτελεί το «ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΠΡΑΞΗ»

Το κίνημα θα εκτίνει την δράση του σε όλον τον Ελληνισμό της Αλβανίας ως φορέας  της ιδέας της ενότητας μεταξύ των Ελλήνων.

Θα έχει δικές του οργανωτικές και ηγετικές δομές τις οποίες θα αποφασίσει και ψηφίσει η ολομέλεια των μελών του φόρουμ ή του κινήματος. Η Ολομέλεια του Κινήματος θα αποφασίσει  επίσης αν χρειαστεί να αναγνωριστεί επίσημα το Κίνημα.
Παράλληλα με τις προσπάθειες για την εδραίωσή του, θα αγωνιστεί για την συγκρότηση των θεσμών ενός ευρύτερου πλουραλιστικού  συγκεντρωτικού θεσμού (Άτυπης Βουλής), που στην ουσία θα αποτελεί την εφαρμογή στην πράξη των θεσμών  και κανόνων που θα εγγυούνται  την εθνική ενότητα.

Η εφαρμογή στην πράξη της ιδέας της ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ στο Πλουραλιστικό Συγκεντρωτικό Θεσμό (Άτυπη Βουλή), στηρίζεται στις συγκεκριμένες καταστατικές δομές και πρόγραμμα.

Οι βασικές ενωτικές καταστατικές και προγραμματικές αρχές αποτελούν και τις ίδιες τις αρχές του Κινήματος.

Για την επίτευξη του στόχου του το Κίνημα θα επικοινωνήσει με όλες τις παρατάξεις.  Δεν θα είναι τα πρόσωπα, ή οι ηγετικές του δομές σε ρόλο μεσολαβητή, αλλά η ενωτική ιδέα.  
Στην προσπάθειά του το κίνημα θα σέβεται την αρχή της ελευθερίας της σκέψης και ιδεολογικού πιστεύω, χωρίς να διαπραγματευτεί την ιδέα της Εθνικής Ενότητας.

Με τη σύσταση του συγκεντρωτικού θεσμού, το Κίνημα θα δράσει στους κόλπους του ως τμήμα της πλουραλιστικής δομής του.



                  2.   ΝΕΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ως Άτυπη Βουλή
             
Βασικό στόχο έχει να αποτελέσει πράξη την αρχή ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

 Ο νέος θεσμός-άτυπη βουλή στηρίζεται στην ιδέα ίδρυσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, η οποία επέλεξε το εθνικό κριτήριο ένωσης και συνεργασίας των Ελλήνων προς την επίλυση των προσδοκιών της Ε. Ε. Μειονότητας, δίνοντας το δικαίωμα συμμετοχής και αγώνα σε όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης.

 Η δεκάχρονη (εικοσιπεντάχρονη) πικρή εμπειρία στην εξυπηρέτηση από τις ηγεσίες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ της ιδέας – εθνική ενότητα επιβάλει σήμερα την  συγκρότηση ενός φορέα που θα λειτουργεί μέσα από συγκεκριμένους, και απαραβίαστους δημοκρατικούς κανόνες, δοκιμασμένους στην πράξη από την ίδια την ανθρώπινη κοινωνία.

Ο θεσμός άτυπη-βουλή θα εξυπηρετεί το σύνολο του Ελληνισμού συμπεριλαμβάνοντας όλους τους Έλληνες, αδέσμευτους ή δεσμευμένους κομματικά,  οργανωμένους σε άλλες ομάδες και παρατάξεις, ιδεολογικές ή μη, καθώς και τον οικονομικό και διανοητικό παράγοντα.

Οι συγκροτημένες παρατάξεις, βάση ιδεολογικής τοποθέτησης ή άλλων συμφερόντων, καθώς και τα αδέσμευτα μέλη στην Άτυπη Βουλή θα λειτουργούν  σεβόμενα και εφαρμόζοντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και καταστατικό. Το πρόγραμμα και καταστατικό θα ρυθμίζει τους βασικούς στόχους, τους θεσμούς και την λειτουργία τους, καθώς και τους κανονισμούς για την εγγύηση της λειτουργίας βάση της αρχής του πλουραλισμού. Το σύνολο αυτό αρχών θα αποτελεί το «σύνταγμα» της Άτυπης Βουλής.

            Η κάθε παράταξη, σεβόμενη το «σύνταγμα» της άτυπης Βουλής, δικαιούται να έχει δικό της πρόγραμμα και καταστατικό ως συγκεκριμένες εκδοχές για την αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων της Ε.Ε.Μ, όπως και δικό της εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας. Έτσι στην άτυπη Βουλή να ανταγωνίζονται τα διαφορετικά προγράμματα και ιδέες.

            Οι συγκροτημένες παρατάξεις, όπως και τα αδέσμευτα μέλη δε  στερούνται του δικαιώματος να έχουν σχέση και συνεργασία με άλλα κόμματα και φορείς, εντός και εκτός της χώρας. Θεσμική υποχρέωσή τους στις σχέσεις αυτές, παραμένει η προώθηση των συμφερόντων της Ε.Ε.Μειονότητας και ο σεβασμός του «συντάγματος» της Άτυπης Βουλής.

Το «άτυπη» πάντως δεν σημαίνει ότι οι μετάσχοντες στην «Βουλή δεν έχουν δικαίωμα απόφασης για τις τύχες της Ε.Ε. Μειονότητας. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναγνωριστεί επίσημα, ως «βουλή» από το αλβανικό κράτος.



             

Η αρχή συγκρότησης της άτυπης βουλής ξεκινάει από τους αιρετούς ή τους τοπικούς άρχοντες (νυν και πρώην) όλων των επιπέδων.

Αυτό διότι :
α. Οι αιρετοί εκφράζουν, τουλάχιστον προς το παρόν, (το 2001) όλο το «ιδεολογικό» φάσμα στο χώρο μας.
β. αποφεύγεται η ύπαρξη παράλληλων εκπροσώπων όπως μέχρι σήμερα, (ΟΜΟΝΟΙΑ , ή άλλα κόμματα από την μια πλευρά, τοπικοί άρχοντες από την άλλη κλπ)
γ. αποφεύγεται η ύπαρξη μερικών παράλληλων οργανώσεων στις κοινότητές μας, ο φανατισμός και η αλληλοφαγωμάρα μεταξύ τους, όπως επίσης και το χάος των εκλογών με τα περίπου ίδια άτομα για διάφορες οργανώσεις, το χάος των εκπροσώπων, κλπ.
δ. Οι αιρετοί ψηφίζονται μέσα από κρατικούς θεσμούς και από όλους τους Έλληνες, τους οποίους εκπροσωπούν επίσημα.



                          3. ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Η ΟΜΟΝΟΙΑ άτυπη βουλή θα ξεκινάει από έναν μόνιμο αριθμό αντιπροσώπων που θα αποτελούν την ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ.
Προτείνουμε τον αριθμό 200 για τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης με την ακόλουθη σύνθεση: 
Η κάθε οργανωμένη ομάδα, αναγνωρισμένη ή όχι επίσημα, θα έχει από μέλη στη Γενική Συνέλευση και θα εκπροσωπείται στα ηγετικά της όργανα.§
Εκτός από τα πρωταρχικά 7 μέλη, μπορεί να συγκεντρώσει και συσπειρώσει γύρω της και άλλους σταθερούς υποστηρικτές, μέλη της Γενικής Συνέλευσης, που θα αποτελούν την παράταξη, ή  συγκεκριμένους ψήφους σε συγκεκριμένα θέματα

Το 70 τοις εκατό των υπολοίπων μελών θα αποτελούν οι αιρετοί όλων των επιπέδων. Τα σύνολο των μελών τοις 70 τοις εκατό χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, σε άμεσα μέλη (χωρίς εκλογή) και με εκλογή

Ιδιότητα άμεσου μέλους της Γεν. Συν. (χωρίς εκλογή)

 Άμεσα μέλη της Γενικής Συνέλευσης είναι οι Βουλευτές, δήμαρχοι, έπαρχοι, πρόεδροι επαρχιακών συμβουλίων, ελληνικής καταγωγής, καθώς και οι ελληνικής καταγωγής εκλεγμένοι ως πρόεδροι αντιπρόεδροι δημαρχιακών, νομαρχιακών και περιφερειακών συμβουλίων. 
Το δικαίωμα άμεσου μέλους (χωρίς εκλογή) χαίρουν επίσης οι πρόεδροι ελληνικών κοινοτήτων άνω  των πεντακοσίων εγγεγραμμένων κατοίκων.

Στην ίδια κατηγορία συμπεριλαμβάνονται επίσης όσοι διετέλεσαν ως εκλεγμένοι, από πρώην βουλευτές μέχρι έπαρχους, Έλληνες υπουργοί και υφυπουργοί και πρόεδροι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και δεν ξεπερνούν τον αριθμό 15. Σε αντίθετη περίπτωση, τότε εκτός από τους πρώην βουλευτές και πρώην προέδρους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, οι οποίοι δεν χαίρουν άλλου τρόπου μέλους της Γενικής Συνέλευση, τους υπολοίπους ψηφίζει το σώμα των αιρετών του 70 τοις εκατό.
                        Με εκλογή

Για να συμπληρωθεί στη συνέχεια το ποσοστό του 70 τοις εκατό των αιρετών, διεξάγονται εκλογές μεταξύ των συμβούλων σε όλα τα επίπεδα ανά επαρχία. Τα ποσοστά ανταποκρίνονται στον πληθυσμό. Προτεραιότητα δίδεται για τους συμβούλους σε ανώτερο από την επαρχία επίπεδο, για τους οποίους μπορεί  να  υπάρχει ένα ξεχωριστό νούμερο

            Άλλες κατηγορίες (οικονομικός παράγοντας, διανόηση)

Ο οικονομικο-επιχειρηματικός παράγοντας αποτελεί το 15 τοις εκατό της Συνέλευσης. Εκλέγεται από τις δομές οργάνωσής του σε περίπτωση που οι οργανώσεις αυτές δεν συμπληρώνουν τους όρους ξεχωριστής παράταξης, (για άμεση εκπροσώπησης στη Γενική Συνέλευση) ή δεν το επιθυμεί κάτι τέτοιο. Σε περίπτωση που δεν θα υπάρχει δυνατότητα εκλογής του αριθμού αυτού από τις οργανωμένες δομές των επιχειρηματιών, τότε το σύνολο ή ένα συγκεκριμένο μέρος του 15 τοις εκατό, θα ψηφίζεται από τις δομές των αιρετών και των παρατάξεων .
 Οι υποψηφιότητες μπορεί να είναι αυτοπροτάσεις, προτάσεις ομάδας επιχειρηματιών  πέντε ατόμων, συγκεκριμένων φορέων ,κλπ.§
                                        

Το 15 τοις εκατό της Συνέλευσης αποτελείται από άλλες εξέχουσες προσωπικότητες, εντός και εκτός της χώρας, που δεν συμπεριλαμβάνονται στις προαναφερόμενες δομές. Οι προσωπικότητες ψηφίζονται από τις προαναφερόμενες δομές ενώ οι προτάσεις μπορεί να γίνονται και από ξεχωριστά μέλη αρκεί οι προτασσόμενοι να συμπληρώνουν τους όρους εξέχουσας προσωπικότητας.§§

            Τα  200  μέλη εκλεγμένα κατ΄ αυτόν τον τρόπο αποτελούν την Γενική Συνέλευση.

(Σημείωση του 2012.  Θα πρέπει να εξεταστούν τα ποσοστά και να αλλάξουν σε όφελος των ομάδων που ζουν και λειτουργούν εκτός  «μειονοτικών ζωνών. Ειδική διάσταση θα πρέπει να πάρει η εκπροσώπηση αυτών που ζουν στην Ελλάδα και στην Αλβανική επικράτεια. Πχ. Τα ποσοστά μπορεί να αλλάξουν ως εξής:  το 70% να γίνει 50. Οι εκπρόσωποι στην Ελλάδα να έχουν ένα 15 τοις εκατό, 10 τοις εκατό οι Έλληνες στην Αλβανική επικράτεια και 10 τοις εκατό οι προσωπικότητες )

4. ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Η Γενική Συνέλευση εκλέγει τα δικά της όργανα, τα οποία είναι:  Ο πρόεδρος, (ή οι πρόεδροι στην πρώτη φάση), το Διοικητικό Συμβούλιο, το Εκτελεστικό Γραφείο το Πειθαρχικό κυρίως για τον σεβασμό του καταστατικού, την Οικονομική Επιτροπή για την λειτουργία του θεσμού, καθώς και τους αρμόδιους φορείς που θα επεξεργάζονται διάφορα θέματα αντικείμενο λειτουργίας του θεσμού σε κάθε τομέα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποτελείται από 35 μέλη με μονό πρόεδρο, ή 37 από κοινού με τους προέδρους. Το Εκτελεστικό Γραφείο θα αποτελείται από 13 –15 άτομα.
Η εκλογή τους θα λαμβάνει υπόψη την εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων.  Γι΄αυτό θα εφαρμόζεται  διπλό σύστημα  εκλογής.
Μέλος στο κάθε πολυμελές όργανο θα είναι τα άτομα που πετυχαίνουν το πενήντα συν ένα τοις εκατό των μελών της Γενικής Συνέλευσης ανεξαρτήτως παράταξης. Οι υπόλοιπες θέσεις θα συμπληρώνονται βάση της αναλογίας των ποσοστών που πετυχαίνει η κάθε παράταξη.



      5.  ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

·         Η ανανέωση της σύνθεσης της Γενικής Συνέλευσης γίνεται ανά τρία (τέσσερα) χρόνια, όχι αργότερα από ένα μήνα μετά από την ολοκλήρωση των τοπικών εκλογών .

Τρόπος ανανέωσης των αιρετών μέσω των εκλογών που κηρύσσει το κράτος.

Η ανανέωση των αιρετών, που θα αποτελούν και την πλειοψηφία των μελών της Γενικής Συνέλευσης, έχει ως εξής:

                                                Οι υποψήφιοι βουλευτές

Η επιλογή υποψηφιοτήτων για βουλευτές θα γίνεται από το Εκτελεστικό Γραφείο βάση προτάσεων που θα κάνει ο Πρόεδρος ή οι Πρόεδροι και οι αρχηγοί των παρατάξεων. Ο καθένας θα επιχειρηματολογεί την υποψηφιότητα ξεκινώντας από την αρχή τι συμφέρει στην Ε. Ε. Μειονότητα και ποιος μπορεί να εκλεγεί.
Οι υποψηφιότητες θα είναι αποτέλεσμα γενικότερης σύνθεσης και ανάλυσης των συμφερόντων υπέρ του συνόλου της Ε. Ε. Μειονότητας και των γενικότερων συνεργασιών και συμμαχιών με ένα ή μερικά κόμματα. Η υποψηφιότητα που θα προκύπτει θα πρέπει να ανταποκρίνεται επίσης καλύτερα στο γενικότερο πολιτικό κλίμα στην Αλβανία και Ελλάδα , όπως και  στις εξελίξεις στην περιοχή.
 Για κάθε εκλογική περιφέρεια εντός ενδιαφερόντων της Ε. Ε. Μειονότητας θα παρουσιάζονται προς ψήφιση στο Διοικητικό Συμβούλιο, από μια μέχρι τρεις υποψηφιότητες.
Νικητής, αφού επιδιωχτεί η ομοφωνία, είναι όποιος κερδίζει τα δύο τρίτα των μελών του Δ. Συμβουλίου. Σε διαφορετική περίπτωση καλείται το σώμα της Γενικής Συνέλευσης, η οποία αποφασίζει στον πρώτο γύρο με τα τρία πέμπτα και σε πιθανό δεύτερο γύρο με το πενήντα συν ένα.
Ο κάθε αποκλεισθέντος δικαιούται να θέσει υποψηφιότητα εκ΄ νέου στα αρμόδια όργανα. Είναι καταδικαστέα οποιαδήποτε άλλη κίνηση.

Δεν επιτρέπονται οι έξωθεν επεμβάσεις τρίτων παραγόντων οποιοσδήποτε είναι αυτός. Είναι αποδεχτές οι προτάσεις απ΄ όπου και αν προέρχονται οι οποίες όμως κρίνονται, με βάση τα συμφέροντα της εθνικής ελληνικής μειονότητας, προβλεπόμενα στο σύνταγμά της στα αρμόδια όργανα με την συμμετοχή και των ενδιαφερομένων.

·         Κάθε παραβίαση αυτών των αποφάσεων αντικρούεται με τα πιο σκληρά μέτρα και κυρώσεις που προβλέπονται στο καταστατικό ή στον εσωτερικό κανονισμό, ή οποιαδήποτε κρίνει με τα τρία πέμπτα των μελών του Δ. Συμβουλίου το όργανο αυτό.

·         Οι υποστηριχτές των παραβατών και εκείνοι που εμποδίζουν την εφαρμογή των μέτρων επιπλήττονται με τα ίδια μέτρα.

Με τον ίδιο τρόπο λαμβάνονται αποφάσεις και για τους υποψηφίους των άλλων επιπέδων πάνω από τους έπαρχους.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για τις αποφάσεις σχετικά με τις συνεργασίες και με την προώθηση των υποψηφίων βουλευτών και αιρετών πάνω από τους έπαρχους. ( Σε άλλους φορείς)

Σε επίπεδο προέδρου και συμβουλίου κοινοτήτων και επαρχίας το παιχνίδι υποψηφιοτήτων είναι ανοιχτό για κάθε παράταξη. Η κάθε παράταξη μπορεί να  προωθήσει με οποιοδήποτε τρόπο θέλει τους δικούς της υποψήφιους σ΄ αυτά τα επίπεδα.
·         Για κάθε  σημερινό παράρτημα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ θα υπάρχει ανάλογο με την Γενική Συνέλευση οργανωτικό σώμα. Τα μέλη του Σώματος και των οργάνων θα αποτελούνται μόνο από το 20 τοις εκατό του αριθμού της Γενικής Συνέλευσης και των συλλογικών της οργάνων.

·         Στην πρωτεύουσα, τα Τίρανα θα υπάρχει ενισχυμένο όσον αφορά τις αρμοδιότητες ηγετικό κλιμάκιο σε ρόλο παραρτήματος, ανεξάρτητα που ο αριθμός των αιρετών είναι μειωμένος. Το βάρος αναλαμβάνουν οι βουλευτές και πρώην βουλευτές ελληνικής καταγωγής και οι προσωπικότητες.

·         Σε κάθε άλλη πόλη και περιοχή που δεν καλύπτεται με τις δομές αυτές θα υπάρχει ηγετική ομάδα αναγνωρισμένη από  την Γενική Συνέλευση.

·         Η  δράση, οι  αρμοδιότητες και οι σχέσεις με το κέντρο ρυθμίζονται από την Γενική Συνέλευση και τα συλλογικά όργανά της.


                                                          ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ


 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

1. ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ  (Άτυπη Βουλή)

            Είναι το ανώτερο αντιπροσωπευτικό όργανο της Ε. Ε. Μειονότητας αρμόδιο και υπεύθυνο για  τη λήψη αποφάσεωνλειτουργίας του θεσμού αλλά και αποφάσεις που αφορούν την πορεία του συνόλου της Ε. Ε. Μειονότητας, στον πολιτικό, εθνικό, πολιτιστικό και οικονομικό τομέα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, βάση των μελετών, εκθέσεων και προγραμμάτων που παρουσιάζουν οι αρμόδιοι φορείς και επιτροπές
            Αποκλειστικό δικαίωμα της Συνέλευσης παραμένει η αλλαγή των βασικών αρχών και στόχων και του συνόλου του  καταστατικού και προγράμματος του θεσμού, ανά ταχτική θητεία, ή όποτε το κρίνει  σωστό. (Ο τρόπος ψήφισης αποφασίζεται στο καταστατικό. Πάντα όμως απαιτείται ειδική πλειοψηφία)
           
Εγκρίνει τους βασικούς προσανατολισμούς και θέσεις για ένα συγκεκριμένο ή μερικά θέματα άμεσης προτεραιότητας και απαιτεί λογοδότηση από τους αρμόδιους.

Αποφασίζει για τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες συμμαχίες και σχέσεις με  άλλους πολιτικούς φορείς, με το έθνος κορμό, καθώς και με άλλους παράγοντες του εξωτερικού.

            Η λειτουργία της Γεν. Συν.

Η Γενική Συνέλευση ως Άτυπη Βουλή, έχει τρίχρονη θητεία.

Δεν λειτουργεί ως μόνιμο σώμα, αλλά συνέρχεται ταχτικά τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Συνέρχεται επίσης όταν κριθεί αναγκαίο για αποφάσεις που αφορούν σημαντικά  ζητήματα του «συντάγματος» της Άτυπης Βουλής, και προβλέπονται στον εσωτερικό κανονισμό, ή όταν τα υπόλοιπα όργανα βρεθούν σε αδιέξοδο και δεν μπορούν να  πάρουν αποφάσεις.
Την πρωτοβουλία για να ζητήσει σύγκληση του σώματος στις περιπτώσεις αυτές έχουν. Ο  πρόεδρος ή οι συμπρόεδροι, το Εκτελεστικό Γραφείο, ή οι αρχηγοί δύο τουλάχιστον παρατάξεων. Την απόφαση λαμβάνει το Διοικητικό Συμβούλιο με το  πενήντα συν ένα τοις εκατό.

Για να μπορεί να συνεδριάζει χρειάζεται η απαρτία των τριών πέμπτων 
  Όλες οι αποφάσεις της λαμβάνονται με τα τρία πέμπτα των παρευρισκόμενων μελών. (Εκτός αν το κατάστικτο προβλέπει διαφορετικά)

            Σε περίπτωση που δεν θα είναι εφικτή η απόφαση με τα τρία πέμπτα, τότε θα υπάρξει άλλη (άλλες) ανάλογη πρόταση από παράταξη, ή την ομάδα διαφωνούντων  Ψηφίζεται η πρόταση που πετυχαίνει το 50 συν ένα τοις εκατό των μελών της Συνέλευσης

Έχει τα δικά της ΜΜΕ, (ό,τι μπορεί να θεωρηθεί κληρονομημένο και ό,τι αποχτήσει. Η απόχτηση ηλεκτρονικών ΜΜΕ θεωρείται άμεση προτεραιότητα)

Η όλη δραστηριότητα στηρίζεται σε ντοκουμέντα και έγγραφα τα οποία γίνονται  αντικείμενο συζήτησης και απόφασης. Ό,τι δεν μετατραπεί σε απόφαση με αυτή την διαδικασία, δεν έχει ισχύ και θεωρείται παράπτωμα σε βάρος του υπευθύνου, οποιοσδήποτε είναι αυτός. Όταν επαναλαμβάνεται έστω και για δεύτερη φορά, ο υπεύθυνος παραπέμπεται στο Πειθαρχικό.
Στην ταχτική ετήσια συνεδρίασή της η Συνέλευση εγκρίνει όλη την δραστηριότητα  σε όλους τους τομείς, τον πολιτικό, το πειθαρχικό, το οικονομικό, κλπ αποφασίζει τα ανάλογα για το επόμενο έτος.
Αποφασίζει τον αριθμό του μόνιμου προσωπικού και τις αποδοχές τους. Για άτομα της διοίκησης υπογράφει σχετική πεντάχρονη σύμβαση.

Τα έσοδα λειτουργίας του σώματος εξασφαλίζονται από τις συνδρομές όλων των ελλήνων το ύψος της οποίας αποφασίζει η Γ. Συνέλευση, από διάφορες δωρεές εντός και εκτός της χώρας και από έναρξη δική της, η συνεταιρική οικονομική δραστηριότητα .
Καταρτίζεται ειδικός κανονισμός διαφάνειας όσον αφορά τα έσοδα και τα έξοδα.

Συμβάλει και υποκινεί τη σύσταση διαφόρων ανεξάρτητων οργανισμών και κέντρων επεξεργασίας και προώθησης προγραμμάτων, προτάσεων και απορρόφησης οικονομικών κονδυλίων  και λοιπών δραστηριοτήτων σε όφελος της Ε. Ε. Μειονότητας σε τέτοια θέματα όπως η οικονομία, ο πολιτισμός, το εκπαιδευτικό, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ


2. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Είναι το ανώτερο όργανο μεταξύ των δυο συνεδριάσεων της Γενικής Συνέλευσης. Εφαρμόζει τις αποφάσεις, προσανατολισμούς και οδηγίες της Γενικής Συνέλευσης και σέβεται με  αυστηρότητα το Πρόγραμμα – Σύνταγμα του σώματος.

Εκλέγεται από την Γενική Συνέλευση με τον τρόπο που αναφέρεται σε συγκεκριμένο άρθρο. Μέλη του Δ. Συμβουλίου και του εκτελεστικού είναι αυτομάτως οι βουλευτές.

Οι αποφάσεις του είναι συλλογικές. Εκεί που δεν υπάρχει ομοφωνία ισχύει η ψήφος. Σε αποφάσεις που αφορούν βασικά θέματα και έχουν άμεση σχέση με το πρόγραμμα, απαιτούνται  τα δύο τρίτα των ψήφων  των μελών  του Δ. Συμβουλίου.
Σε υπόλοιπες αποφάσεις ισχύει το πενήντα συν ένα τοις εκατό των μελών του Δ. Συμβουλίου.

Σε περίπτωση αναπόφευκτης κρίσης η Γενική Συνέλευση καλείται να επανεκλέξει τα όργανά της. Σε περίπτωση που υπολείπονται μέχρι τρεις μήνες  για τη λήξη της θητείας, τότε το θέμα κρίσης παγώνει και συνεχίζεται η πορεία για την ανασυγκρότηση του σώματος.

Καλείται σε ταχτικές συνεδριάσεις τουλάχιστον μια φορά σε τρεις μήνες. Για ταχτική συνεδρίαση χρειάζεται η απαρτία των τριών πέμπτων.
 Την πρωτοβουλία σύγκλησης έχει ο Πρόεδρος (ή δυο από τους προέδρους) και το Εκτελεστικό Γραφείο. 
Σε κάθε περίπτωση η ειδοποίηση γίνεται τουλάχιστον πέντε μέρες νωρίτερα, με γραπτή ανακοίνωση όπου συμπεριλαμβάνονται η ημερήσια διάταξη και οι γραπτές αναφορές για τα θέματα υπό συζήτηση από το συγκεκριμένο άτομο η φορέα. Διαφορετικά η  συνεδρίαση θεωρείται άκυρη και αποτελεί παράπτωμα σε βάρος του υπευθύνου.

Δικαίωμα προσθήκης θεμάτων στην ημερήσια διάταξη έχουν και οι αρχηγοί των παρατάξεων ή το τριάντα τοις εκατό των μελών του Δ. Συμβουλίου. Το θέμα δεν μπαίνει στην ημερήσια διάταξη σε περίπτωση που γι αυτό δεν υπάρχει έστω και μια μέρα νωρίτερα γραπτή αναφορά τουλάχιστον στα τρία πέμπτα των μελών του Δ. Σ. Δικαίωμα έκτακτης σύγκλησης του Δ.Σ έχουν ο (οι) πρόεδρος, το Εκτελεστικό Γραφείο, ή και δυο από τους αρχηγούς των  παρατάξεων .
Σε κάθε τέτοια περίπτωση ενημερώνεται τουλάχιστον 10 μέρες νωρίτερα ο (οι πρόεδρος  ή άμεσα το Εκτελεστικό Γραφείο.

Το Δ. Σ εκλέγει δυο αντιπρόεδρους και ένα Γενικό Γραμματέα. Οι δυο από αυτούς ανήκουν σε  διαφορετικές παρατάξεις. Εκλέγει ταυτόχρονα  και έναν ταμεία . Οι αρμοδιότητες τους  καταγράφονται  σε εσωτερικό κανονισμό.

Όλοι οι κανονισμοί είναι υποχρεωτικό ώστε να συνταχτούν και εγκριθούν την πρώτη φορά τουλάχιστον στην δεύτερη συνεδρίαση του Δ. Σ. Τροποποιήσεις μπορεί να γίνουν ταχτικά.


3. ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ


Επεξεργάζεται όλα τα θέματα προς συζήτηση στα ανάλογα όργανα και το σώμα.
Ευθύνεται για την εκτέλεση όλων των αποφάσεων μεταξύ των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.
Συντονίζει την λειτουργία όλων των επιτροπών και συνεργάζεται ταχτικά μαζί τους σε όλα τα θέματα.
Είναι συμβουλευτικό όργανο του (των) προέδρου ο (οι) οποίος εγκρίνει προκαταρκτικά  και όταν είναι αδύνατο μετά από όλες τις πολιτικές του κινήσεις για τις οποίες κάνει εγγράφως αναφορές.
Σε περίπτωση που οι αρχηγοί των παρατάξεων δεν είναι μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, καλούνται ταχτικά με τα ίδια δικαιώματα.
Μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου είναι αυτομάτως οι βουλευτές οι αντιπρόεδροι και ο γενικός γραμματέας. Οι υπόλοιποι εκλέγονται.
Συνεδριάζει ταχτικά όχι αργότερα από κάθε μήνα και όποτε κρίνει αναγκαίο ο πρόεδρος, το τριάντα τοις εκατό των μελών, δυο από τους αρχηγούς των παρατάξεων.  Δικαίωμα να καλέσει  το Εκ. Γρ. έχει και  το πειθαρχικό συμβούλιο.
Συνεδριάζει υπό την προεδρεία του προέδρου ή ενός εκ΄των προέδρων, ή σε περίπτωση απουσίας τους του ενός εκ΄ των αντιπροέδρων ένας.
  Η ημερήσια διάταξη και τα συγκεκριμένα θέματα προς συζήτηση πρέπει να είναι εγγράφως στη διάθεση των μελών τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την ώρα συνεδρίασης.
Ισχύουν  οι αρμοδιότητες που αναφέρονται σε συγκεκριμένα άρθρα.

4. Ο (ΟΙ) ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Για την διατήρηση των ισορροπιών προτείνουμε στην πρώτη θητεία να υπάρχει μια τριαντρία  ισότιμων  μεταξύ  τους αρμοδιοτήτων.
Εκλέγονται όπως στο κεφάλαιο της Γενικής Συνέλευσης αναφέρεται. (Η με γενική ψηφοφορία, από τη βάση όλων των Ελλήνων) (Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο υποψηφιότητες)

Μπορεί να είναι αρχηγοί παρατάξεων, βουλευτές, άτομα μακράς πάλης και συνεισφοράς υπέρ των συμφερόντων της Ε.Ε.Μειονότητας, απόφοιτοι πανεπιστημίων  και με διακρίσεις στο χώρο των γραμμάτων, με όνομα και κύρος, τόσο  μεταξύ των Ελλήνων όσο και στο ευρύτερο κοινό και όταν έχουν συμπληρώσει την ηλικία  35 (40) χρόνων.

Δεν μπορεί να είναι άτομα τα οποία εμπράκτως έχουν αποδείξει ότι δεν κατάφεραν να συμβάλουν αποτελεσματικά  στην επίλυση των προβλημάτων  της Ε. Ε. Μειονότητας, αποτελούν πόλο αντιπαράθεσης και διάσπασης

Απαγορεύεται η αυτόνομη λειτουργία του (των) προέδρου, χωρίς την προ ή μετά διαβούλευση με τα αρμόδια όργανα.
 Είναι υποχρεωμένος (οι) να ανταποκριθεί σε αίτημα έστω και ενός αρχηγού παράταξης για ενημέρωση, διαβούλευση και πρόταση για διάφορα θέματα.
Θεωρείται θετικό όταν η πρωτοβουλία ανήκει στον (στους) ίδιον και παράπτωμα όταν αποφεύγει αυτή την συνεργασία ή παραπληροφορεί .
Σε τέτοιες περιπτώσεις οι αρχηγοί των παρατάξεων έχουν το δικαίωμα αμφισβήτησης του συγκεκριμένου προέδρου ή των προέδρων.

Η  διαδικασία αμφισβήτησης μπορεί να αρχίσει επίσης από το τριάντα τοις εκατό του Δ. Συμβουλίου, όταν στο ποσοστό αυτό οι δυο μεγαλύτερες παρατάξεις  έχουν το 80 τοις εκατό, ή όταν μια παράταξη τον αμφισβητεί στο 100 τοις εκατό, αλλά φέροντας αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα παραπτωμάτων και παραβιάσεων των βασικών ντοκουμέντων του θεσμού τα οποία τα κρίνει τέτοια το πειθαρχικό, ή το Εκτελεστικό Γρ.
Σε διαφορετική περίπτωση το θέμα παραπέμπεται στην Γενική Συνέλευση.
Καμιά πρόταση μομφής δεν έχει ισχύ σε περίπτωση που δεν επιχειρηματολογείτε βάση των αντίστοιχων ντοκουμέντων του σώματος.

5. ΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ & ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Στην εκλογή του πειθαρχικού διατηρούνται τα ποσοστά από τα οποία αποτελείται το Δ. Συμβούλιο.
Πρόεδρος είναι μονίμως από την δεύτερη σε ποσοστά παράταξη και ο αντιπρόεδρος από την πρώτη. (Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν παρατάξεις οι αναλογίες θα τηρούνται με σημείο αναφοράς τους υποστηρικτές των υποψηφιοτήτων για πρόεδρο
Έχει την πρωτοβουλία να εξετάσει κάθε παράπτωμα και παραβίαση  ανεξάρτητα από το ποιος  το διαπράττει.
Δέχεται  προτάσεις, υποδείξεις  και παράπονα  από άτομα,  φορείς και  ΜΜΕ για διάφορα παραπτώματα.
Υποχρεωτική δέσμευση είναι η διατήρηση της μυστικότητας του καταθέτη σε περίπτωση που ο ίδιος το ζητήσει.
Ο τρόπος κρίσης τηρείται μυστικός. Πριν την απόφαση του αρμόδιου οργάνου  για δημόσια ανακοίνωση της επίπληξης δεν δικαιούται να κάνει ανακοινώσεις, εκτός και αν προβλέπεται διαφορετικά. Η πρόταση μεταβιβάζεται στο Εκτελεστικό Γραφείο, το οποίο πριν κάνει δημόσιες ανακοινώσεις και αποφασίσει την καταγραφή στο ΒΙΒΛΙΟ ΑΝΑΡΜΟΣΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ, καλεί τον (τους) ενδιαφερόμενο   και τους δίνει προθεσμία να ανακαλέσουν την στάση τους.

Οι αποφάσεις λαμβάνονται όπως προβλέπεται σε συγκεκριμένα άρθρα και στον εσωτερικό κανονισμό του που εγκρίνει το Δ.Συμβουλίου. Ο Εσωτερικός κανονισμός δεν μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά από το παρόν ντοκουμέντο.

Οι υπόλοιπες επιτροπές

Η σύστασή τους γίνεται ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης με αντικείμενο  ένα ουσιαστικό θέμα για  την πορεία  της Ε. Ε. Μειονότητας.
Τη σύνθεση, τα μόνιμα μέλη  και γενικότερα τον τρόπο λειτουργίας όπως και  τους σκοπούς που επιδιώκει να φτάσει κάθε επιτροπή αποφασίζει η Γενική Συνέλευση  βάση σχετικού κανονισμού και προγράμματος που  παρουσιάζει  το Δ. Συμβούλιο.



           




                                                            ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ


                 ΤΟ   Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α



Εισαγωγή:

Στην Αλβανική Δημοκρατία ζει αυτόχθονος Ελληνικός πληθυσμός, κληρονόμος συγκεκριμένου και αποδεδειγμένου ελληνικού πολιτισμού και ιστορίας. Στην  μακραίωνη ιστορία του, με το δημοκρατικό του φρόνημα, με τους αδιάκοπους αγώνες και θυσίες του, την εργατικότητά του, τον πνευματικό του κόσμο, τα ήθη και έθιμα, διατήρησε την εθνικότητά του, παίζοντας ταυτόχρονα πρωτεύοντα ρόλο στην πολιτικό - κοινωνική και  οικονομική ανάπτυξη της Ηπείρου και της ευρύτερης περιοχής.
            Με την ίδρυση του Αλβανικού κράτους, το 1912 και την καθιέρωση των συνόρων το 1913-23, η περιοχή της Ηπείρου κόβεται στη μέση και ο ελληνικός πληθυσμός στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος, μετατράπηκε σε εθνική μειονότητα. Η αντίδρασή του στην αυθαίρετη αυτή απόφαση των μεγάλων δυνάμεων  οδήγησε στο αυτονομιακό κίνημα του  1914, με αποτέλεσμα την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας απ΄όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανόμενης και της Αλβανίας και την εισαγωγή στην γεωπολιτική πραγματικότητα ενός ακόμα εθνικού θέματος αναγνωρισμένου ως το Βορειοηπειρωτικό.
           
            Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Εθνική Ελληνική Μειονότητα επέλεξε διπλό δρόμο για την επίτευξη της λευτεριάς και της αυτοδιάθεσης. Το ένα κίνημα επέλεξε τον αλυτρωτικό δρόμο και το άλλο, σεβόμενο τον Χάρτη του Ατλαντικού, τάχτηκε στο πλευρό του αλβανικού λαού με την προσδοκία ότι μετά τον πόλεμο να διεκδικήσει την πραγματική λευτεριά και αυτοδιάθεση για οικονομική και κοινωνική πρόοδο.

            Παραταύτα το κομμουνιστικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα καταδίωξε μέχρι αφανισμό τους πρώτους και απογοήτευσε μέχρι  απώλεια της εθνικής ταυτότητας τους δεύτερους. 

Ταυτόχρονα, αν και αναγνώρισε συνταγματικά την ύπαρξη Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, παραβίαζε συστηματικά τα διεθνώς αναγνωρισμένα και κατοχυρωμένα  ανθρώπινα  και μειονοτικά δικαιώματα. Αντιμετώπιζε δυσμενώς τα Ελληνικής καταγωγής άτομα, καλλιεργώντας ένα ιδιόμορφο αυθύπαρκτο σύστημα μειονοτικής συνείδησης, στη θέση  της Εθνικής Ελληνικής Συνείδησης. Υπονόμευσε την συνείδηση  και το αδιαχώριστο της πολιτιστικής της παράδοσης  και την ψυχική ενότητα  του λαού της Ε.Ε.Μ από την κοινή πατροπαράδοτη  πολιτιστική κληρονομιά του ελληνικού έθνους, διοχετεύοντας συστηματικά και τεχνητά, λαογραφία και πολιτισμό και νοοτροπία που νόθευαν την γνησιότητα της ταυτότητάς της, την απομάκρυναν από την παράδοσή της και την προσανατόλιζαν  στην εξυπηρέτηση  ιδιοτελών ιδεολογικών  σκοπών.
            Η κατάργηση της θρησκείας λειτούργησε για την Ε.Ε.Μ όχι μόνο ως παραβίαση θεμελιακού ανθρώπινου δικαιώματος, αλλά και ως βαρύ πλήγμα στους αδιάρρηκτους  δεσμούς με τον ελληνισμό και το βασικό πολιτιστικό θησαυροφυλάκιο του. Το δικτατορικό καθεστώς χτύπησε αμείλιχτα κάθε διαμαρτυρία προς την  πολιτική  του με φυλακίσεις, εξορίες και πολύμορφη  τρομοκρατία .
            Αποκλειστικός σκοπός ήταν  να συρρικνώσει , να αφομοιώσει βαθμηδόν και να αφανίσει την Εθνική Ελληνική Μειονότητα




                   Κεφάλαιο  πρώτο


                   Αρχές αντιμετώπισης της ιστορίας
         
 Η  Άτυπη βουλή, είναι εκφραστής αυτόχθονου Ελληνικού πληθυσμού, κληρονόμου εθνικού πολιτισμού και ιστορίας
           
            Υπερασπίζεται του γεγονότος ότι με την ίδρυση του αλβανικού κράτους το 1912 και την καθιέρωση των συνόρων το 1913-23, η περιοχή της Ηπείρου κόβεται στη μέση  και ο Ελληνικός πληθυσμός μετατράπηκε σε Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
           
            Η αντίδραση του στην αυθαίρετη  απόφαση των μεγάλων δυνάμεων  οδήγησε  στο αυτονομικό κίνημα του 1914 με αποτέλεσμα το πρωτόκολλο της Κέρκυρας και την εισαγωγή στην γεωπολιτική πραγματικότητα του αναγνωρισμένου Εθνικού Θέματος, ως Βορειοηπειρωτικό.
           
            Αναγνωρίζει τον διπλό δρόμο που επέλεξε η Εθνική Ελληνική Μειονότητα, ειδικά κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για λευτεριά  και αυτοδιάθεση και σέβεται ισότιμα τους αγωνιστές  των.
Επικαλείται τις δρομολογήσεις στην Συνδιάσκεψη της Ειρήνης των Παρισίων
Ιούλιο-Νοέμβριο 1946 των 21 νικητών κρατών στον ‘Β Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου η οριστική απόφαση για το Βορειοηπειρωτικό θα λαμβάνονταν όταν θα λύνονταν το Γερμανικό ζήτημα (λύθηκε το 1988-9)

            Καταγγέλλει και καταδικάζει την δυσμενή αντιμετώπιση από μέρους του δικτατορικού καθεστώτος, των Ελληνικής καταγωγής άτομα σε μια προσπάθεια καλλιέργειας ενός ιδιόμορφου αυθύπαρκτου συστήματος μειονοτικής συνείδησης, στη θέση της Εθνικής Ελληνικής Συνείδησης.

                                                 Κεφάλαιο  δεύτερο
           
                                                Αρχές  επί του παρόντος
           
            Βασική αρχή της για την επίλυση όλων των προβλημάτων ενός λαού, εθνικής μειονότητας, ή κοινωνίας, σε ένα δημοκρατικό σύστημα, είναι η πίστη στην δημοκρατία και η αντίσταση σε κάθε μορφή βίας και ολοκληρωτισμού

            Θεωρεί ότι η καλύτερη λύση των εθνικών προβλημάτων είναι εκείνη που προκύπτει από την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών με ειρηνικά και δημοκρατικά μέσα.

            Πιστεύει και αγωνίζεται για την εφαρμογή της ισοτιμίας και ισοπολιτείας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και στην ελεύθερη έκφραση και έμπρακτη εφαρμογή όλων των νόμιμων ενδιαφερόντων και φιλοδοξιών των πολιτών μελών της κάθε συγκεκριμένης κοινότητας και κοινωνίας.

            Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία μέσω του πολιτικού της φορέα, επιμένει ότι δεν είναι διατεθειμένη, ούτε να λησμονήσει την ιστορία της και τα ιστορικά κεκτημένα από τους διεθνείς οργανισμούς, ούτε να κάνει παραχωρήσεις, αλλά, σεβόμενη τις διεθνείς συμβάσεις και οργανισμούς, όπως και τους θεσμούς του κράτους στο οποίο ανήκει, θα αγωνίζεται για  την επικύρωσή και  έμπρακτη  εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εθνικών δικαίων.
           
            Με βάση την παραπάνω θέση, θέτοντας ως κύριο στόχο το σύγχρονο όραμα των λαών, την ειρηνική συνύπαρξη και συμβίωση σε ένα κόσμο χωρίς σύνορα, βρίσκομε για τη ΕΕΜ, στην Αλβανία, ως δοκιμασμένο ιστορικά δρόμο, την ειρηνική  συνύπαρξη με τον αλβανικό λαό, την ένταξη της ΕΕΜ στην  αλβανική κοινωνία, όντας όλα αυτά κατοχυρωμένα και διασφαλισμένα βάση των διεθνών συμβάσεων και του συνταγματικού δικαίου της χώρας. Αυτό αφορά την ισότιμη πολιτική, οικονομική και πολιτιστική μεταχείριση από το κράτος, καθώς και την ισότιμη συμμετοχή στον κρατικό μηχανισμό, όπως και την προστασία και ανάπτυξη της Εθνικής Ταυτότητας και τον έμπρακτο σεβασμό των ανθρωπίνων και εθνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

            Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείουμε τις άλλες λύσεις που προβλέπουν οι Διεθνείς Συμβάσεις και που μπορεί να επιβάλλουν οι ιστορικές και συγκυριακές εξελίξεις στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.

            Θεωρούμε επίσης ότι μόνο  μια τέτοια θέση  θα δώσει  στην ΕΕΜ στην Αλβανία και την πραγματική διάσταση του παράγοντα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, ρόλο ο οποίος πετυχαίνεται καλύτερα όταν η ΕΕΜ αποτελεί υπολογίσιμο συνομιλητή από τα Τίρανα  όσο και από την Αθήνα και έχει ως αποδέκτη  των μηνυμάτων της τους Διεθνείς Οργανισμούς.

                                    Κεφάλαιο τρίτο
                                   
                                    Εθνικό –πολιτικές αρχές


            Αγωνίζεται ώστε οι έλληνες της Αλβανίας να έχουν ίση αντιμετώπιση και ίδιες ευκαιρίες με όλους τους άλλους υπηκόους σε ο, τι αφορά κυρίως την πολιτική ζωή, την μόρφωση, την κατοικία την εργασία, την συμμετοχή στον κρατικό μηχανισμό, την ανακατανομή και ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας, καταγγέλλοντας τυχών  περιπτώσεις αυθαιρεσίας και διάκρισης σε βάρος των μελών της Ε.Ε. Μ, λόγω  εθνικότητάς  τους.                                                                                                                                                                                                                                                               
Αγωνίζεται για την συνεχή καλλιέργεια, αποκατάσταση και ανύψωση της εθνικής συνείδησης και αξιοπρέπειας, αποφεύγοντας και καταδικάζοντας ακρότητες και περιπτώσεις που μπορεί να προσβάλλουν άλλους.

            Για την δυναμική παρουσία και λειτουργία του συνόλου της Ε.Ε.Μ ως ισχυρή  και δραστήρια κοινότητα τόσο όσον αφορά την εσωτερική της ζωή όσο και σε σχέση με την γενικότερη κοινωνική και οικονομικο-πολιτική ζωή στη χώρα, καλλιεργώντας την εσωτερική συνοχή και αναπτύσσοντας τις κατάλληλες δομές ουσίας και εκδήλωσης μιας τέτοιας ισχυρής  οντότητας. Τέτοιες δομές είναι.

            Η αποκατάσταση και η οργανωτική λειτουργία της ελευθερίας πίστεως, η διαφύλαξη και  ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και αγωνιστικών παραδόσεων, την ίδρυση δικών της ΜΜΕ κλπ.

Η απόδοση της  Ελληνικής εθνικότητας σε εκείνα τα μέλη που για διάφορους λόγους τους αφαιρέθηκε στο παρελθόν. Το δικαίωμα αυτό να αποχτηθεί μέσω άμεσης γενικής απογραφής του πληθυσμού με ελεύθερη δήλωση αυτοπροσδιορισμού των ατόμων. 

            Η αναγνώριση των εθνικών δικαιωμάτων σε εκείνες τις κοινότητες και περιοχές που, ή εκτοπίστηκαν, ή τους αφαιρέθηκε  δια τις βίας στο παρελθόν.

            Η λειτουργία στην ελληνική γλώσσα σχολείων, όχι μόνο στις κοινότητες που λειτουργούσαν  επί δικτατορικού καθεστώτος, αλλά  παντού  όπου υπάρχουν Έλληνες και το επιθυμούν, όπως αντίστοιχα εφαρμόζεται και για τις αλβανικές οικογένειες για τις οποίες λειτουργούν σχολεία με ένα ή δύο παιδιά στο χώρο μας, χωρίς να τους επιτρέπεται να  παρακολουθήσουν μαθήματα στην ελληνική γλώσσα.

            Η ελεύθερη χρήση καθ’ ιδίαν και δημοσίως, στην δημόσια διοίκηση, δικαστήρια κλπ, της μητρικής γλώσσα, και η απόκτηση νομικής ισχύς εγγράφων στην μητρική ελληνική γλώσσα.

            Η αντιμετώπιση με ισοτιμία και ισοκρατία των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στη συμμετοχή τους στον κρατικό μηχανισμό, στις ιδιωτικοποιήσεις της πρώην κρατικής περιουσίας, στην χορήγηση κρατικών κονδυλίων για επενδύσεις στην υποδομή των  περιοχών  όπου ζει. κλπ
           
Η  προάσπιση του ιδιωτικού καθεστώτος της Ε.Ε.Μειονότητας και η απαλλαγή από την παράνομη με επικίνδυνες κοινωνικές συνέπειες και με πολιτική σκοπιμότητα, εκστρατεία των ψευδό ιδιωτικοποιήσεων σε αλλοεθνείς δήθεν πρώην ιδιοκτήτες, ακινήτων περιουσίων, λιβαδιών, σπιτιών και ολόκληρων χωριών, στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Η οργάνωση του συμπαγούς όγκου της Ε.Ε. Μειονότητας, όσον αφορά την τοπική διοίκηση, σε μια μόνο περιφέρεια (qark), όπως ιστορικά υπήρχε, όπως το επιβάλουν η διατήρηση και ανάπτυξη των παραδόσεων και της εθνικής ταυτότητας, των κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών δομών, όπως το προβλέπει Σύνταγμα της Αλβανικής Δημοκρατίας.
           

                                    Κεφάλαιο  τέταρτο

            Αρχές  για τη θέση της Ε.Ε.Μειονότητας στις σχέσεις Αθήνα – Τίρανα

Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα να απαλλαγή από  τον μέχρι σήμερα ρόλο δημαγωγίας στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις και να αποχτήσει την πραγματική διάσταση του ενός σημαντικού παράγοντα ρύθμισης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και αναβάθμισης τους στο πλαίσιο των  παραπάνω αρχών

Η Αθήνα να μη παραβλέπει τα δικαιώματα της Ε. Ε. Μειονότητας  για απόκτηση καλών σχέσεων με τα Τίρανα, όπως δεν πρέπει να κάνει  δικά της τα προβλήματα της Ε. Ε.Μειονότητας χωρίς τον παρόν αυτής, ή προς εξυπηρέτηση αυθήμερων σκοπιμοτήτων, ή προς συμφέροντα τρίτων

Η Αθήνα  να  αποδεσμεύσει σε κάθε επίπεδο την αμοιβαιότητα μεταξύ της Ε. Ε. Μειονότητας με τους Αλβανούς λαθρομετανάστες και μετανάστες στην Ελλάδα, ή με οποιαδήποτε άλλη πιθανή διεκδίκηση  από αλβανικής πλευράς, η τρίτης χώρας
Ούτε επίσης λόγω αυτών των πιέσεων  θα πρέπει να κάνει παραχωρήσεις  στα δικαιώματα της Ε. Ε.Μειονότητας, τόσο το περισσότερο να καλλιεργεί την σκέψη ότι  ο αφανισμός της Ε. Ε. Μειονότητας θα απαλλάξει τις σχέσεις από αλβανικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας.


                                    Κεφάλαιο πέμπτο

            Αρχές  για τη θέση της Ε. Ε. Μειονότητας  σε σχέση με την Αθήνα


Η Αθήνα  να αντιμετωπίσει την Ε. Ε. Μειονότητα  ως σοβαρό συνομιλητή και όχι ως υποχείριό της και να συμβάλει στην καλλιέργεια των προϋποθέσεων ανάδειξης πολιτικών προσωπικοτήτων  και εκπροσώπων της.
Να συμβάλει στην προβολή του εθνικού αυτού θέματος  υπό το πρίσμα των ιστορικών και σύγχρονων προδιαγραφών και εξελίξεων στην περιοχή, όπως και για την οικονομική ανάκαμψη του τόπου μας.

Να συγκροτήσει μόνιμους θεσμούς απασχόλησης με το εθνικό αυτό θέμα με την συμμετοχή  και εκπροσώπων της Ε.Ε.Μειονότητας.

Η Αθήνα με την συνεργασία και της Ε. Ε. Μειονότητας να καταρτίσει και εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο μέσω του οποίου να ρυθμίζονται μονίμως οι σχέσεις σε όλα τα επίπεδα και τομείς, των Ελλήνων της Αλβανίας (αυτών που ζουν στην Ελλάδα και αυτών που ζουν στην Αλβανία) με το Ελληνικό κράτος, δίδοντας προνόμια και κίνητρα σε όσους αποφασίσουν να ζήσουν  στις εστίες τους.

Να ιδρυθούν στο χώρο μας με την συμμετοχή και Ελλήνων της Αλβανίας, μόνιμες δομές μελέτης, προγραμματισμού, προώθησης, αξιοποίησης και υλοποίησης οικονομικών βοηθειών, επενδύσεων και προγραμμάτων από Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες, από ιδιώτες,  κοινότητες, κλπ.

Να ενισχυθεί το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο με το απαιτούμενο προσωπικό και τις αρμόδιες υπηρεσίες ενός πραγματικού Γενικού Προξενείου σε  μια ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα περιοχή, την μόνη οργανωμένη Εθνική Μειονότητα στη συνέχεια των δικών της συνόρων

Όλα αυτά χωρίς να παραβιάζετε το νομικό πλαίσιο του αλβανικού κράτους, την ακεραιότητά του και το κύρος του.

                        Κεφάλαιο έκτο


Αρχές για την οικονομική πολιτική


Η Άτυπη Βουλή αγωνίζεται:
Για την καλλιέργεια κλίματος οικονομικής ανάπτυξης στο χώρο της Ε. Ε. Μειονότητας, την επαναφορά του πατροπαράδοτου κλίματος συμμετοχής του οικονομικού παράγοντα στην όλη την κοινωνική και εθνική ζωή της Ε. Ε. Μειονότητας, χωρίς να του προκαλέσουμε επιπτώσεις λόγω αυτής της συμμετοχής και τη συνειδητοποίηση αυτού για το ρόλο που καλείται να παίξει  στην πορεία αυτή. 

 Για την εξασφάλιση και χορήγηση οικονομικών κινήτρων σε όλους αυτούς που προσπαθούν  να  επιζήσουν  εδώ επενδύοντας όλες τους τις οικονομίες. Σ΄αυτούς που είναι αποφασισμένοι να γυρίσουν  στον τόπο τους  και σε εκείνα τα κοινωνικά στρώματα  που έχουν σχέση με σημαντικούς τομείς του κοινωνικού και οικονομικού ιστού, όπως είναι οι δάσκαλοι, οι γιατροί, αλλά και οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες, κλπ

Για τη βελτίωση της υποδομής: ύδρευση, τηλεπικοινωνίες και συγκοινωνίες, ηλεκτρικό και οδικό δίχτυο, ιατρική περίθαλψη, κλπ που συμβάλουν άμεσα στην ποιότητα ζωής και κύρος του ατόμου και συνόλου.

 Για την ανασυγκρότηση του εκπαιδευτικού συστήματος, την βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, διότι πιστεύει ότι από κοινού  με τα μέτρα για οικονομική ανάπτυξη, με χορήγηση κινήτρων σε μαθητές που φοιτούν εδώ, είναι βέβαιη η αναζωογόνηση των σχολείων 

Για να συμβάλει ώστε μέσω της αξιοποίησης των εσωτερικών δυνάμεων και άλλων πόρων της Ε. Ε. Μειονότητας, στην  προβολή και προώθηση της πολιτιστικής παράδοσης και του πολιτισμού του Ελληνισμού της Αλβανίας.















                                                                  ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ



            ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
          (σε όφελος της ομοψυχίας και ενότητας της Ε. Ε. Μειονότητας)

                                    ΜΕΤΡΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Γενικές αρχές

Απαγορεύεται η δημόσια κατηγορία, συκοφαντία, ή η κατηγορία παρουσία τρίτου, ειδικά αλλοεθνή, Έλληνα προς Έλληνα, παρακάμπτοντας  τα αρμόδια όργανα  επίλυσης και διευκρίνησης τέτοιων περιπτώσεων, - όπως αναφέρονται στο Καταστατικό του  θεσμού Άτυπη Βουλή.

            Σε κάθε Έλληνα, συλλογικό φορέα του, ΜΜΕ, κλπ, επιβάλλεται η υποστήριξη των ηγετικών προσώπων. Η κάθε αντίθετη δημόσια στάση, παρακάμπτοντας τα αρμόδια όργανα και όταν μάλιστα υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον αυτών, θεωρείται συκοφαντία και αντιμετωπίζεται με τα μέτρα  που προβλέπει το καταστατικό και  ο παρόν κανονισμός

Είναι υποχρεωτική η υποστήριξη  των συλλογικών αποφάσεων από τα εκλεγμένα μέλη στα συλλογικά αυτά όργανα. Κάθε διαφορετική στάση δικαιολογημένη   ακόμα και ως προσωπική , αφαιρεί αμέσως την ιδιότητα μέλους  στα όργανα αυτά.( Η διαγραφή  μπορεί να είναι μόνιμη  και περιορισμένης περιόδου , αλλά σημειώνεται στο βιβλίο ανάρμοστης εθνικής συμπεριφοράς)

           
Μέτρα και κυρώσεις από μέρος της Γενικής Συνέλευσης

Η Γενική Συνέλευση λαμβάνει κυρώσεις  και μέτρα  για οποιονδήποτε, άτομο ή ομάδα, προσπαθεί να υπονομεύσουν με διάφορους τρόπους τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων  ή και της ίδιας, ή να μεταφέρουν και υποστηρίξουν προς τρίτους τις απόψεις τους, για ένα θέμα, την στιγμή που για το ίδιο θέμα υπάρχει σχετική απόφαση, των συλλογικών οργάνων

Σε περίπτωση που επαναληφθεί έστω και για  δεύτερη φορά, τα υπεύθυνα άτομα αποκηρύσσονται και επιπλήττονται με όλη την δύναμη των κυρώσεων  που προβλέπονται  στο κεφάλαιο κυρώσεων.

Η αποκήρυξη με το σκεπτικό «Λειτούργησε σε βάρος των εθνικών συμφερόντων  της Ε. Ε. Μειονότητας, σε μια κρίσιμη στιγμή γι΄αυτή»  ισχύει  για οποιονδήποτε  που θεωρεί τον εαυτό του ΄Ελληνα , αλλά δεν δέχεται να συνεργαστεί άμεσα ή έμμεσα,  ή να μείνει ουδέτερος σε σχέση  με τον θεσμό Άτυπη Βουλή και όταν ταυτόχρονα  επιλέγει μέσα και τρόπους για την ικανοποίηση των προσωπικών του συμφερόντων  και φιλοδοξιών  σε βάρος των κοινών συμφερόντων.
Το ίδιο ισχύει και για οποιονδήποτε άλλον επιδιώξει την πρόκληση κρίσης στα όργανα του θεσμού  ξεκινώντας από προσωπικά συμφέροντα ή συμφέροντα τρίτου.

Αυτό το κρίνει  το Πειθαρχικό, το οποίο φέρνει ευθύνη ενόχου σε περίπτωση λάθος κρίσης.
Όταν παραβιάζονται οι αποφάσεις της Συνέλευσης , ή και των άλλων αρμόδιων  οργάνων της,   σε θέματα υποψηφιοτήτων  οι κυρώσεις είναι άμεσες.

Σε όλες τις περιπτώσεις , όταν  άμεσα ή έμμεσα επιβεβαιωθούν   οι προαναφερόμενες  παραβιάσεις για το ανάλογο μέτρο δεν εφαρμόζεται  το κριτήριο της ψήφισης . Με τις ίδιες κυρώσεις επιπλήττεται  και οποιοσδήποτε εμποδίζει την εφαρμογή των  προβλεπόμενων μέτρων .

Επιπλήξεις και μέτρα λαμβάνει η Γεν. Συν. και κατά ΜΜΕ τα οποία μιλούν  εν  ονόματι της Ε. Ε. Μειονότητας αλλά στην ουσία διατηρούν κλίμα διάσπασης και  αντιπαράθεσης , η λειτουργούν σε  αντίθεση με  το παρόν πρόγραμμα και καταστατικό.

Ειδικά  σκληρά μέτρα για ανάρμοστη εθνική  ηθική συμπεριφορά, όταν πρόκειται για εσκεμμένη δημόσια συκοφαντία, αβάσιμη κατηγορία  , κλπ, λαμβάνονται σε βάρος αυτών  που στρέφονται  ενάντια σε στελέχη, προσωπικότητες  και ηγετικά άτομα .

            Για το σκοπό αυτό  η Γενική Συνέλευση ανοίγει ξεχωριστό «ΒΙΒΛΙΟ ΑΝΑΡΜΟΣΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ» στο οποίο σημειώνονται οι περιπτώσεις  που κρίνονται τέτοιες από τα αρμόδια όργανά της.
 Το εν΄λόγω βιβλίο θα υπάρχει σε τρία αντίτυπα. Ένα θα είναι  σε θησαυροφυλάκιο τράπεζας, ένα σε Διπλωματική Αρχή της Ελλάδας  στην Αλβανία  και ένα στην έδρα της Γενικής Συνέλευσης , υπό την εποπτεία του Εκτ Γραφείου.
Στο ίδιο βιβλίο θα καταγράφονται και η  εξέχουσα δράση και πράξεις ατόμων μέλη της Ε.Ε.Μειονότητας
Το βιβλίο θα αποτελεί έτσι  τον καθρέφτη  συμπεριφοράς της γενιάς μας  προς τις επόμενες γενιές.

            Η Γενική Συνέλευση  και τα αρμόδια όργανά της εκδίδουν ανακοινώσεις  με τις οποίες επιπλήττουν τόσο αυτούς,- άτομα, φορείς και ΜΜΕ,- που συκοφαντούν και κατηγορούν σκοπίμως, ή όταν έχουν δίκιο αλλά παρακάμπτοντας τα επίσημα όργανα,  όσο κι εκείνους που συνεχίζουν να δρουν σε βάρος της Ε.Ε.Μειονότητας.
            Η κυρώσεις και στις δυο περιπτώσεις , ειδικά στη δεύτερη, περιέχει διάφορους αποδέχτες, όπως την ίδια την  ελληνική κοινότητα,  την Ελλάδα, αλλά και την αλβανική δικαιοσύνη.

Η Γενική Συνέλευση απαγορεύει  την εκπροσώπηση  των συλλογικών οργάνων της  και της Ε. Ε. Μειονότητας, σε  άλλους φορείς, από άτομα που δεν εξουσιοδοτούνται  απ΄αυτή και τα συλλογικά όργανά της.
Η κάθε τέτοια παράβαση από μέλη  των συλλογικών  της οργάνων αφαιρεί αμέσως το δικαίωμα μέλους  στα  συλλογικά όργανα της Γενικής Συνέλευσης, και συνοδεύεται από άλλες κυρώσεις

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, και κάθε άλλο μέλος των συλλογικών ηγετικών οργάνων της  σε όλα τα επίπεδα   υποβάλλει υποχρεωτικά την παραίτηση σε περίπτωση που  δεν χαίρει την  εμπιστοσύνη έστω και του ενός τρίτου  του ανάλογου οργάνου (ρυθμίζονται στο καταστατικό οι ανάλογες λύσεις)


Μέτρα και κυρώσεις για την καθαρότητα των μελών της Γεν. Συν.

Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε  από τα υποψήφια μέλη  υπάρχουν  αποδειχτικά  έστω  και από ένα άτομο, μέλος της Συνέλευσης, ένα ΜΜΕ, ή άλλο φορέα εντός και εκτός της Συνέλευσης, που αποδεικνύουν ότι  η ιδιότητα  μέλος του ατόμου αυτού δεν αρμόζει  στις αρχές  του  θεσμού λόγω δράσης κατά την θητεία αξιώματός του,  ή και πιο πριν  σε βάρος  της Ε. Ε. Μειονότητας, μέρος αυτής , ή μελών της, βλάπτοντας  έστω και έτσι την εθνική αξιοπρέπεια του συνόλου. τότε  καλείτε  από τον πρόεδρο, ή την προεδρεία, ή την αρμόδια πειθαρχική επιτροπή  όπου του ζητείται να  αποφασίσει. Να  παραιτηθεί  από  μόνο του για να μη δυσφημισθεί σε περίπτωση που  νιώθει ότι είναι αλήθεια  και να δεσμευτεί ότι μπορεί να  βοηθήσει  την Ε. Ε. Μειονότητα από άλλη θέση, ή σε περίπτωση που  κρίνει το αντίθετο να ψηφιστεί.
Σε περίπτωση  που ζητήσει να  ψηφιστεί διαγράφεται όταν  ψηφίζουν υπέρ της διαγραφής, τουλάχιστον  το 30 τοις εκατό των  ταχτικών μελών  της Συνέλευσης, όπου  οι τρεις μεγαλύτερες  ομάδες υπερψηφίζουν την πρόταση διαγραφής με από 25 τοις εκατό  των μελών τους στη συνέλευση, ή όταν μια από τις δυο μεγαλύτερες παρατάξεις  υπερψηφίζει την διαγραφή τουλάχιστον στο 80 τοις εκατό.
Σε περίπτωση βεβαιωμένης συκοφαντίας. Όταν η συκοφαντία γίνεται  από μέλη της συνέλευσης, ή όργανά της γίνεται αμέσως διαγραφή του υπευθύνου και αμέσως εν΄ ονόματι του θεσμού  του γίνεται μήνυση  στη δικαιοσύνη.

Μέτρα & κυρώσεις για την καθαρότητα  των  υποψηφίων από τις γραμμές των προσωπικοτήτων

Δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι αυτής της κατηγορίας άτομα για τα οποία , έστω και ένα μέλος της Συνέλευσης παρουσιάσει αδιαμφισβήτητα ντοκουμέντα  δράσης σε βάρος του Έθνους και της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, ή συνεργασίας με τρίτους σε βάρος  του συνόλου, τμήματος, ή και ατόμων της Ε. Ε. Μειονότητας.

Σε περίπτωση συκοφαντίας, ο συκοφάντης, του γίνεται μήνυση εν΄ ονόματι  της Συνέλευσης. Ταυτόχρονα  σε περίπτωση που είναι μέλος της Συνέλευσης διαγράφεται αυτομάτως.
Οι υποψήφιοι αυτής της κατηγορίας αποχτούν την ιδιότητα μέλους όταν  ψηφίζονται από τα τρία πέμπτα  του σώματος εκλογής τους.



            ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
                   
                        Οι τρόποι έγκρισης του  «Συντάγματος» 

Ο πρώτος τρόπος. Η ομάδα πρωτοβουλίας, συγκεκριμένα το κίνημα εθνικής ενότητας αφού το συντάξει και επεξεργαστεί «το σύνταγμα» εξασφαλίζει τις υπογραφές μετά από ένα κείμενο όρκο,  από τα τρία πέμπτα: - όλων των κατηγοριών αιρετών: των Βουλευτών ελληνικής καταγωγής, των έπαρχων, όλων των δημογερόντων, των συμβούλων όλων των επιπέδων, τα τρία πέμπτα όλων των πρώην αιρετών, πάνω από 100 στελεχών, 30 επιχειρηματιών όπως ορίζονται σε πιο κάτω άρθρο, κλπ  
Η έγκρισή  του κατά αυτόν τον τρόπο αποτελεί τετελεσμένο και δεσμευτικό γεγονός για την συμμετοχή ή όχι κάθε επιλαχόντα μέλους.
Ο δεύτερος τρόπος.  Η ψήφιση του γίνεται μετά την συγκρότηση του σώματος από  την ομάδα πρωτοβουλίας με ανοιχτή υπογραφή κάτω από  ένα συγκεκριμένο κείμενο εθνικό όρκο. Η έγκρισή του γίνεται όταν εξασφαλίζονται  τα τρία  πέμπτα των μελών  της άτυπης Βουλής ή της Συνέλευσης .

Σε περίπτωση που οι αντιφρονούντες αποτελούν περισσότερο από τα δυο πέμπτα, πρέπει να  παρουσιάσουν δική τους  εκδοχή η οποία πρέπει να πετύχει  επίσης τουλάχιστον  τα τρία πέμπτα  των μελών της Συνέλευσης. Σε διαφορετική περίπτωση οι δυο ή περισσότερες εκδοχές, ασφαλώς για  συγκεκριμένα θέματα ή το σύνολό τους εγκρίνονται με τον πρώτο τρόπο  με το πενήντα συν ένα.



ΤΕΛΟΣ

                                                           

Αργυρόκαστρο 15. 07. 2001



§ Οργανωμένη ομάδα θεωρείται  η κάθε μόνιμη σύναξη άνω των  100  Ελλήνων, ταχτικά μέλη ενός συνόλου με συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επίλυση και προώθηση του συνόλου ή μερικών προβλημάτων, που  περιέχονται στο  «σύνταγμα» της άτυπης Βουλής. Η εγκυρότητα ύπαρξης της ομάδας ελέγχετε από την αρμόδια Πειθαρχική Επιτροπή
§ Οικονομικός παράγοντας θεωρείται το νομικό πρόσωπο ελληνικής καταγωγής στο οποίο απασχολούνται με εργασία τουλάχιστον  πέντε ελληνικής καταγωγής  εργαζόμενοι.


§ § Όροι της εξέχουσας προσωπικότητας θεωρούνται.
Ο υποψήφιος να  είναι απόφοιτος τουλάχιστον ανώτατων σπουδών,
Να έχει διακριθεί στον επιστημονικό τομέα, ή στον τομέα πνευματικής, πολιτιστικής, καλλιτεχνικής, πολιτικής, πατριωτικής, θρησκευτική κλπ ζωής της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Να εκδηλώνει έντονα το ενδιαφέρον για τον Ελληνισμό και την προάσπιση των δικαιωμάτων, όπως ορίζει  και το πρόγραμμα και το καταστατικό του θεσμού.
Να αναλαμβάνει με αφοσίωση θέματα του τομέα εξειδίκευσης του ή και άλλα σε όφελος της Ε. Ε. Μειονότητας.
Από τη θέση που βρίσκεται να είναι δραστήριος στη διαμόρφωση κλίματος και καταστάσεων υπέρ του Ελληνισμού της Αλβανίας, εντός και εκτός της Συνέλευσης και με τον τρόπο που υποδεικνύουν όταν χρειάζεται τα ηγετικά όργανα της συνέλευσης.

http://neavi.blogspot.gr/2015/06/blog-post_26.html

Σχόλια