Μένουμε Ευρώπη λέγοντας....ΟΧΙ


Αμφιταλαντευόμενη είναι η πλειοψηφία του Ελληνικού λάου ανάμεσα στο Ναι και το Όχι του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής.

Λογικό. Την ίδια ζυγαριά έχουμε βάλει όλοι μέσα  μας.

Ζυγίζοντας από την μια το "Ναι" που θα μας δεσμεύσει για πολλά χρόνια και αμφιβάλω αν η γενιά των σημερινών τριαντάρηδων-σαραντάρηδων, ίσως και οι επόμενες γενιές καταφέρουν να σταθούν ως ίσοι κι όχι ως παραπαίδια του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης. Κι από την άλλη στο "Όχι" που ανοίγει την πόρτα της εξόδου, μιας εξόδου που σίγουρα θα είναι δύσκολη, πολύ δύσκολη..

Η κίνηση του Πρωθυπουργού για δημοψήφισμα είναι αναμφίβολα κίνηση υψηλόυ προσωπικού πολιτικού ρίσκου. Ποσώς βεβαίως αυτό απασχολεί τον μέσο Έλληνα πολίτη, δειχνει όμως την διαφορά του από τους προκατόχους του, διαφορά που με συντριπτική πλειοψηφία αναγνώρισε ο Ελληνικός λαός μετεκλογικά.

Δεν ξέρω αν η κίνηση αυτή ήταν η ενδεδειγμένη για την πορεία της χώρας, αυτό μπορεί να το κρίνει μόνο κάποιος που ήταν στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Είναι όμως, τούτη την ώρα, καλώς ή κακώς, το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητο πηγαίνοντας προς το δημοψήφισμα να πεισθούν οι δανειστές πως ο Ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να ψηφίσει ΟΧΙ.

Εάν συμβει, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, τις επόμενες ώρες, πριν το δημοψήφισμα, να υπάρξει καλύτερη πρόταση από την μεριά τους και να παραμείνουμε ως ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης.
Άν αντιληφθούν πως είμαστε έτοιμοι για το ΝΑΙ, πιθανότατα μετά την δευτέρα η πρότασή τους να είναι πολύ χειρότερη.

Κι αν φθάσουμε Σάββατο βράδυ χωρίς νέα πρόταση;
Τότε ας βάλει ο καθένας, Κυριακή πρωί, την ζυγαριά κι ας επιλέξει αυτό που τον βαραίνει λιγότερο..

Σχόλια