Το Τελωνείο Δρυμάδων Πωγωνίου μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει

• Σε… σύγχρονο γεφύρι της Άρτας, έχει εξελιχθεί το Τελωνείο Δρυμάδων στο ακριτικό Πωγώνι. Οι προσπάθειες που έχουν γίνει εδώ και είκοσι σχεδόν χρόνια για να λειτουργήσει ως κανονική πύλη εισόδου - εξόδου, προς το όμορο Πωγώνι του Αργυροκάστρου, έπεσαν στο κενό.
Για ένα διάστημα επιχειρήθηκε να λειτουργήσει με ένα ειδικό καθεστώς (ήτοι  σε λυόμενα,  με συγκεκριμένο ωράριο και χωρίς δυνατότητα εκτελωνισμών κλπ), αλλά γρήγορα εγκαταλείφθηκε, καθώς αρχικά υπήρξαν
αντιδράσεις συνδικαλιστών των τελωνειακών, ενώ στη συνέχεια «τροχοπέδη» αποτέλεσε και η συνθήκη Σένγκεν, που ήθελε την εγκατάσταση σύγχρονου ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
Παρά τον οδικό άξονα…
Στα χρόνια που μεσολάβησαν ασκήθηκαν έντονες πιέσεις προς τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη,  από τις τοπικές αρχές και κυρίως από τον πρώην Κοινοτάρχη Πωγωνιανής Παντελή Τσέβη, αλλά και τον σημερινό Δήμαρχο Πωγωνίου Κ. Καψάλη. Ιδίως όμως από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του επεσήμανε το γεγονός ότι για τη σύνδεση του Πωγωνίου Ηπείρου και του Πωγωνίου που εκτείνεται εντός των ορίων του Ν. Αργυροκάστρου, η Ελληνική Πολιτεία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει, μέσω διασυνοριακών προγραμμάτων άνω των 10 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του συνδετήριου οδικού άξονα, που σήμερα δεν εκπληρώνει το ρόλο του, εξαιτίας της μη λειτουργίας του Τελωνείου.
Ενδιαφέρον για το ίδιο θέμα, είχε επιδείξει και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, χωρίς όμως και αυτός να εισακουστεί. Αντίθετα, στο πλαίσιο αποφάσεων που είχαν ληφθεί πριν 3-4 χρόνια για περιορισμό και συγχώνευση των υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα, καταργήθηκε και τυπικά το Τελωνείο Δρυμάδων. Αντίθετα οι Αλβανοί στο συγκεκριμένο θέμα, εμφανίστηκαν απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αφού εδώ και αρκετά χρόνια έχουν επανδρωμένο το δικό τους Τελωνείο.
Οι απόδημοι…
Το πρόβλημα εξυπηρέτησης των Ελληνικής καταγωγής κατοίκων του Πωγωνίου Αργυροκάστρου που θέλουν να επισκεφτούν τα χωριά τους, δεν λύθηκε, αλλά διογκώθηκε, καθώς η μετάβασή τους διαμέσου Κακαβιάς- Αργυροκάστρου είναι χρονοβόρος και πολυέξοδος, καθώς η διαδρομή είναι πολύ μεγάλη.
Το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο για όσους εργάζονται στην Ελλάδα και επιθυμούν να επισκεφθούν Σαββατοκύριακο το χωριό τους, αλλά και τους μόνιμους κατοίκους που θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα για τις αγορές τους και να επιστρέψουν αυθημερόν στα σπίτια τους.  Επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες εκατοντάδες απόδημοι – κυρίως από Αμερική – που έρχονται στην Ελλάδα και θέλουν να επισκεφθούν συγγενείς τους και να προσκυνήσουν τις πατρογονικές τους εστίες, τους είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατο, να φθάσουν στο πάνω Πωγώνι, μέσω Κακαβιάς. Εκτός του ότι ο δρόμος είναι δύσβατος και μόνο αν έχει κάποιος τζιπ, μπορεί να τον διασχίσει, η διαδρομή είναι πάνω από 3 ώρες και μια ώρα από τα Γιάννενα τέσσερις και άλλες 4 για επιστροφή στα Γιάννενα. Έτσι, ενώ έρχονται από την άκρη του κόσμου, με πόνο ψυχής, ματαιώνουν την επίσκεψη στο χωριό τους.
Ως υπομονάδα…
Τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π.Λ.», στους Δρυμάδες και στο λυόμενο κτίριο του Τελωνείου έχουν τοποθετηθεί αστυνομικοί, οι οποίοι ελέγχουν όσους εισέρχονται ή εξέρχονται προς τα χωριά του Πωγωνίου Αργυροκάστρου. Ωστόσο πρόκειται για ημίμετρο που δεν διασφαλίζει, ούτε διευκολύνει όσους μετακινούνται, αφού εάν δεν έχουν ελληνικά διαβατήρια ή ταυτότητες, δεν τους επιτρέπουν την έξοδο, ενώ είναι αδύνατη και η διακίνηση έστω και λίγων εμπορευμάτων.
Όλοι βέβαια αναγνωρίζουν, ότι ειδικά στις σημερινές συνθήκες, είναι αδύνατο και ασύμφορο να λειτουργήσει πλήρες Τελωνείο στους Δρυμάδες. Εκείνο όμως που κυρίως οι απόδημοι Βορειοηπειρώτες ζητούν, είναι να πεισθεί η Πολιτεία, ώστε να το θέσει σε λειτουργία, ως υπομονάδα του Τελωνείου Κακαβιάς, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως π.χ. δύο ώρες πρωί - δύο ώρες βράδυ. Αυτό  υπαγορεύουν και εθνικοί λόγοι, οι οποίοι θα πρέπει να απασχολήσουν την Ελληνική Πολιτική Ηγεσία και ιδιαίτερα τα Υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών. Άλλωστε δεν πέρασε και πολύς καιρός, που έγιναν δημόσιες καταγγελίες για την παράνομη εγκατάσταση αλλοεθνών σε χωριά του Πωγωνίου, που στοχεύει στην εθνοτική του αλλοίωση…
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σχόλια