Υπό την αρχή να κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο ώστε τα Ελληνόπουλα να έχουν ποιοτική παιδεία στη μητρική γλώσσα, αλλά και να γνωρίζουν καλά την αλβανική, η Υπουργός Παιδείας της Αλβανίας Λιντίτα Νικόλα, επιβεβαίωσε την πραγματική βούλησή της, ότι είναι έτοιμη να στηρίξει κάθε προσπάθεια που συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή.
Πρόσφατα, με πρωτοβουλία του Πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα, κ. Λεωνίδα Ροκανά, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με την Υπουργό, στο γραφείο της, με αντικείμενο την έμπρακτη εφαρμογή των προτάσεων που προκύπτουν από την έκθεση για την παιδεία στην μητρική γλώσσα στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα, την οποία εκπόνησε το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου.
Ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Ροκανάς αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ποιοτικής αναβάθμισης της παιδείας στη μητρική γλώσσα στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα, όπως και την εξεύρεση λύσεων μέσα από την καλή συνεργασία και κατανόηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, έθεσε στην κυρία Υπουργό τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η παιδεία στην εθνική ελληνική μειονότητα και τις προτεινόμενες λύσεις για το ξεπέρασμα αυτών.
Εκδηλώνοντας την πλήρη καλή θέληση και ετοιμότητα η κ. Νικόλα δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό, τι είναι δυνατό για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών, στο σύνολό τους και ένα προς ένα. Έτσι, η κυρία Υπουργός, αναγνωρίζοντας τον συντονιστικό ρόλο του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου για τα θέματα παιδείας της Ε. Ε. μειονότητας, συμφώνησε να αρχίσει άμεσα η δουλειά για τη συγγραφή, σύνταξη και μετάφραση των σχολικών εγχειριδίων στη μητρική γλώσσα.
Συμφώνησε επίσης, να καθιερωθεί με νέα εγκύκλιο η πρόταση με τις αναλογίες των μαθημάτων στην μητρική γλώσσα και την επίσημη αλβανική, όπως και να δοθούν ενιαίες οδηγίες για την ομοιόμορφη λειτουργία των σχολείων στη μητρική γλώσσα.
Στο πλαίσιο αυτό έκρινε σωστή την πρόταση για την επαναφορά των επιθεωρητών από την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στις αντίστοιχες διευθύνσεις παιδείας με στόχο την ομαλή λειτουργία των σχολείων στη μητρική γλώσσα.
Η κα Νικόλα δεσμεύτηκε ότι, στο μέτρο που της επιτρέπει η νομοθεσία θα στηρίξει τις προτάσεις του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών για την κατάρτιση ελληνοδιδασκάλων για όλα τα μαθήματα που διδάσκονται στη μητρική γλώσσα στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία. Θα στηρίξει περισσότερο, είπε, τις λύσεις για τα προγράμματα επιμόρφωσης των Ελληνοδιδασκάλων, τόσο στηριζόμενα στις δυνατότητες του Υπουργείου Παιδείας, όσο και στη συνεργασία με άλλους φορείς όπως το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων.
Η κα Υπουργός έκρινε σωστή την πρόταση για να αποκτήσουν ανεξάρτητες διευθύνσεις τα ελληνικά μειονοτικά σχολεία στις πόλεις των Αγίων Σαράντα, Αργυροκάστρου και Δελβίνου, όπως και για την μετατροπή του ελληνόγλωσσου λυκείου στο Αργυρόκαστρο σε λύκειο στη μητρική ελληνική γλώσσα, ισότιμο με τα υπόλοιπα αλβανικά λύκεια.
Να τονίσουμε τέλος ότι η καρποφόρα αυτή συνάντηση ήταν προϊόν της ευαισθησίας και της αποφασιστικότητας της πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα για την αντιμετώπιση με συγκεκριμένες λύσεις του θέματος παιδείας στη μητρική γλώσσα, της καλής βούλησης και θετικής ανταπόκρισης της κυρίας Υπουργού, η οποία, με γνώμονα το σεβασμό του Συντάγματος της χώρας και των υποχρεώσουν που προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις, ήταν έτοιμη να πει «ΝΑΙ» σε όλα τα αιτήματα, αρκεί να συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου για ποιοτική παιδεία στη μητρική γλώσσα. Ήταν επίσης, προϊόν του γεγονότος ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας της Αλβανίας είχε στο τραπέζι μια συγκροτημένη μελέτη με συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις, η οποία έχαιρε την ευρεία στήριξη όλων των φορέων της Εθνικής Ελληνικής μειονότητας.
Παναγιώτης Μπάρκας / ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών