Κόκκινος συναγερμός στην Αλβανία…

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει το τελευταίο τριήμερο στην Αλβανία, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι ιδιαίτερα αυξημένα σε όλη τη χώρα, ειδικά όμως στα Τίρανα.
Τα μέτρα συνδέονται άμεσα με τη δράση ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων, οι οποίες επί σειρά ετών είχαν βρει πρόσφορο έδαφος στην γείτονα χώρα, αλλά και με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, κυρίως από δυτικές διπλωματικές αρχές, για πιθανό χτύπημα των τζιχαντιστών στα Τίρανα.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Αλβανικού τύπου, ο Αμερικανός πρέσβης είχε μακρά συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας
Ο κ. Ταχίρι σε δηλώσεις που έκανε το πρωί του Σαββάτου, ανέφερε ότι τα μέτρα λαμβάνονται καθαρά για προληπτικούς λόγους και σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους Αλβανούς αλλά και τους ξένους που βρίσκονται στην χώρα του, κυρίως δε τους επενδυτές, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για πιθανό χτύπημα.
Μάλιστα προ διημέρου υπήρξαν συναντήσεις ανώτατων κυβερνητικών στελεχών με επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο Δυρράχιο και οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι Ευρωπαίοι.
Επίλεκτες δυνάμεις της Αστυνομίας, της Κρατικής Ασφάλειας αλλά και του στρατού βρίσκονται στους δρόμους και ανεπτυγμένες σε κομβικά σημεία, κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους ενώ παράλληλα αξιολογούνται πληροφορίες σε συνεργασία με δυτικές πρεσβείες.
Πριν από μερικές ημέρες, οι μυστικές υπηρεσίες της Αλβανίας είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για βαθιές ρίζες του ISIS στη χώρα και για θύλακες του Ισλαμικού Κράτους.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών πάνω από 140 Αλβανοί, υπηρετούν στις τάξεις των φανατικών ισλαμιστών, ενώ γίνεται συστηματικά στρατολόγηση στα σχολεία αλλά και μέσω διαδικτύου.
Συμπλήρωσε δε ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή καθώς ορισμένα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που ιδρύονται χρηματοδοτούνται από εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Σε σύγκριση με τον πληθυσμό, η Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια, θεωρούνται από τις πιο «προβληματικές» περιοχές των Βαλκανίων, καθώς εμφανίζουν τον υψηλότερο αριθμό νέων που στρατολογούνται ή συμμετέχουν σε ακραίες οργανώσεις του Ισλαμικού Κράτους.
Μετά τη στρατολόγηση, στέλνονται οργανωμένα στη Συρία αλλά και το Ιράκ, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες της Αλβανίας.
Σημειώνεται ότι μετά το χτύπημα στο Παρίσι, οι αρχές της Αλβανίας έχουν θέση υπό στενή παρακολούθηση 35 υπόπτους για διασυνδέσεις με την τρομοκρατία, ενώ η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση υψηλού συναγερμού.

Σχόλια