Κοτζιάς, Το προσφυγικό δεν αποτελεί πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας

«Το προσφυγικό δεν αποτελεί πρόβλημα στις μεταξύ μας σχέσεις», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντηση, που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντμίτρι Μπουσάτι, την Δευτέρα στην Αθήνα.
Όπως, άλλωστε, είπε χαρακτηριστικά «στην Ελλάδα βρίσκονται 650.000 Αλβανοί μετανάστες, άρα υπάρχει εμπειρία τέτοιου είδους μετακινήσεων και σήμερα με το ίδιο πνεύμα θα το αντιμετωπίσει η Αλβανία».
Ο κ. Κοτζιάς, παράλληλα, απηύθυνε έκκληση να μην μεγενθύνονται οι ανησυχίες ότι η Αλβανία θα υποστεί τα ίδια προβλήματα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει αγαστή συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και των αρμοδίων αρχών για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπουσάτι τόνισε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να συμβάλλει σε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, βάσει των δεσμεύσεων της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας και βάσει των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό, του περασμένου Οκτωβρίου, στην οποία συμμετείχε, όπως και άλλες Βαλκανικές χώρες.
Ο κ. Μπουσάτι, ωστόσο, τόνισε ότι η Αλβανία θα ενισχύσει τη συνεργασία της με την Ιταλία για να αποφευχθούν «οι παρενέργειες του προσφυγικού όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση», όπερ και σημαίνει ότι επιβεβαιώνει συμφωνία με τη Ρώμη για την ενίσχυση της συνεργασίας τους, που σε περίπτωση που «ανοίξει» η Αδριατική Οδός για τους πρόσφυγες προβλέπει ότι θα υπάρξει ανάπτυξη Ιταλών καραμπινιέρων στην ελληνοαλβανική μεθόριο.
Σε ό,τι αφορά τα διμερή θέματα, τα οποία συζητήθηκαν εκτενώς κατά τη συνάντηση των δυο ανδρών και κυρίως σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία για τις Θαλάσσιες Ζώνες που εκκρεμεί από το 2009, ο Αλβανός υπουργός έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός «μηχανισμού» επίλυσης των ανοικτών ζητημάτων.
«Δεσμευόμαστε να φτιάξουμε αυτόν τον μηχανισμό», είπε. Τα Τίρανα προφανώς θέλουν μια ρύθμιση-πακέτο με την οποία να κερδίσουν την, με νόμο άρση του εμπόλεμου, από πλευράς Ελλάδας και την ίδια ώρα να διασφαλίζεται η εφαρμογή της συμφωνίας για τις Θαλάσσιες Ζώνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να περιληφθεί στο σύμφωνο φιλίας με την Αλβανία συγκεκριμένη αναφορά που θα καλεί τις δύο πλευρές να σεβαστούν πλήρως τη θαλάσσια οριοθέτηση της Συμφωνίας του 2009. Η Αθήνα, πάντως, ανησυχεί για τυχόν προσφυγή των Τιράνων σε διαιτησία για το θέμα των Θαλάσσιων Ζωνών.

Σχόλια